OSCE și Drepturile Omului

Cuprins referat Cum descarc?

Lista de abrevieri ..2
Scurt istoric .3-4
Prezentare ..4
A. Institutiile OSCE;
B. Abordare cuprinzatoare a securitatii;
Oficiul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) 
A. Mandatul ODIHR 
B. Preocupari ODIHR 
- Combaterea terorismului;
- Democratizarea;
- Educatia;
- Libertatea de miscare;
- Inregistrarea persoanelor;
- Drepturile omului;
- Sprijin legislativ;
- Statul de Drept (Regula Legii);
Concluzii ...10
Bibliografie .. .12


Extras din referat Cum descarc?

Lista de abrevieri
-  CSCE -  Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Euopa;
-  OSCE -  Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa;
-  CPC -  Centrul de Prevenire a Conflictelor;
-  BIDDO -  Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului;
-  ODIHR -  Office for Democratic Institucions and Human Rights;
-  ICMN -  Inaltul Comisar OSCE pentru Minoritatile Nationale;
-  SG -  Secretarul General al OSCE;
Organizatia pentu Securitate si Cooperare in Europa (OSCE)
si Drepturile Omului
1. Scurt istoric
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa este un for pentru dialog politic la nivel inalt asupra unei game largi de aspecte de securitate si un instrument regional cuprinzator pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor si reabilitarea post-conflict, vizand, in esenta, cresterea increderii intre state, prin cooperare. Prin intermediul institutiilor sale specializate, al unitatilor de experti si retelei de Misiuni din teren OSCE are competente variate, cu impact asupra securitatii comune; controlul armamentelor conventionale si masuri de crestere a increderii si securitatii; combaterea amenintarilor transnationale, activitati economice si in domeniul mediului, democratizare, promovarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, a libertatii mass-media, precum si a drepturilor minoritatilor nationale. OSCE a fost creata in anul 1973 sub numele de Conferinta pentru Scuritate si Cooperare in Europa (CSCE). Ideea crearii si apoi negocierile dintre state dateaza inca din anii '50, insa Razboiul Rece dintre marile puteri militare si economice ale lumii SUA si URSS (Rusia), a impiedicat obtinerea unor progrese substantiale pana in noiembrie 1972 la Helsinki. Recomandarile rezultate in urma negocierilor, au fost stipulate intr-un document numit ,,Carta Albastra" care au pus fundatia pentru creara unei conferinte in trei faze, procesul Helsinki. Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE) s-a deschis la data de 3 iulie 1973 la Helsinki, cu participarea a 35 state.
Cele trei faze ale conferintei au fost:
- Faza I -a constat in atingerea unui consens in privinta Cartei Albastre;
- Faza a II-a a fost faza de lucru desfasurata la Geneva in perioada
18 septembrie 1973 -  21 iulie 1975;
- Faza a III-a a fost semnarea la Helsinki, in perioada 30 iulie -  1 august 1975, de catre cele 35 de tari partincipante a documentului ce poarta numele de Actul Final de la Helsinki. 
Modul de lucru pentru inbunatatirea relatiilor dintre state si implementarea Actului de la Helsinki a fost discutat si aprobat intr-o serie de sedinte desfasurate la Belgrad (4 octombrie 1977 -  8 martie 1978), la Madrid (11 noiembrie 1980 -  9 septembrie 1983) si la Viena (4 noiembrie 1986-19 ianuarie 1989) pe baza unui set de principii.
Actul Final de la Helsinki atesta cele zece principii fundamentale pentru relatiile interstatale:
1) Egalitatea suverana a statelor;
2) Interzicerea utilizarii fortei si a amenitarii cu forta;
3) Inviolabilitatea frontierelor;
4) Respectul integritati teritoriale a statelor;
5) Solutionarea pasnica a conflictelor;
6) Neamestecul in treburile interne;
7) Respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale;
8) Egalitatea si dreptul la auto-determinare;
9) Cooperarea intre state;
10) Indeplinirea cu buna credinta a obligatiilor interstatale.
Prabusirea cortinei de fier a impus necesitatea schimbarii rolului Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE) odata cu semnarea la 21 noiembrie 1990 a Cartei de la Paris -  pentru Noua Europa. Incepand cu data de 1 ianuarie 1995 numele CSCE se schimba in OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa). La 19 noiembrie 1999, la Istambul (Turcia) s-a organizat un Summit de doua zile unde OSCE a discut si a propus prin adoptarea Carta pentru Securitatea Europei. In prezent Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa numara 57 de tari participante din Europa Mediteraneana, Caucaz, Asia Centrala si America de Nord, dupa cum urmeaza: Albania, Andora, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Canada, Croatia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Kargazstan, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Cehia, Republica Moldova, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Macedonia, Romania, Rusia, San Marino, Serbia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Slovenia, Spania, Duedia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vatican.


Fisiere in arhiva (1):

  • OSCE si Drepturile Omului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.osce.org/human-rights;
https://www.osce.org/ro/resources/publications;
https://www.mae.ro;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!