Perchezitia Corporala

Extras din referat Cum descarc?

Perchezitia corporala este destinata cautarii de obiecte si de inscrisuri aflate asupra unei persoane.
Perchezitia corporala datorita particularitatilor sale specifice este impartita conventional : perchezitia imbracamintei si perchezitia corpului. Nu suntem de acord cu delimitarea data din punct de vedere procesual penal deoarece in Codul de procedura penala art. 119 CPP sunt prevazute normele procesual penale despre examinarea corporala care reprezinta cercetarea corpului persoanei pentru a constata daca pe corpul acestora exista urme ale infractiunii sau semne particulare, in cazul in care pentru acesta nu este necesara o expertiza medico - legala. Astfel normele procesuale delimiteaza examinarea corporala si perchezitia corporala.
La randul sau in art. 130 este prevazut ca in cazurile in care exista temeiuri de a efectua perchezitia in incaperi, reprezentantul organului de urmarire penala poate extrage obiecte si documente ce au importanta pentru cauza penala care se afla in hainele, in lucrurile sau pe corpul persoanei la care se efectueaza aceste actiuni de urmarire penala.
Perchezitia corporala se poate efectua fara intocmirea ordonantei despre aceasta si fara autorizarea judecatorului de instructie in urmatoarele cazuri:
- la retinerea banuitului, invinuitului, inculpatului;
- la aplicarea fata de invinuit a masurii preventive de arestare;
- in cazul in care exista suficiente temeiuri de a presupune ca persoana prezenta in incaperea unde se efectueaza perchezitia poate purta asupra sa documente sau alte obiecte care pot avea importanta probatorie in cauza penala.
Reiese din cele expuse mai sus ca examinarea corporala reprezinta cercetarea corpului persoanei pentru constarea existentei unor urme ale infractiunii sau semne particulare, iar perchezitia corporala reprezinta extragerea documentelor, obiectelor ce au importanta pentru cauza penala cercetata care se afla in hainele, in lucrurile sau pe corpul persoanei.
Perchezitia persoanei cuprinde: corpul, vestimentatia si obiectele purtate de persoana respectiva asupra sa, cum sunt, spre exemplu: poseta, portofelul valiza, sacosa etc, dar si mijloacelor de transport in posesia carora persoana respectiva se afla la momentul dispunerii perchezitiei.
Perchezitia persoanei se face prin cautarea obiectelor si a urmelor pe corpul omului si in interiorul imbracamintei. 
In situatiile cand se cunoaste din timp persoana ce urmeaza a fi perchezitionata, locurile si timpul in care isi desfasoara activitatea infractionala, obiectele si mijloacele de care se foloseste, natura bunurilor ori valorilor pe care le are asupra sa, persoanele cu care colaboreaza, organul de urmarire penala pregateste din timp perchezitionarea ei. Astfel, mobilizeaza persoanele care sa participe la perchezitie, ca martori asistenti sau prin activitati pentru a preveni disparitia persoanei in cauza un eventual atac din partea sa, ascunderea obiectelor sau valorilor cautate. Dar, cum asemenea perchezitii, de cele mai multe ori, se fac fara pregatiri prealabile, in cazuri de retineri, arestari, din timp cele necesare pentru buna lor desfasurare, atat in privinta persoanelor participante, cat si a mijloacelor tehnice corespunzatoare. Deci, in cele mai fericite situatii, pregatirea pentru perchezitia persoanei se face intr-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, intreaga desfasurare a perchezitiei de acest fel nu trebuie sa lezeze drepturile persoanei, viata intima, pudoarea sa, sa nu-i pateze reputatia. De aceea, totdeauna perchezitia persoanei se va face prin respectarea normelor procedurale privitoare la drepturile persoanei, de catre persoanei de acelasi sex cu cea perchezitionata, cu deosebita atentie si tinuta sobra fata de bunurile de utilitate personala, mai ales cand este vorba despre cel de imbracaminte intima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perchezitia Corporala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!