Organizarea și Exercitarea Avocaturii

Cuprins referat Cum descarc?

?1. Caracterizarea profesiei. Principii si reguli fundamentale ale exercitarii 
avocaturii 3 
?2. Formele de exercitare a profesiei de avocat 5
?3. Organizarea profesiei de avocat 8
?4. Drepturile si indatoririle avocatului 11
?5. Incompatibilitati si interdictii 14
?6. Suspendarea si incetarea calitatii de avocat 16
Bibliografie... 17


Extras din referat Cum descarc?

?1. Caracterizarea profesiei. Principii si reguli fundamentale 
ale exercitarii avocaturii
Nu putem incepe analiza referitoare la organizarea avocaturii, fara a reaminti caracterizarea lui d' Aguesseau asupra acestei institutii, devenita celebra: ,,avocatura este tot atat de veche ca si magistratura, tot atat de nobila ca si virtutea, tot atat de necesara ca si justitia". In conditiile in care dreptatea se imparte de judecatori, care de regula sunt profesionisti ai dreptului, este greu de conceput ca dialogul sa se poarte direct intre specialist si partile implicate in proces, care de regula nu au cunostintele necesare, nu cunosc si nu inteleg limbajul judecatorului. De aceea,de cele mai multe ori partile recurg la avocati, si ei profesionisti ai dreptului, astfel ca dialogul presupus de proces se poarta in aceste conditii intre specialisti ai aceluiasi domeniu.
Potrivit art. 1 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile legii si ale statutului profesiei.
Exercitarea profesiei de avocat este supusa Constitutiei, legii, statutului profesiei, conventiilor internationale la care Romania este parte si regulilor eticii profesionale.
Scopul exercitarii profesiei de avocat il constituie apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice, in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor, precum si a altor persoane care au obligatia sa permita si sa asigure desfasurarea nestingherita a activitatii avocatului, in conditiile legii. In exercitarea profesiei avocatul este dator sa actioneze pentru asigurarea liberului acces la justitie si a dreptului la un proces echitabil.
Activitatea avocatului se realizeaza prin:
o consultatii si cereri cu caracter juridic, asistenta si reprezentare juridica in fata organelor de jurisdictie, de urmarire penala si de notariat;
o apararea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raport cu autoritatile publice, institutiile si orice persoana romana sau straina;
o redactarea de acte juridice, cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor;
o orice alte mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare in conditiile legii.
Deci, avocatul are practic doua functii: - de asistenta
- de reprezentare
In exercitarea dreptului sau de a asista si de a reprezenta persoanele fizice si juridice in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor, precum si al altor persoane fizice sau juridice, avocatul poate sa foloseasca oricare dintre aceste mijloace.
Avocatul indeplineste o misiune sociala, pusa in slujba adevarului si a justitiei. In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta, avocatul este protejat de lege. El nu poate fi supus nici unei presiuni din partea autoritatilor publice sau a altor persoane fizice sau juridice. Dar, independenta avocatului nu poate prejudicia interesele clientului sau. El este dator sa dea clientului sau sfaturi juridice corespunzatoare prevederilor legale si crezului sau profesional.
Profesia de avocat se exercita numai de membrii barourilor. Alegerea avocatului, pentru orice activitate depusa de acesta in conditiile legii, este libera. Nimeni nu poate impune unei persoane un aparator, cu exceptia cazurilor prevazute de lege privitoare la apararea din oficiu sau la apararea gratuita.
Avocatul trebuie sa depuna toata diligenta pentru apararea libertatilor, drepturilor si intereselor legitime ale clientului, dar el nu poate actiona decat in limitele contractului incheiat cu clientul sau, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Insa avocatul este dator sa-si sfatuiasca clientul cu promptitudine, in mod corect si cu intreaga diligenta. In cazul in care se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, el va asigura substituirea sa de catre un alt avocat, pentru a nu aduce prejudicii clientului sau. Daca exista conflict de interese, avocatul nu poate fi decat aparatorul unei singure parti. Angajarea unui nou client nu poate fi facuta, daca prin aceasta sunt dezvaluite secretele aflate de la un alt client, cu efecte prejudiciabile pentru acesta


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Exercitarea Avocaturii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!