Organizarea Sistemului Judiciar in Romania si in Portugalia

Extras din referat Cum descarc?

I. ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR IN ROMANIA
Organizarea moderna a instantelor judecatoresti este rezultatul unei interesante evolutii istorice. Puterea judecatoreasca a dobandit o organizare independenta doar in epoca moderna, respectiv o data cu afirmarea tot mai puternica in Anglia, Franta si apoi in alte state occidentale a principiului separatiei puterilor in stat. Anterior, justitia se contopea in practica cu functia executiva si era infaptuita adeseori de aceleasi organe.
Organizarea actuala a instantelor judecatoresti este guvernata de Legea nr. 304/2004. in prezent, potrivit art.2 alin.2 din Legea 304/2004, justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti:
a. judecatorii
b. tribunale
c. tribunale specializate, curti de apel
d. Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Judecatoriile functioneaza in fiecare judet si in sectoarele municipiului Bucuresti. Numarul si localitatile de resedinta ale judecatoriilor sunt prevazute intr-o anexa la actuala legea privind organizarea judiciara. 
In fiecare judet functioneaza un tribunal cu sediul in localitatea de resedinta a judetului respectiv. Un asemenea tribunal este organizat si in municipiul Bucuresti. 
Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, care functioneaza la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul in municipiul resedinta de judet. Tribunalele specializate sunt, tribunale pentru minori si familie, tribunale de munca si asigurari sociale, tribunale comerciale si tribunale administrativ-fiscale. 
Tribunalele specializate functioneaza la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul in municipiul resedinta de judet. Tribunalele specializate sunt, tribunale pentru minori si familie, tribunale de munca si asigurari sociale, tribunale comerciale si tribunale administrativ-fiscale. 
Instantele specializate pot contribui la sporirea calitativa a actului de justitie, precum si la solutionarea rapida a cauzelor date in competenta sa. 
Curtea de apel functioneaza intr-o circumscriptie cuprinzand mai multe tribunale. Numarul curtilor de apel, resedintele acestora, precum si tribunalele cuprinse in circumscriptiile respective sunt prevazute in anexa Legii 304/2004.In prezent functioneaza 15 curti de apel, fiecare incluzand in circumscriptia sa doua pana la sase tribunale.
In cadrul curtilor de apel functioneaza sectii pentru cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, precum si, in raport cu natura si numarul cauzelor, sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii. 
Inalta Curte de Casatie si Justitie este singura instanta din Romania si are sediul in capitala tarii. Ea are personalitate juridica si functioneaza potrivit dispozitiilor cuprinse in noua lege de organizare judiciara. Potrivit acestei legi, instanta suprema este organizata in patru sectii:
1. sectia civila si de proprietate intelectuala
2. sectia penala
3. sectia comerciala
4. sectia de contencios administrativ si fiscal.
Instanta suprema se compune dintr-un presedinte, un vicepresedinte, 4 presedinti de sectii si judecatori. Inalta Curte de Casatie si Justitie isi desfasoara activitatea in conditiile determinate de lege, si in cadrul Sectiilor Unite si ale unui complet format din 9 judecatori, fiecare avind competenta proprie. 
1. Organizarea instantelor militare
Organizarea instantelor militare in tara noastra nu este de data relativ recenta. Existenta instantelor intr-un stat de drept nu este dezirabila, desi institutia este cunoscuta si in alte tari democratice. Argumentele deduse din necesitatea unei specializari in domeniul infractiunilor comise de militari nu rezista unei serioase analize.
In prezent, instantele militare sunt constituite in conformitate cu pevederile Legii nr. 54/1993. potrivit art.2 din Legea pentru organizarea instantelor si parchetelor militare, structura acestor categorii de instante este alcatuita din:
a. tribunale militare
b. tribunalul militar teritorial
c. Curtea Militara de Apel.
Tribunalele militare functioneaza in orasele Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Parchetele militare functioneaza in prezent in orasele anterior mentionate, precum si in Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Ploiesti si Tirgu-Mures.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Sistemului Judiciar in Romania si in Portugalia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!