Perspectivă filosofică asupra societății și a dreptului - Normele juridice în statul de drept - Dreptul moralei și morala dreptului

Cuprins referat Cum descarc?

I. PERSPECTIVA FILOSOFICA ASUPRA SOCIETATII SI A DREPTULUI 3
1. Societatea din perspectiva filosofului Socrate 4
2. Societatea din perspectiva filosofului Platon 4
3. Societatea din perspectiva filosofului Hobbes 4
4. Societatea din perspectiva filosofului Locke 5
5. Societatea din perspectiva filosofului Kant 5
II. NORMELE JURIDICE IN STATUL DE DREPT 7
2.1. Ce reprezinta norma juridica? 7
2.2. Trasaturile normei juridice 7
2.3. Structura normei juridice 8
2.4. Clasificarea normei juridice 9
III. DREPTUL MORALEI SI MORALA DREPTULUI 10
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

I. PERSPECTIVA FILOSOFICA ASUPRA SOCIETATII SI A DREPTULUI
Filosofia dreptului priveste dreptul in esenta sa universala, spre deosebire de stiinta dreptului, care studiaza dreptul in natura si caracterele lui particulare. Aceasta expune primele principii ale dreptului, concepute de ratiune si intemeiate pe natura omului.
In acest sens, filosofia dreptului este o proiectie conceptualizata asupra dreptului, pentru a-i dezvalui ratiunile participarii lui la universalitatea fiintei in devenire, temeiul situarii lui in lume, masura in care el se adevereste ca fiind, pentru fiinta umana, speranta pentru adevar si binele public. 
Dupa cum afirma K. Jaspers: ,,Filosofia se afla pretutindeni unde, prin gandire, omul devine constient de sine. Ea este prezenta peste tot fara a fi numita ca atare, caci de indata ce gandeste, omul filosofeaza". 
Consider ca este necesar sa facem distinctia intre filosofie si teoria generala a dreptului. Astfel, teoria generala a dreptului, cunoscuta ca fiind ,,stiinta dreptului", are drept obiect de studiu normele juridice si abordeaza teme legate de structura normelor, caracteristicile diverselor sisteme juridice, modul de functionare al sistemelor normative sau sistemele juridice privite ca expresie a tendintelor legislative dintr-o epoca. Scopul acesteia este atat descriptiv, de evidentiere a anatomiei sistemelor juridice, cat si normativ, de formulare a unor reguli care sa confere eficacitate legilor sau sistemelor normative. 
Spre deosebire de teoria generala a dreptului, filosofia juridica are alte atributii. Subliniind ideea ca aceasta este, in primul rand o filosofie, adica o disciplina a adevarurilor si a conceptelor inalte si abstracte, putem afirma faptul ca se detaseaza de norme ca expresie a concretului si incearca sa impuna, de obicei, principii axiologice care sa stea la baza sistemelor normative, sa formuleze sau sa ofere solutii etice unor probleme care nu pot fi rezolvate prin apel la doctrinele juridice sau sa conteste validitatea modelelor juridice actuale, propunand noi modele. 
Mergand pe ideea de perspectiva filosofica asupra societatii, marii filosofi ai lumii, caracterizati ca fiind persoane axate pe studiu, cerebrale, care isi petrec majoritatea timpului gandindu-se la sensul vietii, si-au formulat diferite opinii referitoare la viata, om si societatea in care traieste acesta. Dintre aceste personalitati, ii putem reaminti pe Socrate, Platon, Aristotel, Epicur, Decartes, , Hobbes, Locke, Kant, Jaspers etc. Voi expune perspectiva unora dintre ei asupra societatii in cateva cuvinte, dupa cum urmeaza:
1. Societatea din perspectiva filosofului Socrate
Socrate, filosoful care spunea ,,stiu ca nu stiu nimic", este considerat unul dintre cei mai mari ganditori ai civilizatiei antice, fiind interesat in primul rand de om si viata lui in cetate, ceea ce trebuie sa faca in lume. 
Cuvintele ,,a sti" si ,,a face" sunt pentru el un singur lucru, ca si, de asemenea, ,,stiinta" si ,,virtute", deoarece aceasta din urma nu este decat aplicarea celei dintai. Virtutea este adevarul cunoscut si aplicat. Socrate a preconizat respectarea legilor si a celorlalte reguli morale, afirmand credinta sa intr-o justitie superioara, in care bunul cetatean trebuie sa se supuna legilor sociale. 
2. Societatea din perspectiva filosofului Platon
Avand in vedere natura sociala a omului, cat si necesitatea unei intelegeri contractualiste intre oameni in societate, Platon vine cu argumente privind ideea ca ,,o cetate se naste deoarece fiecare dintre noi nu este autonom, ci duce lipsa de multe". El este de parere ca oamenii ,,se strang multi intr-un singur loc spre a fi partasi si a se inconjura [...]. Fiecare da ceva altuia sau ia ceva, socotind ce este mai bine pentru sine". Cetatea este conceputa de Platon ca un intreg, ca un sistem de functii individuale, ca un individ de proportii mai mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectiva filosofica asupra societatii si a dreptului - Normele juridice in statul de drept - Dreptul moralei si morala dreptului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandra Batir. Dreptul si morala ca forme de reglementare a vietii sociale. Suport de curs. Republica Moldova (n.d.)
2. Clasificarea normelor juridice (2020). Retrieved from: https://conspecte.com/Drept/clasificarea-normelor-juridice.html
3. Cursul 11: Norma juridica. Teoria generala a dreptului (2015). Retrieved from: https://www.studocu.com/ro/document/universitatea-din-bucuresti/teoria-generala-a-dreptului/note-de-curs/cursul-11-norma-juridica/3749762/view
4. Istrate Micescu. Despre drept si dreptate. Bucuresti, Romania. Editura All Beck (2000)
5. Lect. univ. dr. Ioan Mircea Zarie. Teoria generala a dreptului. Suport de curs (n.d.)
6. Lect. univ. dr. Madalina Viziteu. Raportul dintre drept si morala. Revista Carti de drept (2014)
7. Nicolae Popa. Teoria generala a dreptului. Bucuresti, Romania. Editura Actami (1996)
8. Note de curs la istoria filosofiei dreptului (n.d.). Retrieved from: https://www.academia.edu/30173023/NOTE_DE_CURS_LA_ISTORIA_FILOSOFIEI_DREPTULUI
9. Prof. univ. dr. Gheorghe Bobos. Note de curs. Teoria generala a dreptului. Suport de curs. Cluj-Napoca, Romania (2008)
10. Rita Muntean. Nihilismul juridic analizat prin prisma categoriilor ,,drept" si ,,morala". Revista Studii juridice universitare. Nr. 3-4/ 2012. Coord. Ed. dr. conf. univ. Ion Postu. Republica Moldova. Editura Scoala Doctorala Drept- ULIM (2012)
11. Valeriu Capcelea. Filosofia juridica. Introducere in istoria filosofiei juridice si in studiul principalelor domenii ale ei. Bucuresti, Romania. Editura Universul Juridic (2019)
12. Valeriu Capcelea. Unele consideratii cu privire la raportul dintre morala si drept. Revista Nationala de Drept. Nr. 9/ 2006. Republica Moldova


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!