Personalitatea Juridica a Statului

Cuprins referat Cum descarc?

o Notiune
o Teorii privind personalitatea juridica:
o Teoria fictiunii
o Teoria personalitatii morale, realitate naturala
o Teoria personalitatii morale, realitate juridica
o Teorii care neaga personalitatea morala a statului
o Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiune
Personalitatea juridica presupune existenta a trei elemente:
- organizare de sine statatoare 
- un patrimoniu propriu afectat desfasurarii unei activitati specifice 
- un scop conform interesului general
Prin personalitate juridica se intelege aptitudinea de a avea calitatea de subiect de drept de sine statator si de a putea incheia, in nume propriu, acte juridice in cadrul unor raporturi juridice, pentru dobandirea unor drepturi subiective si asumarea unor obligatii juridice corelative .
Conceptul de stat a putut lua nastere in acceptiunea lui actuala abia din clipa in care teritoriul tarii nu a mai fost socotit ca formand obiectul proprietatii private a monarhului, ci, la inceput, al coroanei, iar mai tarziu al statului .
Astfel, chiar de la inceput statul apare pe planul vietii juridice ca inzestrat cu anumite drepturi subiective (proprietar al teritoriului tarii), ca persoana juridica.
Aceasta afirmatie face insa necesara lamurirea prealabila a unor notiuni la care face apel.
Se impune sa se precizeze in primul rand in ce consta notiunea de drept subiectiv si care este deosebirea intre dreptul subiectiv si cel obiectiv.
Prin drept obiectiv se intelege totalitatea regulilor de conduita ce se impun la un moment dat respectului general intr-o colectivitate umana data si care sunt susceptibile de a fi sanctionate prin forta de constrangere a statului.
Prin aceste reguli de drept se prevad fie anumite obligatii in sarcina indivizilor (de exemplu, cea de a plati impozite), fie se garanteaza unor persoane puterea de a desfasura anumite activitati (de exemplu, chiriasul poate sa locuiasca in apartamentul inchiriat), de a cere altora indeplinirea unor actiuni (de exemplu, creditorului i se recunoaste puterea de a cere restituirea sumei imprumutate) sau o abstentiune (de exemplu, proprietarul unui teren poate cere tertilor sa nu-l tulbure in posesiune).
Dreptul subiectiv este tocmai puterea garantata de lege vointei unei persoane, in temeiul careia aceasta este in masura, in vederea valorificarii unui interes personal direct, sa desfasoare o conduita determinata sau sa ceara unui tert indeplinirea unei actiuni sau abtinerea de la o anumita activitate. Garantia legala a dreptului subiectiv consta in posibilitatea de a se pune in miscare la nevoie, recurgandu-se la organele de stat competente, forta de constrangere a statului in vederea restabilirii ordinii juridice incalcate.
Numai putine limbi au cuvinte diferite pentru cele doua concepte: drept obiectiv si drept subiectiv. Limbile franceza, germana si romana nu cunosc decat cuvantul ,,drept". In schimb, limbile engleza si araba au termeni diferiti. Limba engleza are cuvantul ,,law" pentru dreptul obiectiv si cuvantul "right" pentru dreptul subiectiv; limba araba desemneaza prin cuvantul ,,kanun" dreptul obiectiv si prin ,,hak", dreptul subiectiv.
Dreptul subiectiv fiind puterea de a desfasura o anumita activitate, de a cere unui tert indeplinirea unei actiuni sau abtinerea de la o anumita activitate, presupune pentru exercitarea lui un act de vointa. De exemplu; X a imprumutat lui Y o suma de bani. Potrivit codului civil, creditorul X are puterea de a cere de la debitorul Y, Ia scadenta, plata sumei imprumutate. Creditorul este liber insa sa nu ceara plata. Exercitarea acestei puteri de a cere este astfel lasata la libera alegere a creditorului. Pentru ca el sa exercite aceasta putere este necesar un act de vointa din partea sa. Iata de ce, in conceptia traditionala, recunoasterea unei anumite puteri de a cere este indisolubil legata de existenta unei persoane inzestrata cu vointa, a unui subiect de drept. Acesta este, de altfel, faptul care explica de ce aceasta notiune a fost desemnata prin termenul de drept subiectiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea Juridica a Statului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!