Plata Cambiei si Consecintele Neplatii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.2
1. Cambia.Modul de plata.3
1.1 Prezentarea cambiei la plata.3
1.2 Data platii.3
1.3 Locul platii. 4
1.4 Conditiile de valabilitate a platii.4
2. Mijloacele de valorificare a drepturilor cambiale in cazul refuzului 
de plata a cambiei.6
2.1 Mijloace cambiale.6
2.2 Mijloace extracambiale.7
3. Investirea cu formula executorie a cambiei.7
Concluzie.10 
Bibliografie.11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Pentru asigurarea eficientei cambiei, legea reglementeaza principiile privind plata cambiei. Prin lege se determina cine are dreptul la plata si cui i se poate cere plata, data si locul platii, conditiile platii si efectele pe care le produce plata.
Plata constituie finalitatea si esenta oricarei creante cambiale. Orice obligatie cambiala se naste pentru a se stinge dupa un anumit interval de timp stabilit intre creditor si debitor. Avand in vedere specificul vietii comerciale, efectuarea platii datoriilor la timp are o importanta covarsitoare pentru persoanele aflate in relatii de afaceri. Astfel, neplata unei datorii face ca nici creditorul a carei creanta nu a fost onorata sa nu isi poata indeplini obligatiile. Din aceasta cauza, legea cambiala a acordat o atentie deosebita platii.
1. Cambia. Modul de plata
1.1 Prezentarea cambiei la plata
In vederea achitarii sumei de bani prevazute in titlu, cambia trebuie prezentata la plata.Prezentarea cambiei la plata este necesara nu numai pentru ca altfel nu se poate face plata, ci si pentru ca ea este o conditie indispensabila pentru dresarea in mod valabil a protestului, in cazul refuzului de plata. Totodata, prezentarea cambiei la plata este o cerinta care trebuie satisfacuta prealabil oricarei cereri de chemare in judecata.
Avand in vedere rolul pe care il indeplineste, prezentarea cambiei la plata trebuie sa fie reala si efectiva. Cel indreptatit la plata trebuie sa prezinte celui obligat cambia pentru plata sumei de bani mentionate in titlu.
Prezentarea cambiei la plata se poate face in original sau prin trunchiere (art. 46 din Legea nr. 58/1934).
Prin trunchiere se intelege procedeul informatic care consta in transpunerea in format electronic a informatiilor relevante de pe cambia originala, reproducerea imaginii cambiei originale in format electronic si transmiterea informatiei obtinute catre institutia de credit platitoare.
Potrivit legii, pot face obiectul trunchierii numai cambiile acceptate.
Prezentarea la plata a unei cambii prin trunchiere produce aceleasi efecte juridice ca si prezentarea la plata a cambiei ori.
1.2 Data platii
Plata cambiei se poate cere la scadenta. 
Asa cum am aratat, scadenta poate fi determinata la emiterea titlului (scadenta la o zi fixa sau la un anumit termen de la data emisiunii) sau poate fi determinata ulterior de posesorul cambiei (scadenta la vedere sau la un anumit termen de la vedere).
Cand scadenta este la o zi fixa sau la un anumit termen de la data emisiunii ori de la vedere, cambia trebuie prezentata la plata, fie in ziua scadentei, fie intr!una din cele doua zile lucratoare care urmeaza (art. 41 din lege).
In cazul scadentei ,,la vedere", cambia este platibila la prezentare. Ea trebuie prezentata insa in termen de un an de la data emiterii sau, dupa caz, in termenele fixate de tragator sau girant (art. 37 din lege).
In cazul in care prezentarea cambiei la plata in termenele mentionate este impiedicata de un caz fortuit ori de forta majora, posesorul cambiei este dator sa aduca, fara intarziere, la cunostinta girantului sau, prin scrisoare recomandata, cazul fortuit ori de forta majora (art. 59 alin. 2 din Legea nr. 58/1934).


Fisiere in arhiva (3):

  • cuprins.doc
  • Foaie de titlu.doc
  • Plata Cambiei si Consecintele Neplatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!