Politia Locala si Autoritatile Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Politia locala 2
2. Infiintarea, organizarea si functionarea Politiei locale 5
2.1. Infiintarea Politiei locale 5
2.2. Organizarea Politiei locale 6
2.3. Functionarea Politiei locale 7
3. Personalul Politiei locale 10
4. Relatiile intre autoritatile administratiei publice locale si Politia locala 12
5. Finantarea Politiei locale 15
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Politia locala
Aceasta institutie a fost conceputa pentru eficientizarea activitatilor de ordine publica la nivelul comunitatilor locale si va avea atributii suplimentare fata de Politia Comunitara in privinta sigurantei rutiere, a inspectiei in constructii, urbanism, comert si mentinerea ordinii publice. 
In momentul de fata, reglementarea acestei institutii se afla in faza de proiect, infiintarea Politiei Locale fiind aprobata pe 27.10.2009 de Senat si mai trebuie adoptata de Camera Deputatilor in calitate de for decizional. 
Istoric: 
Initial, aceasta institutie de ordine si siguranta publica a fost reglementata prin Legea nr. 26/1993 privind infiintarea organizarea si functionarea Corpului Gardienilor Publici in scopul cresterii eficientei pazei bunurilor si a activitatilor de aparare a ordinii si linistii publice, a vietii si integritatii persoanelor, se infiinteaza pe langa consiliile judetene si Consiliul municipiului Bucuresti, corpurile gardienilor publici. Corpurile gardienilor publici sunt institutii publice, de interes judetean si al municipiului Bucuresti, prestatoare de servicii, cu personalitate juridica, regulamentul de organizare si functionare ale acestora fiind aprobata de catre autoritatile locale in subordinea carora s-au infiintat. 
Finantarea acestei institutii s-a asigurat integral din venituri proprii, care au fost realizate prin serviciile de paza pe care au prestat institutiilor publice si alte persoane interesate, dupa caz. 
Atributiile acestor structuri vizau in principal incheierea de contracte cu beneficiarii pentru prestarea serviciului de paza cu gardieni publici, asigurarea, incadrarea cu efectivele necesare pentru executarea misiunilor de paza, instruirea si controlul activitatii acestora, asigurarea si echiparea personalului cu uniforme si insemne distinctive, respectarea normelor privind portul acestora, precum si dotarea cu armament, munitie si alte mijloace necesare executarii misiunilor, informarea beneficiarilor cu privire la modul in care se desfasoara misiunile de paza si propun masurile necesare pentru cresterea eficientei acestora, participarea la apararea ordinii si linistii publice, combaterea unor incalcari de lege privind curatenia, precum si exercitarea comertului neautorizat in zonele si itinerariile stabilite in planul de executare a pazei si prevenirea,combaterea infractiunilor si a altor fapte ilicite in posturile incredintate. 
Sub aspectul relatiilor functionale cu politia romana, Corpul Gardienilor Publici era in raport de cooperare cu organele de politie, cursurile de pregatire pentru gardieni publici fiind organizate impreuna de catre aceste doua institutii. 
In anul 2004, s-a aprobat Legea nr. 371/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare, care abroga Legea nr. 26/1993, si stabileste ca, Politia Comunitara, ca serviciu public de interes local, specializat, se infiinteaza in scopul asigurarii ordinii si linistii publice, precum si pentru cresterea eficientei pazei obiectivelor si a bunurilor apartinand domeniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale. Specificul noi institutii infiintate este ca s-a stipulat posibilitatea infiintarii acesteia si la nivelul oraselor, municipiilor si chiar a comunelor. 
Potrivit Legii nr. 371/2004, Politia Comunitara se infiinteaza prin hotarare a consiliilor locale ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor, dupa caz, si se subordoneaza primarilor acestora. La nivelul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor Politia Comunitara se organizeaza, dupa caz, ca serviciu public sau structura fara personalitate juridica - directie, serviciu, birou sau compartiment - in cadrul aparatului propriu de specialitate al consiliilor locale, in conditiile legii. 
Nivelul de organizare, structura organizatorica si categoriile de personal se stabilesc anual de consiliile locale, cu consultarea unitatilor teritoriale ale Politiei Romane, in functie de bugetul alocat, numarul populatiei, intinderea fiecarui municipiu, oras, comuna, respectiv sector al municipiului Bucuresti, si de starea infractionala si contraventionala inregistrata pe raza lor., mentinandu-se raportul de cooperare al acestor structuri cu organele de politie. 
Potrivit articolului 7 din Legea nr. 371/2004, Politia Comunitara are urmatoarele atributii principale: 
a) asigura ordinea si linistea publica in zonele si locurile stabilite prin planul de paza si ordine publica, previne si combate incalcarea normelor legale privind curatenia localitatilor si comertul stradal, precum si alte fapte stabilite prin hotarari ale consiliului local; 
b) asigura paza obiectivelor si a bunurilor de interes public si privat stabilite de consiliul local, conform planurilor de paza si ordine publica; 
c) asigura insotirea si protectia reprezentantilor primariei ori a altor persoane cu functii in institutiile publice locale la executarea unor controale sau actiuni specifice; 
d) participa, dupa caz, la asigurarea fluentei traficului rutier, cu ocazia efectuarii unor lucrari de modernizare si reparatii ale arterelor de circulatie;


Fisiere in arhiva (1):

  • Politia Locala si Autoritatile Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!