Obligatii care Incumba Profesionistii

Extras din referat Cum descarc?

1. Obligatiile comerciantilor privind inregistrarea in registrul comer!tului. 
"Intr-o formulare generala, subiectele in dreptul comercial sunt participantii la raporturile comerciale, in principal comerciantii, fie ca sunt personane fizice, fie ca sunt persoane juridice, respectiv societati comerciale" 
Exercitarea unei activitati comerciale impune existenta unor conditii care sa asigure cadrul juridic corespunzator. "In acest scop, legea instituie anumite obligatii in sarcina acelora care desfasoara activitatea comerciala ca profesiune, adica a comerciantilor " Prin instituirea obligatiilor profesionale ale comerciantilor se urmareste apararea intereselor publice, in special creditul comercial, dar si protejarea intereselor tertilor si ale comerciantilor insisi.
Astfel, comerciantii au obligatia sa indeplineasca anumite formalitati de publicitate, in vederea aducerii la cunostinta celor interesati a existentei unui nou comerciant, precum si a unor acte si fapte din activitatea comerciantilor Aceasta obligatie a comerciantilor se realizeaza, in principal, prin publicitatea in registrul comertului.
Potrivit art. 1 alin. 1 din Legea nr. 26/1990, comerciantii au obligatia ca, inainte de inceperea comertului, sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele, a caror inregistrare este prevazuta de lege.
Prin urmare, inregistrarea in registrul comertului cuprinde o dubla obligatie a comerciantilor; o prima obligatie, care trebuie indeplinita inainte de inceperea activitatii comerciale, consta in inregistrarea in registrul comertului; o a doua obligatie, care urmeaza sa fie indeplinita in cursul exercitarii activitatii comerciale si la incetarea ei, priveste inscrierea in registrul comertului a unor mentiuni privind actele si faptele prevazute de lege.
Registru comertului este un document public, care asigura publicitatea comerciantilor cu scopul protejarii intereselor acestora, dar, mai cu seama, a tertelor persoane. Din punct de vedere organizatoric, registrul comertului se tine de catre Oficiul National al Registrului Comertului, organizat in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.
In vederea eliberarii certificatului de inregistrare primariile au obligatia sa ia masurile necesare pentru a asigura obtinerea cazierului fiscal si dovada rezervarii denumirei firmei necesare pentru eliberarea si depunerea autorizatiei, in copie certificata la oficiul registrului comertului. Prin exceptie, inregistrarea la Registrul comertului a comerciantilor persoane fizice si asociatii familiale se face numai pe baza autorizatiei emise de primari.
Inregistrarile in registrul comertului se fac pe baza unei incheieri a judecatorului delegat sau a hotararii tribunalului in cazurile prevazute de lege 
Inregistrarea comerciantului persoana fizica in registrul comertului se face pe baza cererii de inregistrare care trebuie sa cuprinda date referitoare la :
- Indentificarea comerciantului : nume, prenume, domiciliu, catatenia, data si locul nasterii, starea civila, averea si modul de evaluare a acesteia, precum si activitatea comerciala anterioara;
- Firma comerciala, sediul acesteia al sucursalelor sau filialelor;
- Activitatea de comert, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
- Numarul, data si organul eminent al autorizatiei pentru exercitarea comertului.
Cererea de inmatriculare va fi semnata de comerciant sau de o persoana imputernicita prin procura speciala, procura care trebuie intocmita in forma autentica. De asemenea cererea de inmatriculare va fi insotita de actele doveditoare ale datelor pe care le cuprinde.
Eliberarea certificatului de inregistrare si a anexei acestuia da dreptul comer!ciantului in cauza sa inceapa activitatea comerciala.
De mentionat este ca neobtinerea unuia sau mai multor avize, autorizatii si/sau acorduri atrage dupa sine neeliberarea certificatului de inregistrare.
Pe parcursul exercitarii comertului, potrivit art. 21 din Legea nr. 26/1990, republicata, comerciantul este obligat sa mentioneze in registrul comertului toate modificarile referitoare la :
- donatia, vanzarea, locatiunea sau garantia reala mobiliara constituita asupra fondului de comert, precum si orice alt act prin care se aduc modificari inregistrarilor in registrul comertului sau care face sa inceteze firma ori fondul de comert;
- date privind indentificare imputernicitului (reprezentantului). Daca dreptul de reprezentare este limitat la o anumita sucursala ori filiala, mentiunea de va face numai in registrul unde este inscrisa sucursala ori filiala;
- brevetele de inventii, marcile de fabrica, de comert si de serviciu, denumirile de origine, indicatiile de provenienta, firma, emblema si alte semne distinctive asupra carora societatea comerciala, regia autonoma, organizatia cooperatista sau comerciantul persoana fizica sau asociatie familiala are un drept;


Fisiere in arhiva (1):

  • Obligatii care Incumba Profesionistii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

S. Angheni, M. Volonciu, C. Stoica, Drept comercial pentru invatamantul economic, Editura Universitara, Bucuresti, 2005;
I. L. Georgescu, Drept comercial roman vol. I, Editura All Beck, 2002
S. D. Carpenaru, Drept comercial roman Editia a 5-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2004;
Legea nr. 26 din 5 noiembrie 1990 Republicata privind registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 1, alin. 1;
Legea nr. 11 din 29 ianuarie 1991 privind combaterea concurentei neloiale;
Legea nr. 82/1991 - Legea contabilitatii.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!