Ocrotirea Minorului

Extras din referat Cum descarc?

Ocrotirea parinteasca
1. Consideratii generale
Institutia ocrotirii parintesti este tratata in Titlul III, Capitolul I, Sectiunea I din Codul familiei, sub denumirea de ,,Drepturile si indatoririle parintilor fata de copiii minori", precum si prin anumite texte ale Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. 
Ocrotirea parinteasca reprezinta ansamblul drepturilor si indatoririlor ce revin parintilor fata de copiii lor minori, valabile, in egala masura, pentru copilul din casatorie, pentru cel adoptat, ca si pentru copilul din afara casatoriei, a caror exercitare trebuie sa se faca exclusiv in interesul minorului, cu respectarea independentei patrimoniale in raporturile parintilor cu acesta si sub indrumarea si controlul efectiv al Autoritatii tutelare. 
Aceste drepturi si indatoriri sunt acordate parintilor in vederea cresterii, educarii si formarii copilului pentru viata, in conformitate cu interesele sale, cu cele ale familiei si ale societatii.
In cadrul ocrotirii parintesti, drepturile sunt acordate parintilor numai in scopul asigurarii indeplinirii de catre acestia a indatoririlor ce le revin fata de copiii lor minori.
Drepturile si indatoririle parintesti privesc atat persoana, cat si patrimoniul minorului. Ele alcatuiesc in totalitatea lor continutul ocrotirii parintesti, dar legea le trateaza distinct, deoarece fiecare drept sau indatorire are un specific propriu, reprezinta o manifestare deosebita a acestei ocrotiri; drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana minorului au o pondere sporita comparativ cu cele referitoare la bunurile acestuia.
2. Durata ocrotirii parintesti
Din textele legale ce reglementeaza ocrotirea parinteasca rezulta ca aceasta exista numai pe timpul cat copilul este minor: ea dureaza de la nasterea copilului pana la varsta majoratului acestuia. 
Potrivit art. 150 din Codul familiei, chiar minorul pus sub interdictie continua sa ramana sub ocrotirea parinteasca pana la data cand devine major, fara a i se numi un tutore, daca la momentul punerii lui sub interdictie beneficia de o asemenea ocrotire.
Art. 8, alin. 2, din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice, fixeaza varsta majoratului la 18 ani. Prin derogare de la aceasta regula, alin. 3 al aceluiasi text dispune ca minorul devine major si prin efectul casatoriei; aceasta dispozitie legala se refera numai la minora, deoarece numai in privinta ei exista posibilitatea de a se casatori la varsta de 16 ani, iar in conditii speciale chiar la varsta de 15 ani (art. 4, C. fam.). 
Ocrotirea parinteasca inceteaza in privinta minorului care se casatoreste, deoarece acesta, devenind major prin efectul casatoriei, dobandeste capacitatea de exercitiu deplina intocmai ca acela care implineste varsta majoratului.
In cazul desfacerii casatoriei prin divort sau incetarii acesteia prin decesul unuia dintre soti, sotul care a implinit varsta de 18 ani isi pastreaza deplina capacitate de exercitiu de vreme ce nu exista o dispozitie legala care sa prevada contrariul, deoarece potrivit art. 6, din Decretul nr. 31/1954, capacitatea deplina de exercitiu nu se poate pierde decat in cazurile aratate de lege; prin urmare, sotul respectiv nu va reintra sub ocrotirea parinteasca.
3. Principiile ocrotirii minorului prin parinti
Conform art. 6 din Legea nr. 272/2004, respectarea si garantarea drepturilor copilului se realizeaza conform urmatoarelor principii:
a) respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului; 
b) egalitatea sanselor si nediscriminarea; 
c) responsabilizarea parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti; 
d) primordialitatea responsabilitatii parintilor cu privire la respectarea si garantarea drepturilor copilului;
e) descentralizarea serviciilor de protectie a copilului, interventia multisectoriala si parteneriatul dintre institutiile publice si organismele private autorizate;
f) asigurarea unei ingrijiri individualizate si personalizate pentru fiecare copil;
g) respectarea demnitatii copilului;
h) ascultarea opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia,
tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate;
i) asigurarea stabilitatii si continuitatii in ingrijirea, cresterea si
educarea copilului, tinand cont de originea sa etnica, religioasa, culturala si
lingvistica, in cazul luarii unei masuri de protectie;
j) celeritate in luarea oricarei decizii cu privire la copil;
k) asigurarea protectiei impotriva abuzului si exploatarii copilului;
l) interpretarea fiecarei norme juridice referitoare la drepturile copilului in corelatie cu ansamblul reglementarilor din aceasta materie.
Drepturile acestea sunt garantate tuturor copiilor fara nici o discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau alta opinie, de nationalitate, apartenenta etnica sau origine sociala, de situatia materiala, de gradul si tipul unei deficiente, de statutul la nastere sau de statutul dobandit, de dificultatile de formare si dezvoltare sau de alt gen ale copilului, ale parintilor ori ale altor reprezentanti legali sau de orice alta distinctie.
De dispozitiile legii beneficiaza:
- copiii cetateni romani aflati pe teritoriul Romaniei;
- copiii cetateni romani aflati in strainatate;
- copiii fara cetatenie aflati pe teritoriul Romaniei;
- copiii care solicita sau beneficiaza de o forma de protectie in conditiile reglementarilor legale privind statutul si regimul refugiatilor in Romania;
- copiii cetateni straini aflati pe teritoriul Romaniei, in situatii de urgenta constatate, in conditiile prezentei legi, de catre autoritatile publice romane competente (art. 3).
Principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti. Persoanele acestea sunt obligate sa implice familia in toate deciziile, actiunile si masurile privitoare la copil si sa sprijine ingrijirea, cresterea si formarea, dezvoltarea si educarea acestuia in cadrul familiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocrotirea Minorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!