Pactul de Stabilitate si Crestere - O Necesitate

Cuprins referat Cum descarc?

I. PACTUL DE STABILITATE SI CRESTERE - ASPECTE INTRODUCTIVE 3
1.1. Cauze ale aparitiei Pactului de stabilitate si crestere 3
1.2. Continutul si importanta Pactului de stabilitate si crestere 4
1.3.Constrangeri de ordin fiscal impuse prin Pactul de stabilitate si crestere 6
1.4. Obiective si evolutia Pactului de Stabilitate si crestere 6
II. REFORMA PACTULUI DE STABILITATE SI CRESTERE SI CONSECINTELE SALE 8
2.1. Reforma Pactului de Stabilitate si crestere 8
2.2. Consecintele reformei Pactului de Stabilitate si crestere 12
III. CONCLUZII 15
IV. BIBLIOGRAFIE 18


Extras din referat Cum descarc?

I. Pactul de stabilitate si crestere - aspecte introductive 
1.1. Cauze ale aparitiei Pactului de stabilitate si crestere 
Bazandu-se pe propria lor situatie economica din perioada interbelica reprezentantii Germaniei in cadrul Uniunii economice si monetare au fost mereu preocupati de indisciplina fiscala - cauza principala a aparitiei si dezvoltarii inflatiei si a deficitelor bugetare. Astfel, acestia isi doreau realizarea unei proceduri clare si automate in situatia in care unul dintre statele membre ale uniunii se confrunta cu probleme economice grave si promovau aplicarea in mod complet a prevederilor Tratatului de la Maastricht, care continea si o serie de sanctiuni in cazul unor deficite excesive. 
Propunerile Germaniei nu au fost intampinate cu entuziasm de celelalte tari participante la Uniunea economica si monetara, in special de Franta. Totusi, data fiind teama ca odata acceptate in carul uniunii statele vor incalca criteriile indeplinite pentru aderare (deficit bugetar mai mic de 3% din Produsul intern brut si o datorie publica , mai mica de 60% din Produsul intern brut) .In cadrul art. 104 al Tratatului de la Maastricht se reglementa faptul ca ,,statele membre vor evita deficitele bugetare excesive" in conformitate cu ,,o procedura a deficitului excesiv" . Tratatul insa nu preciza in mod exact ce presupune aplicarea in practica a acestei proceduri. Din aceasta cauza s-a hotarat incheierea Pactului de stabilitate si crestere . 
1.2. Continutul si importanta Pactului de stabilitate si crestere 
Primul pas in incheierea Pactului de stabilitate si crestere a fost facut in luna decembrie 1996 cand in cadrul Consiliului European de la Dublin a fost adoptat acordul politic in legatura cu acest act. 
Propus de ministrul german de finante Theo Waigel, Pactul de Stabilitate si de Crestere a fost adoptat de Consiliul European la data de 17 iunie 1997. 
Realizat in acord cu art. 99 si art. 104 ale Tratatului de instituire a Comunitatii Europene ( cu amendamentele aduse prin Tratatul Maastricht ) ca si un cadru de reglementare pentru coordonarea politicilor fiscale nationale in interiorul Uniunii economice si monetare, pactul a reprezentat un angajament permanent de stabilitate bugetara, permitand sanctionarea financiara a unui stat membru care se expunea unui deficit bugetar mai mare de 3% din Produsul intern brut .
Pactul de Stabilitate si Crestere se inscrie astfel, in cadrul Etapei a III-a a Uniunii Economice si Monetare, care a inceput de la data de 1 ianuarie 1999 si are drept rol ,,de a veghea la stabilitatea finantelor publice, o cerinta importanta pentru buna functionare a uniunii".
Conform pactului, in scopul lasarii unei marje de actiune pentru ca stabilizatorii automati sa-si joace rolul participantii la uniunea economica si monetara trebuie sa actioneze pentru o pozitie bugetara pe termen mediu, ,,de echilibru sau de surplus"(circa trei ani). 
Trebuie mentionat ca in mod exceptional, in perioade de recesiune economica grava, prevederile pactului se suspenda in mod automat. Aceste situatii exceptionale sunt intalnite in conditiile unui deficit bugetar mai mare de 3 % si a unei scaderi a Produsului intern brut de peste 2%. In acest caz incercarea de a mentine un deficit bugetar redus implica adoptarea unor politici restrictive, fapt ce ar avea ca urmari doar adancirea crizei. 
O situatie exceptionala este aceea in care in care Produsul intern brut inregistreaza o scadere de peste 2 %, dar nu cu mai mult de 0.75%. In acest caz se poate invoca de catre statul aflat in recesiune o situatie exceptionala in raport cu trendurile din trecut. 
Ca si structura, Pactul de stabilitate si crestere este alcatuit din trei acte, si anume: 
- Rezolutia Consiliului European din Amsterdam in legatura cu Pactul de Stabilitate si Crestere din data de 17 iunie 1997; 
- Reglementarea Consiliului de Ministri nr. 1466/ 7 iulie 1997 privind consolidarea supervizarii situatiilor bugetare ale statelor membre si controlul coordonarii politicilor economice (aspect preventiv); 
- Reglementarea Consiliului de Ministri nr. 1467/ 7 iulie 1997 privind aplicarea procedurii de deficit bugetar excesiv in conditiile in care un stat membru depaseste pragul de referinta de 3% din PIB (aspect represiv).


Fisiere in arhiva (1):

  • Pactul de Stabilitate si Crestere - O Necesitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!