Originea Criminalitatii

Cuprins referat Cum descarc?

C U P R I N S
Introducere
1.Retrospectiva istorica
2.Scoala clasica
3.Scoala pozitivista
4.Criminologia contemporana
5.Teoria controlului social si intimidarii
Cuprins
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In referatul dat abordez Tema; Originea Criminalitatii, Teoria controlului social si intimidarii.
Se considera ca tratarea stiintifica a criminalitatii si a combaterii acesteia a obtinut un caracter sistematic in a doua jumatate a sec. al XVIII-lea. Aparitia criminologiei ca stiinta tine de scoala clasica a dreptului penal.
Crima provine din conditii organice, fiind un fenomen biologic si astfel crima este in singe, este congenitala. Criminalul se naste criminal. O constatare interesanta pe care a facut-o Cesare Lombrozo a fost lipsa durerii (analgezia), care il apropie pe criminal si mai mult de omul salbatic.Teoria controlului, lansata de Travis Hirschi, sugereaza ca organizarea societatii este facuta astfel, incit cel mai frecvent interesele persoanelor antrenate in alte acte criminale vor fi periclitate. Este adevarat, se pot intilni societati care sint organizate in asa fel, incit sa apere seturi diferite de interese si in care grupuri diferite de oameni din aceste societati nu au aceleasi angajamente. Unei societati careia ii lipseste angajamentul ii va lipsi si puterea economica si politica, iar grupurile care detin puterea vor trebui sa o foloseasca pentru a influenta organizarea societatii si,in acest caz, este in interesul lor sa se supuna legii. Aparitia criminologiei ca stiinta in Republica Moldova, dezvoltarea ei este conditionata de necesitatile sociale ce tin de asigurarea teoretica a masurilor de contracarare a criminalitatii
1. Retrospectiva istorica
Se considera ca tratarea stiintifica a criminalitatii si a combaterii acesteia a obtinut un caracter sistematic in a doua jumatate a sec. al XVIII-lea. Aparitia criminologiei ca stiinta tine de scoala clasica a dreptului penal.
in dezvoltarea criminologiei pot fi delimitate 3 perioade:
I. perioada clasica (din a doua jumatate a sec. al XVIII-lea pina la
sf. sec. al XlX-lea);
II. perioada pozitivista (de la sf. sec. al XlX-lea pina in anii '20 ai
sec. al XX-lea);
III. perioada contemporana ori pluralistica (din anii '30 ai sec. al
XX-lea si pina in prezent);
Perioada clasica a criminologiei isi are izvorul in epoca iluminis!mului, cind se trece de la feudalism la capitalism
(sec. XVII - XVIII), au loc transformari in viata sociala si spirituala ca urmare a revolutiei burghezo-democratice din
Europa. in acea perioada, stiinta se abate de la interpretarea teologica a infractiunii ca decadere spirituala influentata exclusiv de fortele supranaturale.
Se fac incercari de explicare teoretica a fenomenului criminalitatii, raspunzind la intrebarea: de ce omul savirseste infractiuni? Se elaboreaza principii, teze privind tratarea umana a infractorilor si a pedepsele penale, fiind perfectionata activitatea organelor represive ale statului. Cei mai de vaza reprezentanti ai criminologiei clasice sint considerati Cesare Beccaria (1738 - 1734) si Jeremy Bentham (1748-1832).
Dezvoltarea criminologiei in perioada pozitivista a pornit de la premisa ca, in societatea europeana din a doua jumatate a sec. al XIX-lea, pe de o parte, creste considerabil criminalitatea, iar pe de alta parte, se dezvolta rapid stiintele sociale si umanitare. Sporirea necesitatii de cunoastere detaliata a fenomenului criminalitatii a conditionat aparitia noilor metode de cercetare. In cadrul stiintelor care cercetau omul au fost aplicate metode imprumutate din disciplinele exacte, ceea ce a dus la aparitia antropologiei, sociologiei si statisticii.
Baza metodologica a stiintelor criminologice din perioada poziti!vista o constituie filosofia pozitivismului care, luind nastere la sfirsitui sec. al XlX-lea, a adunat o cantitate considerabila de materiale referi!toare la diferite laturi ale vietii sociale. Pozitivismul lui Auguste Conte (1798 - 1857) este numit filosofia nivelului mediu, deoarece autorul nega necesitatea abordarii problemelor conceptuale. Nivelul mediu, caracteristic pentru criminologia sec. al XIX - lea, ramine actual.
In comparatie cu stiintele abstracte ale perioadei clasice, criminologia pozitivista difera prin utilizarea pe larg a datelor statistice si faptice despre infractiunile savirsite.
Criminologia pozitivista s-a dezvoltat in doua mari directii:
- biologica;
- sociologica.
Cu toate divergentele de pareri ale reprezentantilor acestor directii, hotarele dintre ele incetul cu incetul au disparut, interpatrunderea lor fiind conditionata de aparitia teoriilor psihologice ale criminologiei. Orientarea biologica e reprezentata de scoala antropologica, fonda!torul careia se considera Cesare Lombrozo (1835 - 1909), care a activat in orasul italian Turine. Mai tirziu orientarea biologica a fost completata cu alte teorii, printre care nominalizam teoria starii periculoase, teoriile diferitor predispozitii biologice (constitutive, endocrine, genetice).
in cadrul teoriilor criminologice biologice, comportamentul crimi!nal se explica prin anumite particularitati ale omului, care il aduc intr-o stare de surescitare psihologica favorabila comiterii infractiunii. Nu sint excluse nici opiniile despre predispozitiile innascute ale anumitor categorii de criminali. Unii reprezentanti ai orientarii biologice propuneau sa fie luate anumite masuri fata de aceste persoane, care, desi contraziceau principiul umanitatii, ar fi garantat preintimpinarea comportamentului periculos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Originea Criminalitatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!