Părțile raportului juridic civil

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.1.Introducere in raportul juridic civil 3
1.2.Notiunea de subiecte ale raportului juridic civil 4
1.2.1.Definitii si caracteristici 4
1.3.Categoriile de subiecte ale raportului juridic civil 5
1.4.Determinarea subiectelor raportului juridic civil 6
Anexe 7
Bibliografie 8

Extras din referat:

Raportul juridic este o relatie sociala reglementata de norma juridica in cadrul careia participantii apar ca titulari de drepturi si de obligatii reciproce prin exercitarea carora se realizeaza scopul normei juridice.

Intelegerea notiunii raportului juridic implica abordarea trasaturilor sale esentiale.

Raportul juridic este un raport social , deoarece se poate forma numai intre oameni, fie in mod individual, ca persoane fizice, fie organizati in diverse grupuri, colective, denumite persoane juridice, fie in persoana statului reprezentat prin organele sale. Raporturile juridice sunt legate indisolubil de viata si activitatea oamenilor in societate. Numai oamenii prin vointa lor pot transforma conditiile prevazute de norma juridica in cadrul carora apar drepturi si obligatii. Nu este posibila formarea unor raporturi juridice intre oameni si lucruri sau numai intre lucruri. Chiar si in cazul in care se vorbeste despre raportul dintre oameni si bunuri, de exemplu, dintre proprietar si bunurile ce ii apartin, trebuie stabilite drepturile si obligatiunile proprietarului si ale celorlalti membri ai societatii in privinta bunurilor proprietarului.

Raportul juridic este un raport volitional , deoarece apare datorita vointei oamenilor exprimate prin norma de drept, in baza careia simpla relatie sociala s-a transformat in raport juridic.

Subiectele raportului juridic, adica participantii la raportul juridic civil, pot fi numai oamenii, ca persoane fizice, fie organizati in colective ca persoane juridice, fie statul, reprezentat prin organele sale.

Pentru a forma un raport juridic sunt necesare cel putin doua persoane, numite subiecte ale raportului juridic , carora le revin drepturile si obligatiunile aparute la nasterea raportului de drept. In cadrul aceluiasi raport juridic, unele subiecte sunt titulare de drepturi, altele - de obligatiuni sau fiecare si de drepturi si de obligatii. De exemplu, intr-un raport juridic de drept financiar statul obliga destinatarii legii la plata impozitelor, iar acestia au obligatia sa le achite.

Persoana fizica - subiect de drept - este omul privit in individualitatea sa, caruia legea ii recunoaste calitatea de subiect de drepturi si obligatii in raporturile juridice. Potrivit legislatiei, orice persoana fizica e dotata cu capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu a drepturilor si obligatilor prevazute in ea.

Persoana juridica, ca subiect de drept, este orice organizatie, intreprindere, institutie, asociatie sau organ de stat care dispune de un patrimoniu distinct, poate dobandi in numele propriu drepturi si trebuie sa-si asume obligatii, sa apara in justitie ca reclamant sau parat.

1.2. Notiunea de subiecte ale raportului juridic civil

Desfasurarea raportului juridic civil presupune activitatea concurenta a mai multor persoane si organe ale statului ,care se numesc parti sau subiecte ale procesului.Raportul juridic civil este un raport social ce se stabileste intre oameni iar subiectele acestui raport il reprezinta fiintele umane,privite individual ca persoane fizice sau grupate in colectivitati ca persoane juridice.Persoana devine subiect al raportului juridic civil datorita faptului ca legiuitorul recunoaste calitatea de a fi titular al drepturilor si obligatiilor civile care alcatuiesc continutul raportului juridic civil.Majoritatea autorilor au folosit pentru desemnarea participantilor la raporturile juridice civile ,atat expresia de ,,subiect,, cat si pe cea de parte- T.Pop,,,Tratat de drept civil" ,vol.I,"Parte generala",M.Muresan ,G.Boroi,O.Ungureanu,E.Lupan .Alti autori, folosesc in mod consecvent expresia de "subiect al raportului juridic civil"-I.Reghini, S.Diaconescu. In art.11 din Proiectul noului Cod civil se consacra expresia de subiecte de drept civil.

Subiectele raportului juridic civil sunt oamenii luati individual, pentru care folosim sintagma de persoane fizice, denumite si subiecte individuale de drept civil si oamenii care sunt organizati ca entitati diferite numite persoane juridice (numite candva si persoane morale), fiind forme de organizare si participare la raporturile juridice civile care intrunesc conditiile cerute de lege. Persoanele juridice sunt calificate uneori si subiecte colective de drept civil.

Persoana fizica este subiectul individual de drept privit ca titular de drepturi si obligatii civile (Decretul 31/1954-referitor la persoanele fizice si juridice).

Persoana juridica este un subiect colectiv de drept civil adica un colectiv de oameni care intrunind coditiile cerute de lege este titular de drepturi subiective si obligatii civile.

Caracteristici:

Bibliografie:

1. E.Lupan,I.S.Pop, ,,Tratat de drept civil roman",vol.I, Partea generala,Editura C.H. Beck,Bucuresti 2006

2. Ernest Lupan, "Drept civil Partea generala Scheme", editura C.H. Beck ,Bucuresti 2006

3. Ioan Ciochina-Barbu-,,Drept civil Partea generala",PIM,Iasi 2008

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partile raportului juridic civil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 957 cuvinte
Nr caractere:
10 730 caractere
Marime:
21.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
persoane juridice, activitate concurenta, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Ioan Ciochina Barbu
Sus!