Parlamentul European

Extras din referat Cum descarc?

1. Parlamentul European
Parlamentul European a aparut prin tratatele constitutive, fiind denumit fie Adunarea Comuna in Tratatul C.E.C.O. (Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, fie Adunarea Tratatelor C.E.E(Comunitatea Economica Europeana) si Euratom (Comunitatea Europeana a Atomului). Cele trei institutii ale Comunitatilor Europene s-au reunit in Adunarea Parlamentara Europeana prin Rezolutia din 20 martie 1958 si prin Actul Unic European a fost stabilita denumirea de Parlamentul European, care este mentionata si in articolul. D din Tratatul de la Maastrich.
Organizarea si functionarea Parlamentului European
Parlamentul European este conceput ca o adunare deliberativa, compusa din reprezentanti ai cetatenilor Uniunii si care are in principal functii de control politic si consultative. Singura institutie a Uniunii Europene ale carei dezbateri sunt publice (dezbaterile, opiniile si rezolutiile fiind publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), Parlamentul European este ales prin vot universal de catre cetatenii statelor membre, pe care-i reprezinta, vot care ii da legitimitatea.
Numarul parlamentarilor a evoluat in functie de numarul statelor membre ale Uniunii Europene. In actuala legislatura, cea de-a 6-a (2004-2009), Parlamentul a numarat 732 parlamentari in primii trei ani, pentru ca incepand cu 1 ianuarie 2007 sa numere 785 parlamentari, ca urmare a aderarii Bulgariei (reprezentata de 18 parlamentari) si Romaniei (reprezentata de 35 de parlamentari). Nici un stat membru nu poate detine mai mult de nouazeci si sase de locuri.
Consiliul European va vota in unanimitate de voturi, la propunerea Parlamentului si cu aprobarea acestuia, o decizie europeana stabilind componenta Parlamentului.
Deputatii Parlamentului European isi exercita mandatul independent si nu pot primi instructiuni de la guvernele lor si nici nu pot fi investiti cu un mandat imperativ. Potrivit Protocolului asupra privilegiilor si imunitatilor Comunitatilor Europene, deputatii au dreptul de a circula liber in statele membre ale Uniunii Europene, sa consulte orice dosar aflat in posesia Parlamentului sau a unei comisii a acestuia, cu unele exceptii.
Parlamentul European are autonomie : administrativa, financiara si regulamentara. Acesta isi alege presedintele, vicepresedintii, chestorii si biroul membrilor sai. Parlamentul European se creeaza in comisii, ca organe interne de lucru, permanente sau temporare si cuprinde grupurile politice parlamentare.
Parlamentul European, care este unicameral, hotaraste cu majoritatea absoluta si poate functiona intr-un cvorum stabilit in Regulamentul pe care il adopta cu aceeasi majoritate. Actele Parlamentului se publica in conditiile prevazute in Constitutia pentru Europa si in Regulament. Acesta se intalneste in sesiuni ordinare lunare de cate o saptamana (cu exceptia lunii august) si in sesiuni extraordinare. De asemenea, o mare parte a activitatii se desfasoara in Comitete parlamentare, cate doua saptamani pe luna. Dupa vacanta parlamentara, Parlamentul se intruneste de drept in a doua zi de marti din luna martie. Lucrarile se desfasoara in cele 23 de limbi oficiale, cu traducere simultana.
Sediul central al Parlamentului European se afla la Strasbourg. Acolo se tin cele 12 sedinte anuale in plen, a cate patru zile fiecare. Comisiile si fractiunile se mai pot, de asemenea, intruni la Bruxelles, unde de curand a avut loc si o sedinta plenara. La Luxemburg se afla sediul Secretariatului General.
Secretariatul General este condus de un Secretar general si este alcatuit din 8 directii, fiecare fiind condusa de un director general, la care se adauga un Birou juridic. Directiile Generale mai apropiate sferei politice isi au sediul la Bruxelles, celelalte la Luxemburg. Aici lucreaza circa 3500 de angajati, adica peste jumatate din personal, multi dintre acestia fiind traducatori si functionari ai serviciilor administrative.
Activitatea anuala a Parlamentului European cuprinde:
- 12 perioade de sesiune de cate patru zile, la Strasbourg, si 6 perioade suplimentare de sesiune de cate doua zile, la Bruxelles,
- 2 saptamani pe luna pentru reuniunile comisiilor parlamentare si ale delegatiilor interparlamentare,
- 1 saptamana pe luna pentru reuniunile grupurilor politice,
- 4 saptamani pe an, dedicate exclusiv activitatii si prezentei deputatilor europeni in circumscriptiile lor electorale.
Presedintele Parlamentului European( Hans-Gert Poettering) este ales pentru o perioada de doi ani si jumatate, adica jumatate din legislatura parlamentara. Mandatul acestuia poate fi reinnoit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul European.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!