Pactele internationale ale drepturilor omului

Extras din referat Cum descarc?

Am ales prezentarea acestei teme deoarece mi-a starnit interesul fata de aceasta noua materie, si anume ,,Notiuni de drept", si de asemenea consider ca, cunoasterea drepturilor cuprinse in urmatoarele pacte este deosebit de importanta pentru fiecare individ.
Pactul International privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale (PIDESC) face parte din Carta Internationala a Drepturilor Omului alaturi de Pactul International privind Drepturile Politice si Civile, protocoalele facultative si Declaratia Universala a Drepturilor Omului. PIDESC a fost adoptat de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite in data de 16 decembrie 1966, intrand in vigoare abia in data de 3 ianuarie 1976. Cele doua pacte internationale sunt cunoscute si sub numele de ,,Pactele de la New York".
1. Prevederi comune:
Acestea contin cateva dispozitii comune. Astfel, ambele pornesc de la principiile enuntate de Carta ONU, potrivit carora ,,fundamentul libertatii, dreptatii si pacii in lume este tocmai recunoasterea demnitatii inerente tuturor oamenilor si a drepturilor lor egale si inalienabile". De asemenea, statele au obligatia de a promova respectarea universala si efectiva a drepturilor si a libertatilor omului, luand in considerare ca omul are si indatoriri fata de semenii sai si fata de colectivitate .
O alta prevedere comuna este aceea potrivit careia toate popoarele au dreptul la autodeterminare in sensul ca ele isi determina liber statutul politic si isi asigura liber dezvoltarea economica, sociala si culturala.
Ambele pacte consacra si dreptul egal pe care il au barbatul si femeia de a beneficia de toate drepturile economice, sociale si culturale si de drepturile civile si politice enuntate de cele doua pacte.
2. Pactul international privind drepturile economice, sociale si culturale:
Analizand drepturile proclamate de Pact, vom constata ca ele consacra drepturi economice, sociale si culturale, preluand practic prevederile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, nu doar enuntandu-le, ci explicand continutul acestora si chiar stabilind masuri de aplicare. Spre exemplu, avand in vedere dreptul prevazut in Art. 13 
(,,Statele parti la prezentul pact recunosc dreptul pe care il are orice persoana la educatie. Ele sunt de acord ca educatia trebuie sa urmareasca deplina dezvoltare a personalitatii umane si a simtului demnitatii sale si sa intareasca respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. Pe langa aceasta, ele sunt de acord ca prin educatie orice persoana trebuie sa devina capabila de a juca un rol util 
intr-o societate libera, ca educatia trebuie sa favorizeze intelegerea, toleranta si prietenia intre toate natiunile si toate grupurile rasiale, etnice sau religioase si sa incurajeze dezvoltarea activitatilor Natiunilor Unite pentru mentinerea pacii."), Pactul enumera si cateva masuri pe care statele parti le vor adopta, respectiv: introducerea invatamantului primar obligatoriu si gratuit; invatamantul secundar trebuie sa fie accesibil tuturor prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin introducerea gratuitatii acestuia; incurajarea educatiei de baza pentru persoanele care au absolvit doar ciclul primar sau nu au primit instructia primara pana la capat; dezvoltarea retelei scolare de la toate nivelele prin introducerea unui sistem de burse si prin imbunatatirea conditiilor materiale ale personalului didactic.
Pactul detaliaza cu privire la dreptul la munca; dreptul pe care il are orice persoana de a se bucura de conditii de munca juste si prielnice; dreptul la favorizarea si ocrotirea intereselor economice; dreptul la securitatea sociala, inclusiv asigurari sociale; ocrotirea familiei; dreptul la un nivel de trai suficient, inclusiv hrana, imbracaminte si locuinta; dreptul de a se bucura de cea mai buna sanatate fizica si mentala; dreptul la educatie; dreptul la invatamant primar gratuit; dreptul de a participa la viata culturala; dreptul de a beneficia de progresul stiintific si de aplicatiile sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pactele internationale ale drepturilor omului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

? Curs-Notiuni de drept;
? http://cudor2002.ro/consideratii-sumare-despre-carta-internationala-a-drepturilor-omului/ ;
? https://ro.wikipedia.org/wiki/Carta_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_Drepturilor_Omului .


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!