Ordonanțele Guvernului

Extras din referat Cum descarc?

Natura Juridica a Guvernului
Guvernul este autoritatea centrala a puterii executive,care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice. Guvernul face parte din sistemul organelor sistemului administratiei publice,ocupand in acest sistem locul principal, ca organ suprem al sistemului,concluzie la care se poate ajunge in baza prevederilor art.101 alin.1 din Constitutie, potrivit carora ,,Guvernul exercita conducerea generala a administratiei publice''.
Rolul si functiile Guvernului
Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale. In indeplinirea atributiilor sale, Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate,cum ar fi sindicatele si patronatele. Guvernul raspunde de ordinea publica, de apararea nationala, precum si de raporturile statului respectiv cu alte state.
Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale,avand la baza Programul de guvernare nu adoptat ci acceptat de Parlament.
Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercita urmatoarele functii:
- functia de strategie, prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare;
- functia de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice;
- functia de administrare a proprietatii statului, prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil ;
- functia de reprezentare, prin care se asigura,in numele statului roman,reprezentarea pe plan intern si extern;
- functia de autoritatea de stat, prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii,ordinii publice si sigurantei nationale,precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea Guvernului.
Investitura Guvernului
Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care detine majoritatea absoluta in Parlament, ori daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament,pentru ca, astfel, sa se asigure sprijinul parlamentar pentru viitorul Guvern. Nu este de conceput un candidat la functia de prim-ministru fara un puternic sprijin din partea unor partide politice, indiferent daca persoana candidatului este om politic sau tehnocrat. Din Guvern pot face parte si ministri delegati, cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru, prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru votul de incredere. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere,in termen de 10 zile de la desemnare, votului de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Este evident ca programul exprima conceptia de guvernare a partidului majoritar sau a partidelor care alcatuiesc coalitii in scopul guvernarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ordonantele Guvernului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!