Pedepsele, scopul și funcțiile pedepsei, felurile pedepselor

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul sanctiunilor de drept penal un loc important ocupa pedeapsa care e singura sanctiune penala si este menita sa asigure restabilirea ordinii de drept incalcata prin savarsirea d infractiuni.
Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare, prevazuta de lege, aplicata de instanta judecatoreasca infractorului in scopul prevenirii savarsirii de infractiuni.
Trasaturile pedepsei retinute in definitia de mai sus se regasesc si in definitia legela data acesteia prin dispozitia art. 52 C. p, unde se arata ca: Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
Ca masura de constangere, pdeapsa implica deci o suferinta (aflictiune), o privatiune sau o restangere de drepturi civice, o privatiune de bunuri, o privatiune de libertate, uneori in cazuri exceptionale chiar de viata in unele tari.
este un mijloc de reeducare (prin aplicarea pedepsei nu se urmareste doar repromarea infractorului ci si formarea la acesta a unei atitudini fata de valorile sociale) se aplica numai de instantele judecatoresti se aplica numai infractrului (persoanei care a savarsit infractiunea) se aplica in scolpul prevenirii de noi infractiuni Scopul si functiile pedepsei Scopul pdespsei este consacrat in dispozitiile art. 52 al. 1 din Codul penal unde se arata ca Scopul pepdepselor este prevenirea savarsirii de noi infractiuni Prevenirea savarsirii de noi infractiuni se realizeaza atat pentru cel caruia i se aplica o peapsa care este menita sa asigure constrangerea si reeducarea infractorului (preventie speciala) Functiile pedepsei: - de constrangere (art 52 C. p) de reeducare (pdeapsa in dreptul penal inceteaza sa mai fie o pura retributie rau pentru rau) de exemplaritate (fermitatea cu care a fost pedepsit infractorul exercita o influneta pozitiva asupra altor indivizi care cor fi determinati astfel sa nu savarseasca infractiuni caci pedeapsa va fi inevitabila) de eliminare (consta in inlaturarea temporara sau definitiva a condamnatului din cadrul socitatii) Felurile pedepselor Principalele sanctiuni de drept penal pedepsele- au mai multe forme: principale, pedepse complimentare si accesorii.
Pedepsele principale sunt de sine statatoare, au rolul principal in sanctionarea infractorului Pedepsele complimentare sunt acele pedepse care au rolul de a complini, completa represiunea si sunt aplicabile numai pe langa o pedeapsa principala.
Pedepsele accesorii sunt un accesoriu al pedepsei principale, decurg din pedeapsa principala.
Pedepsele principale Pedepsele principale sunt cele care au rolul important in sanctionarea infractorului, care sunt prevazute in lege pentru orice infractiune, ce se pot aplica singure sau insotite de alte pedepse complimentare si de alte sanctiuni de drept penal.
Felurile pedepselor principale Pedepsele principale in dreptul penal roman ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Pedepsele Scopul Si Functiile Pedepsei Felurile Pedepselor
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!