Obligatiile si indatoririle functionarilor publici

Extras din referat Cum descarc?

Viata sociala a pus multiple probleme de ordin administrativ, ceea ce a dus la aparitia functiei publice si a functiilor care sa indeplineasc; nevoile aparute. Diversitatea sarcinilor pe care le are de indeplinit administratia publica necesita o extrem de variata gama de prestatiuni realizate prin serviciile publice, ca si un personal cu pregatire profesionala diversa.
Functionar public este persoana numita intr-o functie publica [1]. Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale [2]. Corpul functionarilor publici este formata din totalitatea functionarilor publici din administratia locala si centrala. Raporturile de serviciu se nasc si se executa pe baza actului administrativ de numire, emis in conditii legale si supus regimului dreptului administrativ. Pentru ocuparea functiei publice, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
o cetatenie romana si domiciliu in Romania
o cunoasterea limbii romane-scris si vorbit
o varsta minima de 18 ani
o capacitate deplina de exercitiu
o stare de sanatate corespunzatoare
o indeplinirea conditiilor de studii prevazute
o sa nu fi fost condamnat pentru o infractiune
o sa nu fi fost destituit dintr-o functie publica in ultimii 7 ani
o sa hu fi desfasurat activitati de politie politica
Functionarul public este legat de autoritatea sau institutia publica pentru care exercita atributiile functiei, printr-un raport juridic statuar, acest statut legal conferandu-i drepturi si obligatii specifice.
Obligatiunile functionarului sunt urmatoarele:
a) sa execute la timp si calitativ deciziile autoritatilor publice in problemele ce tin de competenta lui;
b) sa dirijeze, in cunostinta de cauza, sectorul de munca incredintat, sa manifeste initiative si perseverenta, sa asigure indeplinirea neconditionata a sarcinilor ce stau in fata autoritatii publice;
c) sa respecte cu strictete drepturile si libertatile cetatenilor;
d) sa se calauzeasca in exercitarea atributiilor de legislatia in vigoare, sa fie obiectiv si impartial, sa nu dea dovada de tergiversari si birocratism.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obligatiile si indatoririle functionarilor publici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!