Persoana Fizica in Dreptul International Privat

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni Generale
Este considerata a fi strain, persoana care se gaseste pe teritoriul unui stat fara a avea cetatenia acestuia. Legislatia romana in vigoare arata ca sunt straini persoanele care nu au cetatenia romana, fie ca au o cetatenie straina, fie ca nu au nici o cetatenie. 
Conditia juridica a strainului este definita ca fiind totalitatea normelor juridice prin care se determina drepturile si obligatiile pe care le are strainul intr-o anumita tara. Aceasta conditie intereseaza capacitatea de folosinta a strainului. intre conditia juridica a strainului si conflictul de legi este o legatura care consta in aceea ca numai in masura in care se recunoaste strainului un anumit drept, se poate pune problema conflictului de legi.
Calificarea notiunii de cetatenie intereseaza dreptul international privat din doua considerente. Pe de o parte, aceasta are ca rezultat divizarea rezidentilor unui anumit stat in cetateni si straini, ajungandu-se pe terenul conditiei juridice a strainului ce reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor ce apartine strainului. Pe de alta parte, cetatenia intereseaza conflictul de legi, deoarece este punctul de legatura a normei conflictuale referitoare la starea si capacitatea persoanei fizice. Exista o legatura intre conditia juridica a strainului si conflictul de legi, deoarece numai in masura in care strainului i se acorda un anumit volum de drepturi poate aparea conflictul de legi asupra legii dupa care aceste drepturi se exercita. Altfel spus, numai daca strainului i se recunoaste dreptul de a contracta de catre legea statutului unde se contracteaza, se pune si problema determinarii legii ce va determina capacitatea sa de a contracta.
Conflictul de calificari in materia cetateniei se solutioneaza in favoarea legii statului de cetatenie. Aceasta solutie o adopta practic toate sistemele de drept care au optat pentru legea nationala ca lege personala. 
O situatie aparte se poate referi la persoanele care conform unei asemenea calificari pot avea doua sau mai multe cetatenii sau nu poseda nici o cetatenie. In acest caz, suntem in fata unui conflict de cetatenii care poate fi atestat pozitiv sau negativ.
Conflictul pozitiv si Conflictul negativ 
Conflictul pozitiv de cetatenie da nastere la pluricetatenie, cea mai frecventa fiind dubla cetatenie sau bipatridia. In mare parte, statele ocupa o pozitie negativa fata de dubla cetatenie, deoarece aceasta poate conduce la unele situatii nedorite si, uneori, complicate (cum ar fi, de exemplu, obligarea unei persoane de a satisface serviciul militar fata de doua sau chiar mai multe state). Astfel, exercitarea protectiei diplomatice poate fi ingreunata, situatie care a dat nastere in practica internationala la stabilirea, asa-zisei, ,,cetatenii dominante". Pentru a depasi conflictul pozitiv de cetatenii, au fost adoptate un sir de conventii pentru evitarea sau reglementarea dublei (multiplei) cetatenii. 
Conflictul pozitiv de cetatenii poate duce la situatia ca persoana sa aiba o alta cetatenie pe langa cetatenia forului. Si aceste prevederi sunt in conformitate cu Conventia de la Haga din 1930 si anume cu art. 3 al acesteia care prevede ca persoana care poseda cetatenia a doua sau mai multe state poate fi privita de catre fiecare dintre aceste state ca fiind resortisantul propriu. Asadar, legea romana se va aplica cetatenilor romani, precum si legea moldoveneasca se va aplica cetatenilor moldoveni, chiar daca acestia au dobandit si o alta cetatenie atata timp cat ei nu au pierdut cetatenia Romaniei sau, respectiv, cea a Republicii Moldova.
In alt caz, un strain poate avea mai multe cetatenii si nici una dintre acestea sa nu fie a forului. Atat domiciliul, cat si resedinta reprezinta criterii alternative si subsidiare de localizare a persoanei fizice in privinta statutului sau personal, respectiv criterii utilizate numai ,,in caz de egalitate", adica de dubla sau multipla cetatenie straina, datorita imposibilitatii folosirii criteriului apartenentei nationale prin cetatenie, sau, mai precis, datorita neimplicarii in cautarea unui criteriu de preferinta intre legile nationale concurente.
Conflictul negativ se refera la apatridie, adica la situatia cand o persoana, ca urmare a renuntarii la cetatenia originara nu dobandeste cetatenia nici unui stat. Apatridia poate lua nastere si ca urmare a inadvertentei legislatiilor diferitor state in materia cetateniei, fapt ce nu permite de a incadra persoana respectiva in nici unul din campurile de actiune ale acestor legi. Astfel, copiii unor apatrizi pot deveni si ei apatrizi daca se nasc pe teritoriul unui stat care nu aplica principiul jus soli.
Pentru a reduce sau chiar a elimina consecintele negative ale apatridiei au fost elaborate si adoptate, sub auspiciile ONU, unele conventii speciale, cum ar fi Conventia de la New York din 1954 privind statutul apatrizilor si Conventia din 1961 pentru reducerea cazurilor de apatridie. Apatridul este pus in situatii destul de nefavorabile. Astfel, din cauza ca nu are stabilita nici o legatura politico-juridica
cu vreun stat el este lipsit de orice protectie diplomatica si, prin urmare, risca sa devina victima anumitor acte de discriminare. Apatridul este obligat sa respecte legislatia statului de resedinta. Acest fapt a condus, in consecinta, la ideea ca legea care are cea mai stransa legatura cu statutul sau personal este legea statului unde isi are domiciliul, iar, in lipsa, resedinta. Aceasta va fi considerata legea sa personala.
Starea civila si conflictul de legi.
Participarea fiintelor umane la raporturile juridice de drept privat nu poate fi conceputa fara o identificare corespunzatoare a acestora. Identificarea persoanei fizice in raporturile juridice in care aceasta participa inseamna individualizarea ei concreta cu ajutorul unor atribute sau elemente de identificare stabilite de lege. Starea civila, alaturi de nume si domiciliu, face parte din cadrul acestor atribute. Normele dreptului international privat vor fi acelea care vor desemna legea aplicabila acestor atribute atunci cand in cadrul raportului legat de identificarea persoanei fizice se intalneste un element de extraneitate. 
Notiunea de stare civila, statut civil sau pur si simplu starea persoanei provine din sintagma latina status civitatis care desemna atributele necesare pentru a poseda calitatea de subiect de drept. In dreptul roman, aceste atribute erau in numar de trei: status libertatis, status civitatis si status familiae. Pentru ca cineva sa se bucure de calitatea de subiect de drept trebuia sa fie liber si nu sclav, sa fie cetatean si nu latin sau peregrin, sa fie sef de familie si nu alieni juris. Prin urmare, din perspectiva dreptului international privat, starea civila nu poate fi privita decat ca fiind parte componenta a statutului personal, fiind guvernata de legea personala.
In prezent, starea civila cuprinde un ansamblu de elemente prin care se individualizeaza o persoana fizica ca subiect de drepturi si obligatii si prin care se stabileste pozitia juridica a acestei persoane fata de familia din care face parte. Elementele pe care trebuie sa le cuprinda starea civila in vederea individualizarii unei persoane fizice, precum si modul in care aceste elemente trebuie sa fie supuse inregistrarii, sunt guvernate in mod imperativ de lege, consfintindu-se, astfel, caracterul de legalitate al starii civile. Acest caracter impune ca de la inceput (de la nastere) si pana la sfarsit (la moarte) starea civila sa fie carmuita, cu precadere, de lege, prin dispozitii cu caracter imperativ, depinzand mai mult sau mai putin de vointa titularului ei. In consecinta, dintr-o posibilitate abstracta prevazuta de lege, starea civila, prin intermediul actelor de stare civila, devine o realitate tangibila. In acelasi timp, o persoana nu-si poate alege o stare care nu este conforma prevederilor legale sau sa solicite inregistrarea unor acte sau fapte de stare civila ce nu sunt prevazute de lege. Starea civila cuprinde calitati de individualizare a persoanei ce impun o stabilitate in timp. Asadar, profesia este o calitate care poate contribui la individualizarea si identificarea acesteia. Dar, desi ea prezinta o relativa stabilitate, este
nesemnificativa pentru faptul ca o persoana poate avea o pluralitate de profesii. Aceste calitati ale starii civile, pe langa faptul ca se bucura de legalitate si stabilitate, se mai catalogheaza si printr-un caracter de unicitate. Tocmai datorita faptului ca starea civila cunoaste o reglementare imperativa, de ordine publica, fiind indivizibila si legata strict de statutul persoanei nu putem concepe ca aceasta sa fie guvernata de o alta lege decat de legea nationala.
In doctrina juridica au fost date mai multe definitii starii civile. Acest lucru se datoreaza, in cea mai mare masura, lipsei unei definitii legale a starii civile. Definitiile oferite de doctrina difera de la un autor la altul, starea civila prezentandu-se, in acest sens, ca fiind acel teren juridic din literatura de specialitate ce lasa loc unei polemizari perpetue. Prin urmare, nu numai definirea conceptului de stare civila difera, ci si cuprinsul acesteia variaza de la un autor la altul. Cu toate acestea, in mod cumulativ, aceste definitii ofera acel contur necesar conceptului de stare civila.
Generalizand, starea civila reprezinta ,,mijlocul juridic de individualizare a persoanei fizice prin indicarea calitatilor personale avand aceasta semnificatie".


Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana Fizica in Dreptul International Privat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!