Obiectul Raportului Juridic

Cuprins referat Cum descarc?

1. Despre conceptul de raport juridic 3
2. Elemente principale ale raportului juridic 5
3. Obiectul raportului juridic 6
BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Despre conceptul de raport juridic
Literatura de specialitate ofera raportului juridic, a carui problematica este amplu dezbatuta, sub toate aspectele, pe care acesta le comporta, atat din punct de vedere al teoriei generale a dreptului, cat si al stiintelor juridice de ramura, numeroase definitii. Astfel potrivit celei mai lapidare definitii, raportul juridic reprezinta relatia sociala reglementata de drept .
Relatiile sociale capata semnificatie juridica, devenind vinculus iuris , numai in masura in care beneficiaza de aportul normativitatii juridice . Numai incidenta dreptului, al carui rol este acela de organizator al vietii sociale, de disciplinator al conduitei oamenilor, in interactiunea lor cotidiana , permite tranformarea relatiei sociale in raport juridic. Dispozitia normei juridice prescrie conduita pe care trebuie sa o aiba oamenii intre care se stabileste raportul juridic .
Relatiile politice, religioase sau de prietenie constituie rezultatul impactului normelor politice sau etice asupra conduitei umane, spre deosebire de raporturile juridice, care iau nastere sub actiunea dreptului .
In literatura de specialitate s-a conturat opinia, potrivit careia, daca norma de drept n-ar reglementa un raport juridic, aceasta ar fi litera moarta. Asadar, raportul juridic este norma in actiune, unica forma de realizare a dreptului fiind aceea de a da nastere unor raporturi juridice.
Este, insa, exprimata si opinia, devenita predominanta, potrivit careia exista norme juridice, al caror scop este intrutotul indeplinit, fara a se naste raporturi juridice . In sustinerea acestei opinii este invocat exemplul normelor prohibitive si al normelor constitutionale.
In literatura de specialitate , raportul juridic este definit, de asemenea, ca reprezentand o relatie sociala ,,in forma reglementata de dreptul pozitiv". Potrivit acestei opinii, raportul juridic ,,nu este echivalentul unei relatii sociale, imbracata in vesmant juridic". Dreptul pozitiv urmareste numai sa ofere relatiei sociale un model. In sustinerea afirmatiilor formulate, este oferit exemplul imprumutului folosintei bunurilor, care a existat si inainte de reglementarea contractului de comodat de catre Codul nostru civil si care va exista, probabil si dupa abrogarea dispozitiilor civile, incidente in aceasta materie, posibil, intr-o alta forma, decat cea consacratade lege lata. Insa, normele de drept civil existente in materie obliga partile, in absenta unei conventii particulare, la conduita prescrisa. Atat comodantul, cat si comodatarul vor trebui sa-si exercite drepturile, respectiv sa-si aume si execute obligatiile stipulate de normele supletive ale Codului nostru civil.
In literatura de specialitate se defineste conceptul de raport juridic si de o maniera cvasicompleta. Astfel, facandu-se referire la scopul urmarit de parti, raportul juridic este definit ca reprezentand relatia sociala prin care se urmareste satisfacerea unor interese materiale sau de alta natura, reglementata de norma juridica in care partile apar ca titulare de drepturi si, corelativ, de obligatii reciproce, realizate, la nevoie, cu sprijinul fortei politice.
Alti autori definesc raportul juridic, facand referire si la premisele acestuia, la acele fapte juridice care permit nasterea, modificarea sau stingerea sa. Astfel, raportul juridic este definit ca reprezentand acea categorie de raporturi sociale reglementate prin norme juridice, raporturi a caror formare, modificare ori incetare are loc, de regula, prin prezenta unui fapt juridic (actiunea omeneasca sau eveniment) si in care partile se manifesta ca titulare de drepturi si obligatii, care se realizeaza, daca este necesar, prin forta coercitiva a statului.
In conceptia altor autori , raportul juridic este un raport reglementat de norma juridica ,,intre persoane, prin actul juridic, referitor la un anume obiect", ,,are caracter categoric normativ", ,,reprezinta un comandament", ,,implica ideea de obligatie", ,,consacra valori".


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul Raportului Juridic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!