Opera lui Cesare Beccaria - Despre infracțiuni și pedepse

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3 
1. ,,Despre infractiuni si pedepse" de Cesare Beccaria
1.1. Prezentare generala .. 4
1.2. Cele sapte idei principale .. 8
Concluzii 9
Bibliografie ... 9


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Aparitia lui Cesare Beccaria in istoria stiintelor juridice nu s-a produs pe un teren arid. Numeroasele preocupari in domeniul filozofiei dreptului din perioada Renasterii (Nicolo Machiavelli in Italia, Jean Bodin in Franta, B. Spinoza si H.Grotius in Olanda, J. Locke si Th.Hobbes in Anglia, Althusius si Pufendorf in Germania) si apoi cele din epoca moderna (J.J.Rousseau, Ch. Montesquieu, Leibnitz, Kant, Fichte, Schelling, Hegel) au atras atentia asupra necesitatii de a regandi problemele politico-juridice, cum ar fi cea a legislatiei si cea a administrarii justitiei. ,,Se resimtea in intreaga Europa necesitatea unei coordonari, stabilizari si rationalizari a normelor juridice care sa elimine din campul dreptului obscuritatile si contradictiile si care apoi sa duca la instaurarea unei ordini care sa realizeze legile universale si eterne ale ratiunii, traducandu-le in norme pozitive sigure" .
Cesare Beccaria Beccaria este unul dintre reprezentantii Iluminismului in Italia. S-a nascut la Milano la 15 martie 1738. Este primul fiu al unei familii instarite care avea si cativa reprezentanti de prim plan in clerul local; primeste o educatie traditionala la Colegiul Farnese din Parma, condus de iezuiti. Obtine licenta in Drept la Universitatea din Pavia pe 13 septembrie 1758. Necesitatea conceperii unor reforme il determina sa aiba preocupari si in domeniul filozofiei, perceputa ca o capacitate rationala de a interveni in cele mai concrete problem ale vietii sociale. A fost puternic influentat de autorul ,,contractului social": Jean-Jacques Rousseau. In anul 1763 incepe sa scrie opera Despre infractiuni si pedepse, finalizata in anul 1764 si tiparita in acelasi an. 
Desi, in 1766, Biserica Catolica Romana hotaraste punerea volumului la Index, ideile lui
Beccaria s-au raspandit si in afara Europei. Nu toate propunerile lui Beccaria au devenit legi pozitive in diferite contexte institutionale, insa multe dintre acestea au supravietuit trecerii timpului. 
I. DESPRE INFRACTIUNI SI PEDEPSE 
1.1. Prezentare generala
In capitolul introductiv intitulat Catre cititor, Cesare Beccaria expune, intr-o nota vadit ironica, scopul lucrarii: acela de a actualiza anumite legi penale: ,,Prezenta carte analizeaza aceste legi, o adevarata scursura a celor mai barbare veacuri, si anume partea privitoare la sistemul penal [...]". Discursul capata mai apoi accente sarcastice, satira usturatoare indreptandu-se spre calomniatorii sai. Cu acest prilej, Beccaria formuleaza intentia de a ,,reteza o data pentru totdeauna orice prilej de manifestare al zelului nesigur sau al calomniilor invidiei rautacioase" Totodata, autorul indica trei ,,surse" care fundamenteaza viata colectivitatii. Primele doua, ,,divine", sunt ,,revelatia" si ,,legea naturala" (viciate, de-a lungul timpului, de om), iar ultima -  ,,pactele elaborate de om pentru societate". Deoarece primele doua sunt considerate ,,imuabile", atentia se indreapta spre cea de-a treia. Mai mult, Beccaria evidentiaza dualitatea justitiei: divina si umana, subliniind ca cea de-a doua este dinamica, suportand transformari: ,,se poate schimba pe masura ce respectiva actiune devine necesara sau folositoare societatii" .
De asemenea, autorul constata ca, in general, in domeniul dreptului civil, comercial, international s-au inregistrat unele reforme, insa nu acelasi lucru s-a intamplat in ceea ce priveste dreptul penal: ,,foarte putini sunt cei care au examinat si combatut cruzimea pedepselor si aplicarea aleatorie a procedurilor dreptului penal, care constituie o parte pe cat de importanta a legislatiei, pe atat de neglijata in intreaga Europa" .
De aceea, demersul lui Cesare Beccaria va urmari tocmai evidentierea aspectelor devenite caduce, nefunctionale in aplicarea legii penale, in acea perioada, lucrarea fiind structurata in patruzeci si sase de capitole, intitulate sugestiv (spre exemplu: Originea pedepselor, Dreptul de a pedepsi, Consecinte, Interpretarea legilor, Obscuritatea legilor, Clasificarea infractiunilor, Despre martori, Acuzatii secrete s.a.m.d.). Asadar, in lucrarea lui Beccaria se vorbeste despre originea pedepsei, despre dreptul de a pedepsi, consecintele, interpretarea legilor, obscuritatea legilor, proportia dintre delicte si pedepse, erorile in masurarea pedepselor. Un alt gen de capitole se refera la divizarea delictelor, la omoruri, la dueluri, la linistea publica, la scopul pedepselor, la marturii si la formele de judecata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Opera lui Cesare Beccaria - Despre infractiuni si pedepse.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Beccaria, Cesare, Despre infractiuni si pedepse, Bucuresti, Editura Humanitas, 2007;
2. Culic, Nicolae, Filozofia dreptului, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti;
Surse:
1. https://www.punctulcritic.ro/gheorghe-lencan-stoica-cesare-beccaria-fondatorul-dreptului-penal-si-promotorul-interzicerii-pedepsei-cu-moartea.html;
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Prezumtia_de_nevinovatie;
3. http://www.scritub.com/stiinta/drept/CRIMINOLOGIE-ETIOLOGICA-Primel61393.php.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!