Obtinerea de date privind situatia financiara a unei persoane

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, singurele organisme internationale ce au asigurat controlul international al stupefiantelor au fost ,,Comitetul Central Pemanent al Opiului" si ,,Organul de Control al Stupefiantelor", deoarece dupa ultima reuniune ce a avut loc in anul 1940 s-a autodesfiintat ,,Comisia Consultativa a traficului de opiu si altor droguri vatamatoare". In pofida tuturor eforturilor depuse de comunitatea internationala, pana la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, in materia controlului international al stupefiantelor, existau lacune foarte mari. Astfel, pentru a putea tine sub control international problema stupefiantelor, dar totodata si informarea O.N.U. cu privire la traficul si consumul ilicit de stupefiante, a fost creata ,,Comisia Stupefiantelor", in cadrul reuniunii ce a avut loc in luna februarie 1946. ,,Comisia Stupefiantelor", a primit toate sarcinile in materie de droguri, pe care le detinea fosta Comisie consultativa a traficului de opiu si altor droguri vatamatoare.
Drogurile, la ora actuala reprezinta, cum sunt definite de unii specialisti, ,,orice substanta care, introdusa intr-un organism viu, ii poate modifica acestuia perceptia, umoarea, comportamentul ori functiile sale congnitive sau motrice". Raportandu-ne la cele afirmate anterior, in aceasta sectiune am analizat drogurile cele mai des intalnite in practica judiciara si anume: Cocaina, Opiul, Morfina, Mescalina, Cannabis si Heriona.
Primele elemente de sanatate publica, expresie a nevoii sociale de a proteja comunitatea umana impotriva bolilor, incapacitatii de munca sau decesului prematur, apar odata cu civilizatiile din Egiptul, China, Grecia si Roma Antica. Pentru ca, intotdeauna si pretutindeni, boala si suferinta umana au constituit un dezavantaj pentru societate si un handicap pentru individ, chiar daca sistemele de valori diferite de-a lungul timpului au facut uneori ca rasunetul social al bolii sa fie ignorat. In literatura de specialitate4 , s-a subliniat ca notiunea de convietuire sociala are o dubla acceptie si anume un sens larg ,,potrivit caruia cele mai multe relatii sociale sunt, in fond, relatii de convietuire sociala, relatii de vietuire a unor oameni impreuna cu alti oameni" si un sens restrans cuprinzand ,,acele relatii de convietuire sociala care presupun contacte apropiate directe, frecvente intre oameni si a caror incalcare implica o suferinta morala cum sunt relatiile de familie, relatiile de asistenta a celor in primejdie, relatiile dintre locatari, relatiile dintre oameni de nationalitati diferite, relatii privind exercitarea libera a cultelor religioase, relatiile privind buna cuviinta si respectul reciproc". In vederea stabilirii legaturii dintre traficul ilicit de droguri si sanatatea publica, gasim necesar sa ne intoarcem la art. 382 din Codul penal de la 1936, care incrimina fapta de trafic de stupefiante si care sustinea ca abuzul s-a constatat ca se face de foarte multe persoane cu substante numite stupefiante ca morfina, cocaina, ale caror efecte asemanatoare cu cele ale alcoolului, determina tulburari la nivelul functiilor fizice ale celor care le consuma.
In prezent, data fiind amploarea fenomenului traficului si consumului ilicit de droguri, care nu se opreste la frontierele unui singur stat, pentru ca stoparea acestuia sa fie mai eficienta, legiuitorul roman a adoptat Legea nr. 143/2000, dand astfel persoanelor abilitate, dreptul de a actiona cu o mai mare fermitate pentru combaterea acestui fenomen pe teritoriul Romaniei.
I. Regimul juridic al drogurilor in Romania
Inlocuirea legislatiei care a reglemntat pana la sfarsitul anului 1969 regimul produselor si substantelor stupefiante in tara noastra s-a impus cu necesitate, avandu-se in vedere imperfectiunile fostelor acte normative. Situatiile aparute, au facut ca aceasta sa fie complet depasita, ca de exemplu: 
a) Adoptarea de catre tara noastra a protocoalelor din 11 decembrie 1946 si din 19 noiembrie 1948, care amendau conventiile internationale, punand sub control unele droguri si limitand fabricarea si distribuirea stupefiantelor. Necesitatea elaborarii protocoalelor s-a datorat modernizarii si progreselor efectuate de catre chimia si farmacologia moderna, care au dus la descoperirea unor noi droguri, in special cele sintetice, susceptibile sa provoace atat dependenta fizica cat si psihica; 
b) Adoptarea in anul 1961 a Conventiei Unice asupra Stupefiantelor, a inlocuit la acea data toate documentele internationale anterioare, care faceau trimitere sa stupefiante si care a venit cu noi reglementari. 
c) Intrarea in functie, in anul 1957 a fabricilor de stupefiante din tara noastra, precum si asigurarea conditiilor necesare efectuarii exportului de stupefiante; 
d) Reorganizarea asistentei medicale, care de-a lungul timpului a suferit o serie de modificari, dar mai mult decat atat, Romania suferise o noua organizare administrativa a tarii. Pentru a se putea fabrica in mod legal stupefiante, este necesara autorizatia eliberata de catre Ministerul Sanatatii. Persoana care fabrica stupefiante, in speta, agentul economic, are obligatia legala sa inregistreze la organul de politie competent din punct de vedere teritorial, ca desfasoara o astfel de activitate.


Fisiere in arhiva (1):

 • Obtinerea de date privind situatia financiara a unei persoane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Abraham P.(coord.) - Drogurile, aspecte juridice si psihosociale, Editura Mirton, Timisoara, 2004 
- Antoniu, George - Noul cod penal. Codul penal anterior. Studiu comparativ, Editura All Beck, Bucuresti, 2004 
- Boroi Al., Alexandru; Neagu, Norel; Radu-Sultanescu, Valentin - Infractiuni prevazute de Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, Editura Rosetti, Bucuresti, 2001 
- Sabau G. V. - Traficul si consumul ilicit de droguri si precursori, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010
- Sima C., Infractiuni prevazute de legi speciale - comentate si adnotate, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2012
- Udroiu R., M Slavoiu, Predescu O. - Tehnici speciale de investigare in justitia penala, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2011


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!