Plata electronică

Extras din referat Cum descarc?

DEFINITIE SI REGLEMENTARI
Instrumentele de plata electronica sunt acele instrumente materializate sub forma unui suport de informatii standardizat, securizat si individualizat, care permite detinatorului sa utilizeze disponibilitatile banesti dintr-un cont deschis pe numele sau an vederea platii bunurilor si serviciilor de la comerciantii acceptati, transferurilor de fonduri intre conturi si retragerea de numerar .
Instrumentele de plata electronica sunt reglementate in Romania prin Regulamentul privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente, emis de Banca Nationala a Romaniei (Regulamentul nr. 6 din 11.10.2006).
Emitentii pot pune in circulatie instrumente de plata electronica numai cu notificarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei, dupa trecerea termenului in care Banca Nationala a Romaniei poate face opozitie fata de intentia emitentului.
CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR DE PLATA ELECTRONICA
Sunt folosite doua tipuri de instrumente:
1. Instrumente de plata de tip moneda electronica (e-money)
Sunt acele instrumente cu o valoare predeterminata pe care sunt stocate electronic unitati valorice ce permit utilizatorului sa efectueze operatiuni de retragere de numerar, plata bunurilor si serviciilor, transferul de fonduri intre conturi si care este acceptat la plata si de alte persoane juridice .
2. Instrumente de plata cu acces la distanta (cardul, aplicatiile internet-banking)
Este instrumentul ce permite detinatorului sa aiba acces la fondurile aflate in conturile sale, prin intermediul caruia poate efectua plati catre un beneficiar sau alt gen de operatiuni de transfer de fonduri si care necesita, de obicei, in nume de utlizator si un cod personal de identificare/ parola si/ sau orice alta dovada similara a identitatii. Din aceasta categorie fac parte cardurile , altele decat cele ce fac parte din categoria instrumentelor de plata tip moneda electronic, precum si aplicatiile de tip internet- baking si home-baking .
CONDITIILE DE DESFASURARE A TRANZACTIILOR DERULATE PRIN INTERMEDIUL INSTRUMENTELOR ELECTRONICE
Emitentul instrumentelor de plata electronica are obligatia de a pune la dispozitia persoanelor interesate conditiile de emitere a instrumentelor de plata electronica si de desfasurare a tranzactiilor aferente acestor instrumente, iar institutia acceptanta are obligatia de a pune a dispozitie persoanelo interesate, la toate sediile sale, conditiile generale ce trebuie indeplinite de comerciantii acceptanti in vederea participarii la sistemele de plata electronica.
Emitentul va pune la dispozitia utilizatorilor, in scris, la sediul unitatilor sale, urmatoarele informatii :
a) tipurile de instrumente de plata electronica emise de acesta si descrierea fiecarui tip;
b) conditiile generale de emitere si utilizare a instrumentelor de plata electronica, inclusiv obligatiile si responsabilitatile emitentului si ale utilizatorului si spatiul geografic de utilizare, in cazul cardurilor;
c) tranzactiile care se pot efectua prin intermediul fiecarui tip de instrument de plata electronica, precum si intervalul de timp maximal in raport cu data la care institutia acceptata inainteaza tranzactia spre decontare;
d) locatiile terminalelor, respectiv ale ATM-urilor si ale distribuitoarelor de numerar din reteaua proprie, daca este si institutie acceptanta;
e) posibilitatea utilizarii cardurilor proprii in alte retele;
f) taxele, comisioanele si dobanzile legate de emiterea si de utilizarea fiecarui tip de instrument de plata electronica, precum si momentul in care acestea sunt percepute sau acordate, dupa caz;
g) daca instrumentul de plata electronica este cu circulatie internationala, se vor furniza detinatorului si urmatoarele informatii, respectiv valoarea estimata a taxelor si comisioanelor suportate pentru tranzactiile curente in strainatate si cursul de schimb folosit pentru decontare, inclusiv date relevante pentru determinarea acestui curs;
h) proceduri de adresare a plangerilor de catre utilizator si de solutionare a litigiilor cu privire la instrumentul de plata electronica si la tranzactiile aferente utilizarii acestuia.
Pentru evaluarea si limitarea riscurilor, emitentul va impune solicitantului furnizarea de date si documente necesare pentru identificare.
Contractul incheiat intre emitent si detinator trebuie sa fie redactat in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala, daca este cazul; clauzele contractuale trebuie sa fie clar exprimate si usor de inteles.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plata electronica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Lucian Sauleanu, Lavinia Smarandache, Alina Dobocioiu, Drept Bancar, Curs Universitar, editia a II-a, Editura Universul Judiric, Bucuresti, 2011
2. www.bnr.ro (http://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=20)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!