Piața de capital

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati
Capitalul este o disponibilitate financiara sau materiala care este utilizata intr-o activitate lucrativa care creeaza bunuri destinate schimbului cu obiectivul de a produce profit. Acest gen de nevoi de majorare a resurselor financiare a generat segmente specifice de cerere si oferta: cererea de resurse financiare si oferta de resurse financiare, adica de capital. Sau creat astfel piete specifice, si anume pietele financiare specializate prin diviziunea muncii in piete monetare si pietele de capital. Datorita faptului ca pietele financiare nu sunt suficient de dezvoltate, cele doua forme ale lor nu sunt strict delimitate, acestea fiind interdependente si conditionandu-se reciproc. Pentru ca societatea actuala sa se dezvolte, ea trebuie sa insiste asupra cercetarii stiintifice si asupra dezvoltarii tehnologiei. Aceste domenii impreuna cu factorul cel mai important, si anume educatia, reprezinta fundamentul asigurarii progresului si, mai ales bunastarea populatiei.
Existenta pietei de capital este determinata de cererea de capital pentru necesitati curente de trezorerie si pentru investitii si, totodata, este conditionata de un proces real de economisire ca fundament al ofertei de capital. 
Piata de capital este considerata cea mai importanta componenta a pietei financiare, atat prin prisma castigurilor pe care le genereaza, cat si prin cea a influentei pe care o exercita asupra intregii economii. 
Piata de capital reprezinta "ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora capitalurile disponibile si dispersate din economie sunt dirijate catre orice entitati publice si private solicitatoare de fonduri". 
Piata de capital este privita ca un ,,barometru" al intregii activitati economice, nu de putine ori, anticipand momente de recesiune sau de expansiune a economiei nationale.
Piata de capital este termenul general folosit pentru a desemna piata in cadrul careia sunt vandute si cumparate instrumente financiare. Aceasta piata include toate entitatile si operatiunile care sustin aceste procese.
Piata de capital din Romania include pietele de instrumente financiare si institutiile specifice acestora (ex.: societatile de servicii de investitii financiare, emitentii etc.) operatiunile (ex.: serviciile si activitatile de investitii, ofertele publice etc.), precum si organismele de plasament colectiv (de ex.: fondurile de investitii), stabilind un cadru adecvat de reglementare si supraveghere a investitiilor in instrumente financiare.
Piata de capital este un punct de interes din mai multe perspective, consimtind acapararea managementului unor societati prin achizitionarea semnificativa de actiuni sau asigurarea unor profituri pe termen scurt prin previzionarea modificarii pretului actiunilor.
Putem astfel define piata de capital ca fiind ansamblul parghiilor, respectiv a mecanismelor, care fluidizeaza circulatia capitalurilor disponibile, dirijandu-le catre institutiile sau entitatile publice sau private solicitatoare de fonduri.
2. Componentele pietei de capital
Piata de capital asigura legatura permanent dintre emitenti si investitori, atat in momentul acoperirii cererii de capital, cat si in procesul transformarii in lichiditati a valorilor mobiliare detinute.
Piata de capital are doua componente, si anume: piata primara si piata secundara. Piata primara reprezinta acel segment al pietei de capital in care sunt puse la dispozitia investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare. Societatile, guvernul sau institutiile din sectorul public pot obtine finantare prin vanzarea de instrumente financiare nou-emise. Piata secundara reprezinta piata in cadrul careia se tranzactioneaza instrumentele financiare deja emise.
a) Piata primara
Piata primara reprezinta acel segment de piata pe care se emit si se vand sau se distribuie valorile mobiliare catre primii detinatori. Piata primara constituie un circuit de finantare specializat. Aceasta piata permite transformarea direct a economiilor in resurse pe termen lung. Pe piata primara se emit valori mobiliare ce confer anumite drepturi posesorilor lor, deci celor care au calitatea de furnizori de fonduri. Prin intermediul pietei primare se pun in evidenta miscarile de capitaluri dintr-o economie, generate de catre emitenti, in calitatea lor de solicitatori de capitaluri. Aceasta piata permite finantarea agentilor economici.
Piata primara asigura intalnirea cererii cu oferta de titluri, permitand finantarea activitatii agentilor economici si a colectivitatii publice. Este un mijloc de distribuire si plasament de titluri.
Piata primara are rolul de a transforma activele financiare pe termen scurt in capitaluri disponibile pe termen lung.
Pe piata primara se vand valori mobiliare emise de acele entitati care au nevoie de resurse financiare si se cumpara de catre alte entitati sau persoane fizice posesoare de economii pe termen mediu si lung. 
Aceasta piata cuprinde tranzactiile din prima etapa a subscrierii emisiunilor si distribuirii lor de catre emitent direct sau prin intermediar specializat.
Piata primara are functia de a directiona capitalurile pe termen lung pentru finantarea economiei nationale prin colectarea resurselor sub diverse forme.
Participantii pe piata primara, in cadrul careia se vand si se cumpara valori mobiliare nou emise, sunt:
Solicitatorii de capital: statul si colectivitatile locale, intreprinderile publice si cele private;
Ofertantii de capital: persoane particulare, agenti economici, banci, case de economii, societati de asigurare;
Intermediarii: societati de investitii financiare, banci comerciale, societati de investitii care, prin reteaua proprie, asigura vanzarea valorilor mobiliare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de capital.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Anghelache Gabriela ,,Bursa si piata extrabursiera ", Editura Economica, Bucuresti, 2000 
2. Anghelache Gabriela ,,Piata de Capital in context european", Editura Economica, Bucuresti, 2009 
3. Anghelache Gabriela, Dardac N., Stancu I. ,,Piete de capital si burse de valori", Editura Adevarul, Bucuresti, 1992
4. Badea Dumitru G. ,,Piata de capital & restructurarea economica", Editura Economica, 2000 
5. Brendea Georgian Alin ,,Piata de capital in economia Romaniei", Ed. ASE, Bucuresti, 2007 
6. Corduneanu Carmen ,,Piete de capital: Teorie si practica", Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2009 
7. Cuzman Ioan, Cazan Emil, Stefea Petru ,,Piata de capital: Articole si studii", Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2005
8. Dutescu Cristian ,,Manipularea pietei de capital", Editura C.H. Bech, Bucuresti, 2008, 9. Stoica Victor, Galiceanu Mihaela, Ionescu Eduard ,,Piete de capital si burse de valori", Editura Economica, Bucuresti, 2001 
9. Tutuianu Adrian ,,Piata de capital. Regimul juridic aplicabil participantilor", Editura Hamangiu, 2007 
Legislatie: 
1. Legea nr. 297/2004 privind piata de capital publicata in Monitorul Oficial nr. 571/29.06.2004); 
2. Legea nr. 10/2015 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative; 
3. Ordonanta Guvernului nr. 41/2005 privind reglementarea unor masuri financiare, publicata in MO nr. 677/2005 
4. Ordonanta de Urgenta nr. 32/27.06.2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, Publicata in MO nr. 435/30.06.2012;
5. Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare;
6. Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata;
7. Ordonanta de urgenta nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!