Obligatiile Condamnatului la Munca Neremunerata in Folosul Comunitatii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aspecte generale despre pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii 3
1. Caracterul si reglementarea juridica a duratei pedepsei 4
2. Aplicarea pedepsei fata de minori 7
3. Acordul condamnatului la aplicarea pedepsei 8
4. Obligatii ale condamnatului la munca neremunerata in folosul societatii 10
Concluzie 12
Bibliografie: 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte generale despre pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii
Sistemul pedepselor penale reprezinta un adevarat ,,inventar" al masurilor juridico-statale apli-cate persoanelor care au comis infractiuni si, in acelasi timp, constituie un mijloc eficient utilizat de stat in lupta cu ,,cel mai mare rau social" pe care il reprezinta criminalitatea. In dependenta de factorii politici, social-economici, numarul pedepselor poate fi marit sau micsorat, dar in toate cazurile este necesar de a pastra o anumita multitudine de pedepse, pentru a asigura organelor care infaptuiesc jus-titia posibilitatea alegerii masurii juridico-penale celei mai adecvate in situatia concreta.
In literatura de specialitate se mentioneaza ca in perioada actuala de criza economica, cand somajul a luat proportii incomensurabile, munca neremunerata in folosul comunitatii ofera condam-natului o sansa de resocializare, prin participarea benevola la lucrari in folosul comunitatii careia el ii apartine si ale carei interese le-a lezat.
Privita sub aspectul importantei sociale, pedeapsa in cauza poseda doua trasaturi esentiale:
- face apel la ,,parteneri locali" pentru a executa deciziile jurisdictiilor represive; 
- opteaza pentru o filosofie penala dinamica si pozitiva, bazata pe reparare si prevenire, care opune raului cauzat prin infractiune nu suferinta suportata de delincvent, ci efortul lui constructiv de a repara consecintele infractiunii comise. 
In legislatia Republicii Moldova munca neremunerata este prevazuta de Codul penal din 18.04.2002, dar, in virtutea prevederilor Legii privind punerea in aplicare a Codului penal al Republicii Moldova din 21.06.2002, pedeapsa in cauza a inceput sa se aplice de la 1 iulie 2004, atunci cand s-au creat conditiile necesare pentru executarea ei.
De la momentul aparitiei sale in cadrul juridico-penal national, norma care defineste conceptul muncii neremunerate in folosul comunitatii a fost modificata deja de mai multe ori: prin Legea nr. 211-VX din 29.05.2003 pentru modificarea si completarea Codului penal, prin Legea nr. 184-XVI din 29.06.2006 pentru modificarea si completarea unor acte legislative si prin Legea pen-tru modificarea si completarea unor acte legislative, nr. 53-XVI din 13.03.2008. Consideram ca acest fapt denota interesul deosebit al legiuitorului fata de masura juridico-penala in cauza.
Potrivit opiniei unor juristi care s-au ocupat nemijlocit de implementarea muncii neremunerate in folosul comunitatii in sistemul justitiei penale nationale, actualmente pedeapsa respectiva tinde sa devina in Republica Moldova principala alternativa a privatiunii de libertate. 
Actualmente, pedeapsa examinata se prevede in sanctiunea a 137 de componente de infractiune, fiind prezenta practic in toate capitolele Partii Speciale a Codului penal al Republicii Moldova, lipsind doar in capitolele I, XV si XVI ale acesteia. Mai mult ca atat, in virtutea modificarilor Codului penal al Republicii Moldova din 29.06.2006, munca neremunerata in folosul comunitatii poate fi aplicata si in calitate de obligatie pe perioada termenului de proba, in cazul condamnarii cu suspen-darea conditionata a executarii pedepsei, fapt salutabil si benefic, in viziunea noastra. Prin Legea pentru modificarea si completarea unor acte legislative, nr. 53-XVI din 13.03.2008, legiuitorul national a acceptat aplicarea muncii neremunerate in folosul comunitatii si fata de militarii in termen si militarii cu termenul redus. 
Potrivit art.67 CP RM, munca neremunerata in folosul comunitatii consta in antrenarea condamnatului, in afara timpului de serviciu de baza sau de studii, la munca, determinata de autoritatile administratiei publice locale.
Definitia in cauza este transpusa si in pct.2 din Regulamentul cu privire la modul de executare a pedepsei penale sub forma de munca neremunerata in folosul comunitatii aprobat prin Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 1643 din 31.12.2003. Astfel, acesta stabileste ca munca neremunerata in folosul comunitatii este o pedeapsa penala, aplicata de instanta de judecata pen-tru persoana care a savarsit o infractiune si consta in antrenarea condamnatului la munca gratuita, socialmente utila, in afara serviciului de baza sau orelor de studii, fara a-i cauza suferinte fizice sau a-i leza demnitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obligatiile Condamnatului la Munca Neremunerata in Folosul Comunitatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!