Obligatia Legala de Intretinere

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
In literatura de specialitate, obligatia de intretinere este definita ca fiind indatorirea prevazuta de lege in sarcina unei persoane de a acorda mijloacele necesare traiului altei persoane, atunci cand aceasta se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de a munci.
Obiectul obligatiei de intretinere trebuie determinat in fiecare caz in parte, in felul si in intinderea sa, printr-o suma de bani, numita pensie de intretinere, printr-o cantitate de bunuri in natura, ori atat bani cat si in natura, adica, altfel spus, prin stabilirea cuantumului intretinerii.
Notiunea obligatiei de intretinere. In dreptul familiei obligatia izvoraste din legatura de rudenie, ea insasi avandu-si principalul izvor in familie sau in legaturile din afara ei.
In conceptia populara rudenia putea fi de sange, prin alianta si spirituala.
Rudenia de sange este cea prin care sunt legati copiii de parinti si fratii intre ei, cea spirituala este legata de botez si cununie, iar cea prin alianta are la baza casatoria.
Urmand rationamentul rezulta ca un izvor al obligatiei este casatoria.
Casatoria este generatoare de obligatii atat intre parinti si copiii, cat si intre soti.
Codul familiei statueaza obligatiile izvorate din casatorie in art. 2 care precizeaza ca sotii sunt datori sa-si acorde unul altuia, pe langa sprijin moral, si sprijin material , in art. 29 se precizeaza ca sotii sunt obligati sa contribuie in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casniciei , in art. 107 care precizeaza obligatia parintilor de a-si intretine copiii lor minori si in art. 141 alin.(1), art. 89 lit. a. care reglementeaza obligatia de intretinere dintre soti.
In literatura de specialitate, obligatia de intretinere este definita ca fiind indatorirea prevazuta de lege in sarcina unei persoane de a acorda mijloacele necesare traiului altei persoane, atunci cand aceasta se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de a munci .
Obligatia de intretinere nu trebuie confundata cu obligatia alimentara, deoarece aceasta din urma se include implicit in continutul complex al primei obligatii, care are ca obiect nu numai alimente, ci, tot ceea ce este necesar traiului creditorului, adica imbracaminte, locuinta, medicamente, precum si in cazul obligatiei de intretinere a parintilor fata de copiii lor minori care trebuie sa utilizeze mijloacele pentru educare, invatatura si pregatirea lor profesionala.
Fiind instrumentul juridic prin care se asigura realizarea indatoririi de sprijin material reciproc intre membrii familiei, obligatia de intretinere reprezinta un factor important in consolidarea familiei.
Fundamentul obligatiei de intretinere. Se afla in sentimentele de prietenie si afectiune, care caracterizeaza relatiile de familie si regulile de convietuire sociala, care cer ca persoanele intre care exista relatii de familie sau relatii asemanatoare acestora sa nu ramana indiferent in cazul in care unele din ele s-ar afla in nevoie din cauza incapacitatii de a munci .


Fisiere in arhiva (1):

  • Obligatia Legala de Intretinere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!