Parlamentul European

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al infiintarii si functionarii Parlamentului european
In istoria politica a Europei au existat diferite organe, foruri care au avut ca atributie adoptarea legilor, a deciiziilor de drept public cele mai importante dintr-un stat. Aceste foruri au fost denumite adunare legislativa, adunare nationala, adunare de stat, parlament sau au purtat denumiri specifice unui singur stat sau unei zone geografice. (de ex. ,,Duma" in Rusia, ,,Rixtag" intre tarile scandinave)
Prin denumirea de Parlament intelegem in primul rand acel organ de stat care functionand pe baza reprezentativa, este autoritatea publica legislativa cea mai importanta. Potrivit acestei definitii parlamentul este un organ de autoritate publica, adica una dintre purtatoarele suveranitatii statale. Parlamentele moderne au natura reprezentativa avand in compunerea lor membri alesi, care reprezinta la randul lor o anumita comunitate, comunitate de interese sau intreaga populatie, care actioneaza teoretic in vederea influentarii deciziilor luate in parlament in interesul alegatorilor. Adoptarea legiilor apare ca principala atributie parlamentara, pe langa aceasta parlamentele moderne exercita si o atributie de control asupra puterii executive.
Dea lungul istoriei parlamentelor au fost multe controverse cu privire la avantajele sau dezavantajele uni sau bicamerismului. S-a aratat ca in societatiile omogene legislativul este unicameral, iar in societatiile eterogene din punct de vedere etnic, religios, lingvistic mai potrivit este bicamereismul. John Stuart Mill spunea ca infiintarea celei de a doua camere este mai motivata de acel efect negativ care este exercitat asupra constiintei celor aflati la putere, care sunt convinsi ca in afara lor nimeni nu trebuie intrebat sau luat in considerare.
Ideea unei uniuni intre popoarele, natiunile europene, respectiv crearea unui Parlament european a aparut cu secole in urma fiind tratata si dezvoltata de catre filozofi, scriitori, istorici, juristi, politiceni si oameni de stiinta de pe batranul continent. Sintetizand straduintele lor putem enumera ca surse de inspiratie sau modele istorice pentru actualul parlament cel putin urmatoarele:
In 1693, William Penn (primul guvernator al Pennsylvaniei) in opera sa An Essay Towards the Present and Future Peace of Europe by the Establishment of an european Dyet Parliament, or Estates a elaborat un proiect al Uniunii Europene. Scopul acestei uniuni trebuia sa fie asigurarea pacii si a bunastarii locuitorilor din Europa. El propunea infiintarea unui organ din care sa faca parte reprezentantii statelor importante din acea vreme, care sa adopte legi obligatorii monarhiilor pe baza unui vot ponderat care sa aiba la baza potentialul economic al statelor in cauza. Tot el a fost cel care a propus crearea unui Parlament European, ca loc de intalnire a reprezentantilor tuturor popoarelor de pe continent.
La Congresul de pace de la Paris din 1849, celebrul scriitor francez Victor Hugo prevestind ca va veni ziua aceea cand vom trai ca cele doua grupari imense Statele Unite ale Americii si Statele Unite ale Europei sa-si dea mana peste oceanul care ii imparte si prin aceasta isi vor schimba stapanul multe produse si va inflori comertul si industria, isi exprima convingerea ca noua Europa va dispune de un senat care va avea un rol asemanator cu parlamentul englez.
Dupa cel de al doilea razboi mondial, statele democratice occidentale si-au dat seama ca institutiile democratiei trebuie sa apara so la nivel international, motiv pentru care noile organizatii internationale au inceput sa functioneze cu adunari parlamentare formate din delegati ai parlamentarelor nationale. Astfel, Uniunea Europei Occidentale (UEO 1955), Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO 1949) sunt primele organizatii internationale, care au cate un parlament format din deputati delegati din parlamentele nationale. Asemanarile dintre aceste organe apare si la nivelul competentelor, deoarece nu au competentele clasice ale parlamentelor nationale, rolul lor reducandu-se la unul consultativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!