Particularități ale Cercetării la Fața Locului în Cazul Infracțiunilor de Distrugere

Cuprins referat Cum descarc?

o Locul faptei in cazurile infractiunilor de distrugere.p 1
o Desfasurarea cercetarii la fata locului.p 4
o Bibliografie.p 12


Extras din referat Cum descarc?

1.LOCUL FAPTEI IN CAZUL INFRACTIUNILOR DE DISTRUGERE
Distrugerea este fapta persoanei care, prin forta fizica ori utilizand alte mijloace, produce o vatamare unui bun apartinand alteia, prin activitatea sa faptuitorul lovind atat in existenta bunului, cat si in starea de fapt a acestuia. Daca in cazul unor infractiuni de sustragere - furt, furt calificat, talharie etc. - legea penala ocroteste pozitia - situatia de fapt - a bunurilor din sfera fiecarui patrimoniu, la distrugere este protejata insasi starea materiala a acestora, adica, substanta si potentialul lor de utilizare.
Si in cazul acestor infractiuni, acceptiunea de ,,loc al faptei" este in stransa corelare cu modalitatile normative si faptice de savarsire, respectiv:
- distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate .
Aceasta modalitate tip de comitere a distrugerii prezinta si anumite forme agravate, atunci cand:
- bunul distrus, degradat, adus in stare de neintrebuintare are o valoare sociala deosebita: creatii artistice - tablouri, sculpturi, lucrari literare s.a.-, valori istorice - documente, harti vechi, piese arheologice etc. -, valori stiintifice - lucrari cu caracter stiintific, carti stiintifice epuizate, colectii etc. - valori arhivistice - memorii, date statistice, acte, fotografii, insemne heraldice s.a. - si alte valori sociale' 
- obiectul material al distrugerii a fost o conducta petroliera, o conducta de gaze, cablu de inalta tensiune, echipament si instalatii de telecomunicatii ori pentru difuzarea programelor de radio si televiziune, un sistem de alimentare cu apa sau o conducta magistrala de alimentare cu apa;
- distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a bunului s-a savarsit prin incendiere ori prin alt asemenea mijloc si daca a rezultat pericol public'.
- distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare etc. a bunurilor din categoria formelor agravate,daca fapta a avut consecinte deosebit de grave ori un dezastru.
Daca sintagma ,,consecinte deosebit de grave" presupune o paguba materiala considerabila sau o perturbare deosebit de grava pricinuita activitatii unei autoritati publice sau oricareia dintre unitatile ce intra in acceptiunea termenului ,,public" ori altei persoane fizice sau juridice, ,,dezastrul" - ca element circumstantial al distrugerii calificate - consta in distrugerea sau degradarea unor mijloace de transport in comun de persoane, de marfuri, a unor instalatii ori lucrari, avand ca urmare moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale sau sanatatii mai multor persoane .
- distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unui bun, chiar daca apartine faptuitorului - savarsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public -, atunci cand fapta a avut consecinte deosebit de grave, ori un dezastru; tot astfel cand distrugerea, degradarea unei conducte petroliere, de gaze, a unui cablu de inalta tensiune, a echipamentelor si instalatiilor de
telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune, a sistemelor de alimentare cu apa si a conductelor magistrale de alimentare cu apa - toate savarsite din culpa - daca au avut drept consecinta aducerea lor in stare de neintrebuintare.
De asemenea, constituie distrugere din culpa distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun care a avut consecinte deosebit de grave, daca rezultatul s-a datorat parasirii postului - ori savarsirii oricarei alte fapte - de catre personalul de conducere al unui mijloc de transport in comun sau de catre personalul care asigura direct securitatea unor astfel de transporturi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati ale Cercetarii la Fata Locului in Cazul Infractiunilor de Distrugere.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!