Participantii la Procesul Civil

Cuprins referat Cum descarc?

?1. Aspecte generale asupra institutiei 3
?2. Conditiile de admisibilitate a participarii tertelor persoane in procesul 
civil 5
?3. Interventia in procesul civil 9
3.1 Precizari prealabile 9
3.2 Interventia principala 9
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

?1. Aspecte generale asupra institutiei
Conceptul de ,,terte persoane" este folosit frecvent in doctrina si jurisprudenta, insa semnificatia acestui concept este diferita in dreptul procesual civil fata de dreptul substantial. Codul de procedura civila se refera la institutia care formeaza obiectul studiului nostru in Cartea a II-a, Capitolul III din Titlul I, intitulat: ,,Alte persoane care pot lua parte la judecata".
De regula, conceptul de terte persoane are in vedere situatia unor persoane straine de un anumit raport juridic. Astfel intr-o prima acceptiune, conceptul de terte persoane desemneaza pozitia unor subiecte de drept pana in momentul introducerii lor in proces, prin urmare prin terte persoane determinam acele subiecte de drept care sunt straine de procesul civil dintre reclamant si parat. Intr-o alta acceptiune, prin terte persoane se desemneaza participarea la activitatea judiciara a acelor persoane care au intervenit sau au fost introduse in proces dupa promovarea initiala a actului de sesizare. 
Institutia participarii tertelor persoane in procesul civil isi are originea in dreptul roman. Procedura romana cunostea doua forme de participare a tertilor in proces: interventia in interes propriu si interventia alaturata. Interventia tertilor din dreptul roman a fost preluata in anul 1667 de Ordonanta franceza, devenita celebra in acest sens, care pe langa cele doua forme de interventie ale dreptului roman, mai prevedea si o a treia, si anume interventia fortata. Codul de procedura civila francez, nu a preluat insa dispozitiile Ordonantei din anul 1667 in aceasta materie, insa legiuitorul roman a consacrat in Codul de procedura civila interventia principala, iar chemarea in garantie doar ca o exceptie dilatorie.
Cu ocazia modificarii Codului de procedura civila roman in anul 1900 a fost introdusa si interventia accesorie, ulterior institutia participarii tertelor persoane in procesul civil fiind reglementata prin legile de organizare judecatoreasca din anii 1925, 1929 si 1943. 
Institutia participarii tertelor persoane la procesul civil incepe sa aiba o importanta din ce in ce mai accentuata in societatea contemporana, ea gasindu-si aplicatii in cele mai diverse materii. Hotararea judecatoreasca dobandeste autoritate de lucru judecat numai intre partile care au participat la solutionarea litigiului, fata de alte persoane straine de proces fiind o res inter alios acta. Pentru ca hotararea sa devina opozabila si altor persoane decat cele care au participat la activitatea judiciara este necesara introducerea acestora in procesul civil. Aceasta necesitate decurge din imprejurarea ca in absenta tertilor drepturile lor ar putea fi uneori, direct sau indirect, periclitate in substanta sau intinderea lor sau alteori s-ar putea ca interesul uneia din parti sa reclame introducerea unui tert in proces. 
Introducerea unor terte persoane intr-un proces in curs de desfasurare are insa si unele inconveniente, deoarece poate intarzia solutionarea cererii principale sau poate ridica anumite probleme in ceea ce priveste competenta. Tertul e obligat sa ia procedura in faza in care se gaseste in momentul introducerii sale in proces, fiindu-i deci opozabile actele de procedura anterioare interventiei, cu toate ca acestea nu au fost indeplinite in contradictoriu si cu el, ceea ce poate afecta in oarecare masura drepturile sale, mai ales atunci cand atragerea tertului la judecata nu se datoreaza initiativei lui, ci a reclamantului sau a paratului. 
?2. Conditiile de admisibilitate a tertelor persoane in procesul civil
Pentru ca hotararea civila sa isi produca efectele si fata de alte persoane, este necesara introducerea acestora in proces. Dreptul de a participa intr-un proces civil existent intre parti la un moment dat este insa conditionat de anumite cerinte de fond si de forma. Si in cazul tertelor persoane este necesar, in primul rand, intrunirea conditiilor pentru indeplinirea oricarei activitati judiciare:
o capacitate procesuala de folosinta ce consta in aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii pe plan procesual. Potrivit art.53 din proiectul noului Cod de procedura civila: ,, Poate fi parte in judecata orice persoana care are folosinta drepturilor civile". Sanctiunea lipsei capacitatii procesuale de a fi parte in procesul civil consta in respingerea actiunii, intrucat persoana in cauza nu are folosinta unui drept.


Fisiere in arhiva (1):

  • Participantii la Procesul Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!