Participanti la Raportul Juridic de Drept al Afacerilor

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale
Subiectele in relatiile comerciale in mod traditional, sunt participantii la raporturile juridice, fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt persoane juridice. 
In art.7 C. com se prevede ,,sunt comercianti aceia care fac acte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita si societatile comerciale".
Asadar, conform C. com, comerciantii sunt:
- persoanele fizice care exercita in mod obinuit cu titlul de profesie o activitate de comert 
- societatile comerciale indiferent daca acestea sunt cu capital integral privat, cu capital de stat si privat orinumai cu capital de stat, reglementate conform Legii 31/1990 modificata si republicata.
Conform Legii 26/1990, modificata si completata de Legea nr.161/2003 se include in categoria comerciantilor inca trei categorii de subiecte ale raporturilor de drept comercial.
- Regiile autonome organizate in ramurle strategice ale economie nationale, care functioneaza pe baza de gestiune economica su autonomie financiara in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 30/1997 si care desfasoara o activitate compatibila cu cea a societatilor comerciale.
- Cooperativele care sunt reglementate de catre Ordonanta de Guvern 97/2000 privind organizatiile cooperatiste si de credit modificata, Legea nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei si de Legea 566/2004 privind cooperativele.
- Gruparile de interes economic (daca au calitatea de comercianti) constituite in conditiile Legii 161/2003 pentru a facilita dezvoltarea activitatii economice a membrilor lor.
Unele probleme se pun in legatura cu alte persoane juridice decat cele prezentate mai sus, si anume:
- Asociatiile si fundatiile - scopul infiintarii asociatiilor si fundatiilor este desfasurarea unei activitati dezinteresate, fara obtinerea unui profit. Asociatiile si fundatiile nu pot avea calitatea de comerciant. (Legea nr.246/2005).
- Statul si unitatile sale administrativ teritoriale. In art.8 C. Com se prevede ca statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comerciant. Savarsirea de fapte de comert de actre unitatile administrativ teritoriale priveste numai serviciile publice cu gestiune privata (servicii publice cu profil comercial).
Comerciantul persoana fizica 
Definitie
Potrivit art. 7 Cod Comercial ,,sunt comercianti aceia care fac fapte de comert ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale ".
Afara de categoriile de persoane calificate ca fiind comercianti, conform Codului Comercial, legiuitorul in Legea 26/1990 modificata include in categoria comerciantilor si asociatiile familiale, regiile autonome si cooperativele. 
In Legea 300/2004, legiuitorul defineste comerciantul persoana fizica, ca fiind acea persoana cetatean roman sau cetatean al statelor membre ale Uniuniii Europene si a celorlalte state care apartin Spatiului Economic European . 
Conditiile pentru care o persoana sa devina comerciant sunt:
- Persoana fizica sa aiba capacitatea juridica ceruta de lege; 
- Persoana fizica sa exercite in mod obisnuit cu titlu de profesie fapte de comert;
- Comertul desfasurat sa fie realizat in nume propriu si pe riscul sau;
- Activitatea comerciantului sa aiba drept scop obtinerea de profit excluzandu-se de principiul activitatea nelucrativa;
- Comerciantul persoana fizica trebuie sa fie autorizat conform legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Participanti la Raportul Juridic de Drept al Afacerilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!