Obiectul Recursului

Extras din referat Cum descarc?

Recursul 
- este calea de atac prin intermediul careia partile sau Ministerul Public solicita in conditiile si pentru motivele limitativ determinate de lege desfiintarea unei hotarari judecatoresti pronuntate fara drept de apel, in apel sau de un organ cu activitate jurisdictionala. 
In prezent recursul este reglementat in art. 299-316 C. proc. civ. Actuala reglementare a recursului difera substantial de cea realizata in trecut. In perioada antebelica recursul a fost reglementat atat in procedura ardeleana, cat si in legislatia procesuala din Vechiul Regat. Inainte de razboi recursul nu a fost reglementat in Codul de procedura civila, ci in Legea Curtii de Casatie. 
Legea determina categoriile de hotarari ce pot forma obiect al recursului.
In prima categorie a hotararilor supuse recursului se incadreaza acele sentinte care au fost pronuntate fara drept de apel. 
Toate aceste hotarari sunt susceptibile de recurs. 
Numarul acestor hotarari este relativ redus. Aceasta deoarece regula o reprezinta posibilitatea exercitarii libere a apelului si recursului impotriva unei hotarari judecatoresti. Totusi din anumite considerente, cum ar fi urgenta solutionarii unor cauze, importanta redusa a interesului in conflict sau din motive de ordin strict procedural, legiuitorul a inteles sa suprime calea ordinara de atac a apelului. Asa este cazul hotararii prin care instanta a luat act de renuntarea reclamantului la dreptul subiectiv [art. 247 alin. (4) C. proc. civ.], al hotararii de expedient (art. 273 C. proc. civ.), al hotararilor prevazute de art. 2821 C. proc. civ. 
A doua si principala categorie a hotararilor susceptibile de recurs este aceea a hotararilor pronuntate in apel. In legatura cu aceasta categorie este necesar sa reamintim totusi ca recursul nu poate fi exercitat omisso medio, adica fara sa se fi exercitat in prealabil calea ordinara de atac a apelului. Solutia se desprinde, astfel cum s-a aratat in mod judicios, si din dispozitiile art. 377 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ. text care declara irevocabile hotararile pronuntate in prima instanta si care nu au fost atacate cu apel. De asemenea, se cuvine sa precizam ca recursul poate fi exercitat indiferent daca prin hotararea atacata s-a rezolvat sau nu fondul cauzei ori numai un incident cu caracter pur procedural.
Din acest punct de vedere nu prezinta importanta daca apelul a fost respins sau judecata acestuia s-a perimat. Solutia nu face nici o indoiala caci aceste hotarari sunt doar definitive, nu si irevocabile, astfel cum rezulta din art. 377 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ. 
Mentionam deopotriva si existenta unei categorii de incheieri care pot fi atacate cu recurs in temeiul unor norme procedurale speciale. Astfel, potrivit art. 60 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale incheierile judecatorului delegat privitoare la inmatriculare sau la orice inregistrari in registrul comertului sunt supuse numai recursului. 
Exista insa si unele incheieri care nu sunt susceptibile de exercitiul vreunei cai de atac. Din aceasta categorie face parte incheierea prin care instanta a admis sau respins cererea de abtinere sau prin care a admis cererea de recuzare.
Recursul, spre deosebire de apel, nu este suspensiv de executare. De la aceasta regula exista insa si unele exceptii. Aceste exceptii sunt prevazute in mod expres de lege. In cazurile determinate de art. 300 alin. (1) C. proc. civ., legea recunoaste recursului efect suspensiv in considerarea dificultatilor ce ar putea fi create in repunerea partilor in situatia anterioara in acele imprejurari in care hotararea instantei de recurs ar determina anularea hotararii atacate.
De asemenea, exista si dispozitii procedurale cuprinse in unele legi speciale si care declara recursul ca fiind suspensiv de executare. Asa este, de pilda cazul, recursurilor declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii asupra plangerilor indreptate impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor [art. 34 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2001].


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul Recursului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!