Planul Cadastral

Extras din referat Cum descarc?

Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe intreg teritoriul tarii. Sistemul de evidenta al cadastrului general are ca finalitate inscrierea in registrul de publicitate imobilara numit carte funciara. 
Obiectul cadastrului general il constituie fondul funciar al Romaniei, adica totalitatea terenurilor din unitatile administrativ-teritoriale comunale, orasenesti, municipale, in limitele teritoriului de stat, indiferent de categoria de folosinta, de destinatia economica sau de domeniul public sau privat din care fac parte si de proprietarii acestora. Bazat pe datele primare ale cadastrului general se pot realiza siteme informationale geografice specifice domeniilor de activitate economica, numite si cadastre de specialitate. 
Spre deosebire de majoritatea statelor membre ale UE, Romania nu dispune inca de un cadastru general al fondului funciar continand date esentiale complete pentru intregul teritoriu al tarii privind delimitarea unitatilor administrativ-teritoriale, a proprietatilor, a domeniului privat si a domeniului public. Pe teritoriul actual al Romaniei o forma de cadastru (,,Cartea funciara") pentru evidenta tehnica si fiscala a terenurilor a functionat inca din secolul al XIX-lea in provinciile aflate atunci in componenta Imperiului Austro-Ungar (Transilvania, Banat si Bucovina). Dupa Marea Unire din 1918, legislatia corespunzatoare privind organizarea cadastrului funciar si introducerea cartii funciare pe intreg teritoriul national a fost promulgata abia in anul 1933 si apoi modificata in 1938. Instalarea regimului comunist (1948-1989) a intrerupt procesul de aplicare a acestei legi, preocuparile in materie limitandu-se doar la evidenta funciara a terenurilor pe categorii de folosinta si detinatori, dar fara efect juridic prin publicitate imobiliara in cartea funciara. 
Pentru a raspunde noilor cerinte ale unei economii functionale de piata si-a realiza treptat alinierea la reglementarile juridice si practicile statornicite in celelalte tari ale Uniunii Europene s-a instituit prin Legea cadastrului si publicitatii imobiliare nr.7 din anul 1996, Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie, in prezent, transformat in Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, avand in subordine oficii in judete si Centrul National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledetectie. 
Desi s-au facut unele progrese meritorii, ritmul de implementare a prevederilor legale este in continuare mult prea lent, iar unele actiuni importante au fost abandonate pe parcurs. 
De exemplu, dintr-un total de circa 3.500 unitati administrativ-teritoriale in anul 1998 au inceput, dar au ramas pana in prezent nefinalizate, delimitarea hotarelor administartive pentru cca. 400 unitati administrativ-teritoriale in cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. 
Sunt numeroase semnalarile primite din partea specialistilor si ale societatii civile care scot in evidenta necesitatea intensificarii actiunilor concrete pentru a urgenta realizarea cadastrului general prin esalonarea realista a lucrarilor complexe ce se cer a fi executate. 
Caracterul prioritar al acestei actiuni este subliniat de numarul mare de litigii de proprietate (multe dintre acestea legate de ambiguitati de delimitare) aflate pe rolul instantelor judecatoresti si de necesitatile imediate privind efectuarea corecta a platilor directe catre producatorii agricoli. 
In mod deosebit se impune folosirea sistemului cadastral pentru delimitarea perimetrelor de interes special din punct de vedere ecologic (rezervatii si parcuri naturale, areale si habitate protejate, integritatea peisajului natural), istoric si cultural (monumente, situri arheologice, zone urbane sau rurale cu valoare de patrimoniu, cladiri declarate monumente istorice sau de arhitectura, case memoriale, lacasuri de cult etc.) in vederea protejarii efective a acestora fata de agresiunea speculatorilor si dezvoltatorilor imobiliari, precum si fata de deturnarea lor in alte scopuri (elemente de infrastructura, parcuri industriale, acumulari de apa etc.). 
In acest scop se va adopta si implementa un plan de actiune pentru realizarea pe etape a urmatoarelor obiective specifice: 
-Intocmirea si continutul planurilor cadastrale si a registrelor cadastrale
-Lucrarile de cadastru funciar general se organizeaza pe teritorii administrativ-cadastrale si cuprind un ansamblu de operatiuni cadastrale prin care se asigura identificarea, delimitarea, masurarea si evaluarea imobilelor funciare, ce sunt nominalizate pe teren si pe planurile cadastrale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planul Cadastral.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!