Ordinul european de protectie

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI
Drepturile omului, privite in ansamblu, sunt aspiratiile omului spre o viata mai buna si spre un nivel de trai mai ridicat in scopul satisfacerii necesitatilor de orice tip, specifice fiintei umane. De aceea recunoasterea si garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale este o trasatura definitorie a societatii umane. 
Prin diferite norme de drept s-a fundamentat ,,status libertatis" al persoanei, notiune de la care a derivat aparitia si dezvoltarea institutiei drepturilor omului.
In prezent institutia drepturilor omului reprezinta o institutie fundamentala pentru societate, inregistrand o dezvoltare deosebit de mare si numeroase schimbari. In plan international, amploarea acesteia poate fi remarcata prin adoptarea a nenumarate conventii internationale. 
Initial drepturile omului s-au afirmat in domeniul civil si politic, ulterior in plan economic si social, aceste etape fiind inregistrate in doctrina ca prime generatii ale drepturilor omului, intre care exista o interdependenta evidenta. 
Institutia drepturilor omului se raporteaza, in prezent, atat la ordinea juridica interna, cat si la cea internationala. Institutia drepturilor omului are toate elementele specifice unei institutii de drept intern, armonizata cu normele constitutionale, dar, in acelasi timp, este o institutie de drept international, prezentand trasaturile unui organism juridic aplicabil in relatiile dintre state.
Dintre caracteristicile definitorii ale drepturilor omului exemplificam urmatoarele:
o sunt drepturi subiective;
o sunt drepturi esentiale pentru cetateni;
o datorita importantei lor sunt inscrise in acte deosebite, cum ar fi declaratii de drepturi, legi fundamentale (constitutii).
Conceptul de drepturi fundamentale cetatenesti este definit ca un ansamblu de drepturi ale cetatenilor care, fiind esentiale pentru existenta fizica, pentru dezvoltarea materiala si intelectuala a acestora, precum si pentru asigurarea participarii lor active la conducerea statului, sunt garantate de insasi Constitutie. 
Drepturile omului au primit numeroase definitii. Iata un exemplu: acele prerogative conferite de dreptul intern si recunoscute de dreptul international fiecarui individ, in raporturile sale cu colectivitatea si cu statul, ce dau expresie unor valori sociale fundamentale si care au drept scop satisfacerea unor nevoi umane esentiale si a unor aspiratii legitime, in contextul economico-social, politic, cultural si istoric, ale unei anumite societati. 
Principalele documente internationale care garanteaza drepturile omului
Documentul final al Reuniunii de la Viena, adoptat la 15 ianuarie 1989, in cadrul unei conferinte
a statelor participante la procesul C.S.C.E., in perioada 4 noiembrie 1986-19 ianuarie 1989.
Documentul introduce noutati cum ar fi colaborarea stalelor in lupta impotriva terorismului, garantarea libertatii religioase, asigurarea libertatilor fundamentale, cresterea increderii, securitatii si dezarmarii pe continent, cooperarea in domeniul stiintei, culturii, economiei, transporturilor, turismului, tehnologiei si mediului inconjurator, in domeniul umanitar, problemele fenomenului migratiei.
Carta de la Paris pentru o noua Europa, cu o importanta politica si juridica deosebita, traseaza cai
si directii in domenii precum respectarea drepturilor omului, democratia si statul de drept, libertatea economica si responsabilitatea, relatiile de prietenie intre statele participante, securitatea europeana, unitatea, legatura dintre procesul european si procesele mondiale.
Tratatul asupra Uniunii Europene din 1992 prevede respectarea "drepturilor fundamentale, asa cum sunt garantate de Conventia Europeana" (art. 6 TUE). O etapa fundamentala a reprezentat-o adoptarea, cu prilejul summit-ului de la Nisa, a Cartei drepturilor fundamntale. Carta a fost inscrisa in cadrul Constitutiei Europene, avand un caracter obligatoriu.
Tratatele de la Paris si Roma, cu valoarea unor tratate constitutive ale Comunitatilor Europene, fac referinta la drepturile fundamentale. 
Tratatul de la Maastricht din 1992 a subliniat atasamentul tarilor membre la principiul libertatii, democratiei si respectarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale. 
Tratatul de la Amsterdam, din 1999, are drept idee principala integrarea drepturilor omului in aranjamentul legal al Uniunii Europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ordinul european de protectie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. DIRECTIVA 2011/99/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 2011 privind ordinul european de protectie;
2. Adrian Nastase, Drepturile omului, religie a sfarsitului de secol, I.R.D.O. Bucuresti, 1992 ;
3. Tudor Draganu, Drept constitutional si institutii politice, Editura Lumina Lex, 1998, Volumul 1 ;
4. Tratatul asupra Uniunii Europene din 1992;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!