Pensia de Invaliditate

Extras din referat Cum descarc?

Pensia de invaliditate
Prezentare generala
Daca in sistemul Legii nr. 3/1977 acest tip de pensie era reglementat in doua capitole distincte, capitolul III respectiv capitolul IV din lege, in sistemul Legii nr. 19/2000 modificata prin Legea nr. 577/2004 atat pensia pentru pierderea capacitatii de munca din cauza de accident de munca sau boala profesionala, cat si pensia pentru pierderea capacitatii de munca in afara procesului de munca, sunt reglementate in acelasi capitol IV, intitulat "Pensii".
In orice caz, ramane intentia legiuitorului de a configura un regim juridic in parte diferit pentru cele doua tipuri de pensie de invaliditate.
Beneficiarii pensiei pentru pierderea capacitatii de munca
De acest tip de pensie beneficiaza:
1 Asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de
munca din cauza:
-accidentelor de munca, conform legii
-bolilor profesionale si tuberculozei
-bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca
2 Asiguratii care satisfac obligatii militare: "stagiul militar, ca militar in termen,
militar cu termen redus, pe durata   legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in
prizonierat'
Elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total, sau cel putin jumatate din
capacitatea de munca, datorita accidentelor sau bolilor profesionale, survenite in timpul si
din cauza practicii profesionale. Prin aceasta solutie data de lege, s-a pus capat discutiilor
din doctrina, referitoare la acest subiect.
Persoanele care si-au pierdut total sau partial, capacitatea de munca, cei grav
mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989,
ori in legatura cu evenimentele revolutionare din dec. 1989, care erau cuprinsi intr-un
sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul si
la pensie de invaliditate, indiferent de vechimea in munca, pe timpul cat dureaza
invaliditatea,  stabilita in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate
persoanelor care au survenit accidente de munca
Incadrarea in grade de invaliditate
Potrivit dispozitiilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 237 din 10 mai 2001, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este: de gradul I de gradul II de gradul III
Invaliditatea de gradul I se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane. Se observa ca acest tip de invaliditate este cel mai grav.
Invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, insa, spre deosebire de invaliditatea de gradul I, aici invalidul are posibilitatea sa se autoserveasca, sa se autoconduca si sa se orienteze spatial, fara ajutorul altei persoane.
Invadilidatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Daca anterior acestei legi, criteriile de incadrare in grade de invaliditate erau stabilite prin Decretul 216/1977, potrivit noii legi, criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II, si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, impreuna cu Ministerul Sanatatii, la propunerea CNPAS
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face printr-o decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, numit in lege "medic expert al asigurarilor sociale". Impotriva acestei decizii se poate face contestatie la casa teritoriala de pensii, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, insotita de documentatia necesara.
La solutionarea contestatiei, casa teritoriala de pensii poate consulta Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca. Termenul de rezolvare a contestatiei este de 45 zile de la data inregistrarii ei.
Decizia casei teritoriale de pensii, data pentru solutionarea contestatiei, poate fi solutionata la instanta judecatoreasca competenta in termenul de 30 zile de la comunicare.
Decizia de incadrare sau neincadrare intr-un grad de invaliditate, necontestata in termen, este definitiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pensia de Invaliditate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ticlea Alexandru  "Dreptul securitatii sociale : curs universitar" , Editia a 2-a revazuta si adaugita , Editura Universul Juridic, Bucuresti 2009
Legea nr. 19/ 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2003
Ghimpu Sanda  "


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!