Pensia pentru limita de varsta

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea si categoriile de pensii
Din punct de vedere etimologic, termenul pensie este de origine latina; el are semnificatia de provizie pentru mancare si locuinta. La romani desemna alocatia platita periodic veteranilor (din armata ) in semn de recunostinta pentru serviciile aduse. Ea era oferita si persoanelor din afara granitelor imperiului, asigurand acestora locuinta si un venit. Totusi, acolo unde nu existau locuinte disponibile, se putea incasa o alocatie in numerar sau echivalent valoric pe tot restul vietii. Asadar, primele pensii au fost cele ale militarilor .
In sistemul asigurarilor sociale de stat s-a considerat ca, pensiile sunt plati lunare acordate fostilor salariati deveniti inapti de munca datorita batranetii si invaliditatii, precum si unnasilor acestora sau pensionarilor decedati, in vederea asigurarii lor materiale in cazurile reglementate prin normele juridice in vigoare .
Pensia a fost definita ca suma de bani acordata lunar persoanelor care au iesit din productie pentru limita de varsta, sau pentru invaliditate, precum si in unele cazuri urmasilor acestora .
S-a mai retinut ca pensiile de asigurari sociale de stat constituie drepturi banesti care se acorda, de regula persoanelor incadrate prin contract de munca, la expirarea unei perioade determinate de activitate si la implinirea varstei prevazuta de lege ori in cazul pierderii totale sau in cea mai mare parte a capacitatii de munca, precum si urmasilor acestor persoane .
In literatura juridica de specialitate se mai arata ca, alaturi de venitul profesional (de regula salariul), pensia constituie o sursa principala de trai pentru o importanta parte a populatiei . Iar analiza notiunii de pensie scoate in evidenta categoriile de pensii reglementate in sistemul asigurarilor sociale de stat .
Pensia, reprezinta un venit de inlocuire acordat pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii sau atingerii unei varste, invaliditatii sau decesului persoanei asigurate.
Potrivit art. 51 din Legea nr. 263/2010, in sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.
Pensia pentru limita de varsta
Aceasta pensie se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare (art. 52). Asa cum am mai precizat, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, stagiul minim pentru femei si barbati este de 15 ani, stagiul complet fiind de 35 de ani. Atingerea varstei standard, stagiului minim si stagiului complet se realizeaza prin crestere conform esalonarii prevazute aratate in tabelul de mai jos (art. 53)'.
Varste standard de pensionare, stagii complete si stagii minime de cotizare


Fisiere in arhiva (1):

  • Pensia pentru limita de varsta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Alexandru Ticlea, Laura Georgescu, Dreptul securitatii sociale, Editia a VII-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2019
-  S. Ghimpu, A. Ticlea, C. Tufan, Dreptul securitatii sociale, Ed. AII Beck, Bucuresti, 1998
-  Gh.D. Bistriceanu, Sistemul asigurarilor sociale de stat, Ed. Academiei Romaniei, Bucuresti, 1968
-  V. Breban, Dictionar al limbii romane contemporane, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1980
-  A. Athanasiu, Dreptul securitatii sociale, Ed. Actami, Bucuresti, 1995


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!