Ordinea Constitutionala in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: Constitutie, Parlament, Guvern.
I. Constitutia Republicii Moldova
Istoria constitutionalismului din Republica Moldova cunoaste mai multe etape semnificative. In cadrul acestui referat pornim de la o perioada mai aproape de zilele noastre, astfel la 16 aprilie 1978, a fost adoptata Constitutia (Legea fundamentala de baza) a R.S.S.Moldoveneasca, care definea Moldova ca fiind "un stat socialist suveran". 
Desi Constitutia declara ca "R.S.S.Moldoveneasca va avea dreptul sa intre in relatii cu statele straine si sa incheie tratate cu ele", un text al aceleiasi Constitutii prevedea ca "Legile U.R.S.S. vor fi aplicabile pe teritoriul R.S.S. Moldovenesti".
Modificarile constitutionale din 21 noiembrie 1980 si 25 decembrie 1985 nu au adus schimbari in statutul juridic al R.S.S.Moldoveneasca.
Inca din 1986 s-a constituit pe teritoriul Moldovei sovietice "Miscarea democratica din Moldova", devenita ulterior "Frontul Popular', care a organizat la 27 august 1989 o Mare Adunare Nationala. Sub presiunea maselor populare si in conditiile revigorarii sentimentului national, la 31 august 1989 a fost impusa limba romana ca limba de stat si revenirea la alfabetul latin. 
La 23 iunie 1991, Parlamentul de la Chisinau a adoptat Declaratia suveranitatii Republicii Moldova. Dupa incercarea de lovitura de stat impotriva lui Mihail Gorbaciov, Republica Moldova s-a declarat independenta, la 27 august 1991, independenta sa fiind recunoscuta in aceeasi zi de catre Romania. 
In 1991 au avut loc alegeri prezidentiale, la care Mircea Snegur a fost ales primul presedinte al tarii, cu 98,17% din voturi. Desi Presedintele Snegur si-a exprimat dorinta organizarii unui referendum pentru a determina daca exista sprijinul necesar reunificarii cu Romania, Parlamentul a votat, la 20 ianuarie 1993, impotriva organizarii unui asemenea referendum.
La 6 martie 1994 a fost organizat un plebiscit spre a se cunoaste vointa populatiei in problemele independentei sau a unei eventuale uniuni cu Romania, astfel, 95,4% s-au exprimat in favoarea mentinerii independentei Republicii Moldova. 
Ratificarea de catre Moldova a actului de apartenenta a Republicii Moldova la Comunitatea Statelor Independente a fost facuta de Parlament la 8 aprilie 1994. La 28 iulie in acelasi an, Parlamentul Moldovei a adoptat noua Constitutie a tarii intrata in vigoare la 27 august 1994 si apoi modificata in anul 2000, cand Moldova a devenit republica parlamentara. 
Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 28 iulie 1994, cuprinde sapte titluri, care insumeaza 143 articole, la care se adauga cele opt articole cuprinse in ultimul titlu. 
Preambulul Constitutiei reafirma "aspiratiile seculare ale poporului de a trai intr-o tara suverana" si "continuitatea statalitatii poporului moldovenesc". Sunt considerate valori supreme de stat dreptul, pacea civica, democratia, demnitatea omului, drepturile si libertatile lui, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic.
1. 1. Titlul I cuprinde o serie de principii generale. Retine atentia ideea ca Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil, a carui forma de guvernamant este republica. Suveranitatea nationala apartine poporului, care o exercita in mod direct si prin organele sale reprezentative. Uzurparea puterii da stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului.
Un text similar celui pe care il intalnim in Constitutia Romaniei este art.4, care dispune ca prevederile constitutionale privind drepturile si libertatile omului vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului si cu pactele si celelalte tratate la care Moldova este parte, in caz de neconcordanta avand prioritate reglementarile internationale.
In cadrul principiilor generale mai sunt mentionate democratia si pluralismul politic, separarea si colaborarea puterilor, principiul suprematiei constitutiei, respectul dreptului international, principiile fundamentale privind proprietatea, unitatea poporului, ca si "neutralitatea permanenta" a Moldovei, proclamata in mod expres prin Constitutie.
Limba de stat a Republicii Moldova este "limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine", statul recunoscand insa si protejand dreptul la pastrarea si dezvoltarea limbii ruse si altor limbi vorbite pe teritoriul tarii.
1. 2. Titlul II cuprinde o ampla tratare a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale, la nivelul standardelor tarilor dezvoltate. Sunt enumerate, prin altele, accesul la justitie, prezumtia de nevinovatie, neretroactivitatea legilor, libertatea si siguranta persoanei, dreptul la aparare, la viata intima, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la un mediu inconjurator sanatos. s.a. 
Retine atentia prevederea art.18 alin.1, potrivit careia cetatenii Republicii Moldova nu pot fi cetateni ai altor state decat in cazurile prevazute de acordurile internationale la care Republica Moldova este parte.
1. 3. In cadrul Titlului III al Constitutiei este prevazuta functionarea autoritatilor publice. Adoptand sistemul parlamentar unicameral, Republica Moldova dispune in prezent de un Parlament compus din 101 deputati alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat (art.61), pentru un mandat de patru ani. Structura, organizarea si functionarea Parlamentului sunt stabilite prin regulamentul acestuia.
Atributiile Parlamentului sunt similare celor pe care le au in prezent parlamentele din tarile democratice. In ceea ce priveste imunitatea parlamentara, art.70 alin.3 dispune ca "Deputatul nu poate fi retinut, arestat, perchezitionat, cu exceptia cazurilor de infractiune flagranta, sau trimis in judecata fara incuviintarea Parlamentului, dupa ascultarea sa", iar art.71 prevede ca "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile exprimate in exercitarea mandatului".
In ceea ce priveste adoptarea legilor, Constitutia Republicii Moldova consacra, la fel ca si Constitutia Romaniei, diferente intre legile constitutionale, legile organice si legile ordinare. Dreptul de initiativa legislativa apartine deputatilor, Presedintelui Republicii si guvernului.
Capitolul V al Constitutiei (modificat), care se refera la Presedintele Republicii Moldova, consacra initial un sistem de guvernare semi-prezidential. Seful statului era ales prin vot universal, direct, egal, secret si liber exprimat, pentru o perioada de patru ani. 
El reprezenta statul, fiind garantul suveranitatii, independentei nationale, unitatii si integritatii teritoriale a tarii. Ca si Romania, el putea lua parte la sedintele guvernului, prezidand in acest caz sedintele de guvern la care participa. In ceea ce priveste dizolvarea Parlamentului, remarcam ca aceasta putea fi efectuata de catre Presedintele Republicii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ordinea Constitutionala in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!