Organizarea de stat și instituții juridice în perioada dictaturii regale

Extras din referat

Dreptul constitutional
Pe baza prevederilor constitutionale si ale legilor ordinare date in aplicarea principiilor Constitutiei din 1938, intreaga putere era concentrata in mana unei singure persoane - dictatorul. Constitutia din 1938 a declarat pe rege cap al statului(art. 30). 
Prin Constitutia din 1938 s-a instaurat un regim de dictatura autoritara.
Regele a avut in competenta sa: initiativa legilor (art. 31, alin.al VII-lea), sanctionarea si promulgarea legilor, cu mentiunea ca el putea sa refuze sanctionarea legilor (art. 31, alin.al IV-lea), dreptul de a face in orice privinta ,,decrete cu putere de lege".
La intarirea puterii autoritare a regelui, alaturi de aceste prevederi, o importanta contributie a avut-o si dreptul regelui de a numi senatori (art. 63 al Constitutiei din 1938 ; art. 67 ale Legii electorale pentru Adunarea deputatilor si Senat, din 9 mai 1939).
Regele, in calitate de de sef al activitatii executive, a numit si revocatministrii sai ( art. 46, alin. 1), a numit si confirmat in functii publice.
Prin art. 44 al Constitutiei din 1938 regele a fost scutit de raspundere, persoana lui a fost declarata iinviolabila.
Parlamentul. Cu toate ca a fost constitutia dictaturii de tip autoritar, Constitutia din 1938 a inscris in art. 29 ca: ,, Toate puterile statului emana de la natiunea romana" si ca aceasta nu le putea exercita decat prin delegatie si numai dupa principiile si regulile constitutionale.

Parlamentul s-a compus astfel:
a) Adunarea deputatilor, conform art. 61, din deputati alesi de cetateni romani, care au varsta de 30 de ani impliniti si practicau efectiv o indeletnicire in vreuna din urmatoarele trei categorii:
1. Agricultura si munca manuala
2. Comertul si industria
3. Ocupatii intelectuale.
Alegerea se gace cu vot secret, obligator si exprimat prin scrutinul uninominal, pe circumscriptii care sa asigure reprezentarea felului de indeletnicire a alegatorilor".
b) Senatul, s-a compus, dupa prevederile art. 63, din senatori numit, senatori de drept si senatori alesi. Numirea o facea regele.
In legatura cu senatorii de drept se observa ca, de acum, intrau in aceasta categorie toti principii familiei regale ( art. 8, pct.b). Regele urma sa transforme parlamentul intr-o anexa.
3) Guvernul. Mergand pe linia lichidarii principiilor regimului parlamentar, care era in contradictie cu dictatura regala autoritara, Constitutia din februarie 1938 a abandonat regula dupa care ministrii trebuiau sa fie recrutati din randul majoritatii parlamentare si, ca atare, sa se bucure de sprijinul parlamentarilor (al majoritatii acestuia) in exercitiul activitatii lor. Pe aceasta linie s-a statuat ca: ,,Ministrii exercita puterea executiva in numele regelui, in conditile stabilite de Constitutie si pe a lor raspundere".


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea de stat si institutii juridice in perioada dictaturii regale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!