Patronatele

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de patron este un derivat al cuvantului patronus ce semnifica stapan de sclavi dar si ocrotitor sau protector .
Patronul este proprietarul unei intreprinderi in care se exploateaza munca salariata a unora , el stapaneste un patrimoniu.
Patronul este persoana juridica inmatriculata sau persoana fizica autorizata potivit legi, care administreaza si utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, in scopul optinerii de profit in conditii de concurenta, si care angajeaza munca salariata .
In evolutia timpului si din perspectiva dreptului muncii patronul a devenit propietarul unei intreprinderi,mai exact propietarul unor mijloace de productie si detinatorul unor resurse financiare,care utilizeaza munca salariala pentru desfasurarea unei activitati aducatoare de profit.
Dreptul muncii este preocupat de patronat cel putin in trei categorii de ipostaze:
- In calitatea de angajator, respectiv ca parte, in contractul individual de munca
- in calitate de negociator si parte in contractele colective de munca
- in calitate de partener la dialogul social si participant in mecanismele bi si tripartite constituite pentru armonizarea pozitiilor patronatului si sindicatului cu cele ale statului in vederea realizarii echilibrului social si a pacii sociale
In ceea ce priveste raporturile de munca nascute intre patron si cei pe care ii angajeaza pentru realizarea obiectului activitatii sale, acestea desi se bazeaza pe un contract individual de munca incheiat dupa normele dreptului privat incheiat de pe pozitii de egalitate cu salariatul, ulterior pe parcursul executarii sale, patronul isi pastreaza o pozitie dominanta, el avand trei parghii principale pentru a-l subordona pe salariat :
- puterea organizatorica - el isi organizeaza structura unitatii; el stabileste modul de functionare si tot el organizeaza munca
- puterea normativa - el poate elabora norme obligatorii pentru organizarea unitatii,norme de disciplina, norme si normative de protectie a muncii
- putere disciplinara - putand aplica sanctiuni pentru incalcarea propriilor norme de disciplina
Prima definitie explicita si expresa a notiunii de patron, in tara noastra potrivit caruia acest termen semnifica persoana fizica si persoana juridica ce angajeaza salariati prin incheierea contractelor individuale de munca". In sensul acestei legi cei care angajeaza mai sunt denumiti si unitati. 
Problema se complica insa daca avem in vedere prevederile Legea privind patronatele potrivit carora ,,patronul este persoana juridica inmatriculata sau persoana fizica autorizata potrivit legii,care administreaza si utilizeaza capital,indiferent de natura acestuia,in scopul obtinerii de profit in conditii de concurenta si care angajeaza munca salariata" .
Initial, calitatea de patron putea fi dobandita atat de o persoana juridica cat si de una fizica, daca aceasta angajeaza forta de munca pe baza unor contracte individuale,fie pentru realizarea unei activitati organizate pe libera initiativa fie pentru activitati casnice. 
Pentru ca persoana fizica care desfasoara, prin forte proprii, activitati economice in mod independent, precum si persoanele fizice care sunt membri ai asociatiilor familiare, fara a implica raporturi de munca fata de un angajator, au calitatea de angajator propriu, ideea de persoana fizica-patron a disparut.
Ca urmare, o definitie corecta,conform legislatiei existente ar fi:,,Patronul este persoana juridica inmatriculata care administreaza si utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, in scopul obtinerii de profit in conditii de concurenta si care angajeaza munca salariata". 
Au existat preocupari pentru elaborarea si adoptarea unei noi legi a patronatelor, care sa schimbe notiunea de patron enuntata in Legea nr 356/2001, in sensul revenirii la definitia din Legea nr 130/1996, adica eliminarea conditiei ca patronul sa actioneze in scopul obtinerii de profit. Definitia propusa este: ,,patronul este persoana juridica inmatriculata,care administreaza si utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia si care angajeaza munca salariata". Aceasta definitie poate cuprinde si calitatea de patron al Statului in regiile autonome, companiile nationale sau in societatile comerciale unde aceasta poseda actiuni. Asadar, persoana juridica-patron poate fi: regie autonoma, societate nationala ori societatea comerciala cu capital de stat, societatea comerciala cu capital privat sau mixt,asociatie si fundatie nonprofit,asociatie familiala,institutie bugetara etc. In ceea ce ne priveste, suntem tentati sa apreciem ca ultima notiune este mai adecvata in cazul relatiilor individuale de munca, dar in cazul dreptului colectiv al muncii, ce cuprinde mai ales in sfera negocierilor colective si a dialogului social, termenul de patron este mai potrivit pentru a marca partenerul ce trebuie sa reprezinte interesele patronale pentru ca nu toti angajatorii, de exemplu, incheie contracte colective de munca.
Conform Codului muncii art 230, patronul, denumit angajator, este persoana juridica inmatriculata sau persoana fizica autorizata potivit legi, care administreaza si utilizeaza capital, indifferent de natura acestuia, in scopul optinerii de profit in conditii de concurenta, si care angajeaza munca salariata.
Termenul de angajator desemneaza pe cel care angajeaza, persoana fizica sau juridica, autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indifferent de natura lui, ce foloseste forta de munca salariata, si cel de unitate desemneaza regiile autonome, societatiile comerciale, institutii publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.
Angajatorul, patronul, este persoana care administreaza si utilizeaza capital, in scopul optinerii de profit, in conditii de concureta perfecta, care angajeaza munca salariata, el poate fi o persoana fizica sau juridica, regii autonome, societatii comerciale si compani nationale, cat si organizatii non-profit care angajeaza personal salariat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Patronatele.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!