Operatiunile de Leasing si Societatile de Leasing

Extras din referat Cum descarc?

Cuvantul "leasing" face parte din vocabularul limbii engleze. Vine de la substantivul "lease" , cu semnificatia "inchiriere pe timp determinat". Se mai foloseste ca un cuvant compus cu intelesul de arenda (on lease) sau drept "concesiune" (long lease). In literatura comerciala franceza si institutia anglo-saxona este cunoscuta sub denumirea de Credit - Bail (locatiune pe credit). Aceasta a aparut initial sub forma protectiei fondului de comert sau de investitie la expirarea contractului sau de locatiune.
Operatiunile de leasing si societatile de leasing dobandesc o reglementare speciala relativ recent in legislatia comerciala romaneasca prin Ordonanta Guvernului nr. 51/28.08.1997, republicata in Monitorul Oficial nr. 9/12.01.2000. Aceasta ordonanta introduce, astfel, problema controversata si discutata a "inchirierii comerciale".
In conformitate cu prevederile legale, leasing-ul ca operatie economica este definit astfel:
"... operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale."

1.Definitia contractului de leasing sau a operatiei de leasing

Contractul de leasing sau de "credit bail" este o "operatie de finantare care intruneste mai multe tehnici contractuale" si in care intervin mai multe persoane:
- finantatorul operatiunii, cumparatorul bunului sau creditorul, care de regula este o societate comerciala specializata;
- furnizorul sau vanzatorul, constructorul, producatorul sau fabricantul lucrului;
- utilizatorul, locatarul, clientul solicitarilor sau beneficiarul lucrului.

Ordonanta nr. 51/28 august 1997, republicata, defineste leasingul drept o operatiune comerciala (care se adauga la cele prevazute de art. 3, Cod comercial), prin care o parte denumita locator / finantator transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta a unui lucru, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul / finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.
Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract. Dar atat timp cat utilizatorul nu si-a exercitat dreptul de optiune pentru a dobandi dreptul de proprietate, din punct de vedere juridic, acesta detine folosinta si posesia pentru altul, respectiv este un detentor precar obligat la restituire. In acelasi timp, conform art. 1 al. 1 se confirma si calitatea de proprietar a societatii de leasing.
Obiect al operatiunilor de leasing, conf. prevederilor art 1, al.2 din Ord. 51/1997, republicata, pot fi bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor.

2.Elementele contractului de leasing

Contractul de leasing, conform art. 6 din Ord. 51/ 28.08.1997, republicata, trebuie sa contina minimum urmatoarele elemente:
a) partile: locatorul/ finantatorul si utilizatorul
b) descrierea exacta a bunului care face obiectul contracului de leasing;
c) valoarea totala a contractului de leasing;
d) valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora;
e) perioada de utilizare in sistem leasing a bunului;
f) clauza privind obligatia asigurarii bunului;

Conform art. 2 din Ord. nr. 51/ 28.08.1997, republicata, din contractul de leasing se desprinde contractul de leasing financiar. Operatiunile de leasing financiar trebuie sa indeplineasca una sau mai multe din urmatoarele conditii:
1. Riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing;
2. Partile au prevazut expres ca la expirarea contractului de leasing sa transfere utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;
3. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% dinvaloarea de intrare (piata) pe care acesta o are la data la care optiunea poate fi exprimata;
4. Perioada de folosire a bunului in sistem leasing acopera cel putin 75% din durata normata de utilizare a bunului, chiar daca in final dreptul de proprietate nu este transferat;
Contractul de leasing financiar trebuie sa contina pe langa elementele prevazute la alin. 1,art 6 din Ord. 51/ 28.08.1997, republicata, urmatoarele:
a) valoarea initiala a bunului;
b) clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care poate fi exercitat;

Conform art. 2 din Ord. 51 / 28.08.1997, republicata, leasingul poate fi si operational, caz in care nu sunt indeplinite nici una dintre conditiile prevazute pentru leasingul financiar.
Prezenta ordonanta explica si semnificatia unor termeni si expresii care intervin cu necesitate in cadrul elementelor contractului de leasing, cum sunt:
a) valoare de intrare = valoarea la care a fost achizitionat bunul de catre finantator, respectiv costul de achizititie;
b) valoare totala = valoarea totala a ratelor de leasing la care se adauga valoarea reziduala;
c) valoare reziduala = valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator;
d) rata de leasing:
- in cazul leasingului financiar = cota - parte din valoarea de intrare a bunului si a dobanzii de leasing. Dobanda de leasing reprezinta rata medie a dobanzii bancare pe piata romaneasca;
- in cazul leasingului operational = cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative in vigoare si un beneficiu stabilit de partile contractante;


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile de Leasing si Societatile de Leasing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!