Ombudsmanul

Extras din referat Cum descarc?

Acceptarea complexitatii vietii economico-sociale la nivel mondial a condus firesc la cresterea semnificativa a atributiilor puterii legislative si implicit a administratiei publice. Acest lucru s-a reflectat si in relatiile dintre cetateni si autoritatile publice, nu de putine ori conlucrarea dintre acestia avand de suferit. Ca atare, cetatenii si-au pierdut increderea in aceste structuri uneori manifestand dezinteres fata de ele. Din aceasta perspectiva apar adeseori conflicte serioase, al caror mod de solutionare nu lasa indiferente autoritatile respective. Ca urmare, unele tari au introdus in sistemul juridic national o institutie receptata din practica parlamentara suedeza - Ombudsmanul - care are rolul de a analiza si solutiona plangerile cetatenilor prin care acestia pretind ca le-au fost incalcate drepturile de catre functionarii publici sau autoritatile administratiei publice . 
In acceptiunea actuala, termenul "ombudsman" - si institutia ca atare - semnifica ideea asigurarii unui control independent asupra administratiei, realizat in principal prin examinarea plangerilor formulate de cetatenii lezati.
Exercitarea unui control eficient asupra executivului este esentiala in regimurile liberale. Ea exprima un aspect fundamental al relatiei dintre guvernanti si guvernati, respectiv dintre puterea executiva si cetatean. Astfel fiind, universalitatea controlului asupra administratiei la initiativa persoanelor particulare este un principiu de ordin public fundamental in regimurile liberale. 
S-a afirmat de multe ori ca "masinaria guvernamentala" este instituita pentru a proteja drepturile guvernantilor asupra celor guvernati si nu invers , dar ca - pentru limitarea puterii guvernantilor - s-au impus constitutionalismul, statul de drept, controlul constitutionalitatii legilor, autonomia locala.
Toate aceste idei subliniaza necesitatea asigurarii unor temeinice garantii in favoarea individului si a respectarii drepturilor sale. Acestui deziderat ii corespunde si ideea de ombudsman. 
Institutia a cunoscut o indelungata si interesanta evolutie. Experienta Tarilor Scandinave a demonstrat ca ombudsman-ul poate fi eficient, daca are suficienta personalitate si autoritate morala. De asemenea, eficienta institutiei ombudsmanului depinde si maniera de lucru a acesteia, de aprecierea si sprijinul opiniei publice si, nu in ultimul rand, de receptivitatea si suportul autoritatilor publice.
Meritul, in acest sens, revine, in primul rand Suediei, tara care a creat institutia originara (si originala) a ombudsman-ului prin Constitutia de la 1809. Anterior insa, in aceasta tara, exista practica ca Riksdag - Parlamentul - sa numeasca un imputernicit al sau, investit cu prerogativa de a cerceta si solutiona plangerile persoanelor vatamate in drepturile lor prin abuzuri ale administratiei regale. 
In ceea ce priveste increderea cetatenilor in capacitatea ombudsmanului de a-i apara drepturile si libertatile, merita amintit ca in Suedia, in primii 100 de ani de la infiintare, institutia primea sub 100 de cereri pe an, in prezent insa confruntandu-se cu peste 3500 de plangeri anual. 
Ulterior, institutia Ombudsmanului a capatat un caracter universal fiind intalnita pe toate continentele - indiferent daca este consacrata la nivel national sau regional, sau daca atributiile sale sunt generale sau specializate pe domenii - sub diverse denumiri: Mediateur de la Republique (Franta), Defensor del Pueblo (Spania), Provedor de Justicia (Portugalia), Volksanwaltschaft (Austria), Difensore Civico (Italia), Parliamentary Commissionner for Administration (Marea Britanie), Avocatul Poporului (Romania)s.a. 
In vederea promovarii ombudsmanilor , acestia s-au asociat in diferite organizatii mondiale sau regionale , de genul Institutul European al Ombudsmanului (cu sediul central in Innsbruck, Austria) si Institutul International al Ombudsmanului (organizatia mondiala infiintata in 1978), organizatii la care si Avocatul Poporului este afiliat (1998).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ombudsmanul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!