Obiectul Probatiunii in Cursul Judecatii

Cuprins referat Cum descarc?

Bibliografie pagina 3
Capitolul 1 Probatiunea in procesul penal pagina 4 
1.2. Clasificarea probelor pagina 4 
1.3. Obiectul probatiunii pagina 5 
Capitolul 2 Specificul activitatii de probatiune si rolul ei in cursul celor doua faze ale procesul penal pagina 7 
2.1. Particularitatile activitatii de probatiune pagina 8 
in faza de urmarire penala
2.2. Specificul activitatii de probatiune, particularitati si rolul ei pagina 9 
in faza de judecata
2.3. Prezentarea si prelucrarea unor hotarari judecatoresti ale sectiei penale de la inalta curte de casatie si justitie in aceasta materie referitoare la rolul si functiile probelor in cursul urmaririi penale si al judecatii) pagina 10 
7. I.C.C.J., Sectia Penala, Decizia nr. 3465 din 27 iunie 2007


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
PROBATIUNEA IN PROCESUL PENAL
Prin proba se intelege orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei (art. 63 alin. 1 Cod penal).
Termenul proba provine din latinescul ,,probo" care inseamna ,,a dovedi" sau din englezescul ,,probation,, care inseamna dovada.
Probele au un dublu caracter in procesul penal :
- proba constituie un element de cunoastere prin intermediul careia organul judiciar cauta adevarul;
-proba constituie element de dovedire - partile utilizand probele in scopul dovedirii sustinerilor facute in cadrul procesului.
Nu trebuie confundate notiunile de proba, mijloc de proba si probatiune.
Probele ca elemente de fapt care servesc la aflarea adevarului in procesul penal sunt aduse la cunostinta organelor judiciare prin intermediul mijloacelor de proba.
Mijloacele de proba sunt acele cai legale prin care se constata existenta probelor.
Probatiunea reprezinta activitatea de strangere si verificare a probelor constand in acele acte procedurale prin care organele judiciare si partile stabilesc prin mijloacele prevazute de lege elementele de fapt necesare pentru constatarea faptelor si imprejurarilor care formeaza obiectul unei cauze penale.
Importanta probelor
Din momentul declansarii procesului penal si pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti toate problemele fondului cauzei sunt rezolvate cu ajutorul probelor.
Formarea convingerii intime a judecatorului cu privire la realitatea starii de fapt pe care trebuie sa o stabileasca si pe care trebuie sa-si intemeieze hotararea depinde de corecta si completa desfasurare a probatiunii si de valoarea probelor administrate.
In literatura juridica s-a afirmat ca ,,probele sau dovezile stau la temelia hotararii judecatoresti" 
Pe intreg procurorul parcursul procesului penal, organele judiciare identifica stranga si interpreteaza probele care au legatura cu fapta pe care o cerceteaza si o judeca.
Ansamblul normelor juridice care reglementeaza probele si mijloacele de proba poarta denumirea de sistem probator. 
1.1 Clasificarea probelor
1)Dupa functia procesuala pentru care sunt invocate 
a) probe in acuzare sunt invocate, administrate in vederea dovedirii vinovatiei invinuitului sau inculpatului sau a existentei unor circumstante agravante. (acestea au rolul de a confirma invinuirea, fiind utilizate atat de catre partea vatamata prin infractiune cat si in virtutea principiului rolului activ al organelor judiciare).
b) probe in aparare - infirma invinuirea, dovedind fie nevinovatia invinuitului sau inculpatului, fie existenta unor circumstante atenuante.
2) Dupa izvoarele sau sursele din care provin : 
a) probe imediate (primare) sunt faptele sau imprejurarile care ajung la cunostinta organelor judiciare dintr-o sursa nemijlocita, originara.
b) probe mediate - sunt cele obtinute dintr-o alta sursa decat cea originara, mai indepartata.
3) Dupa legatura lor cu obiectul probatiunii
a) probe directe - dovedesc in mod direct, nemijlocit fapta invinuitului sau inculpatului, referindu-se la faptul principal;
b) probe indirecte (indiciile) nu dovedesc in mod direct fapta, dar prin raportarea lor la ansamblul probator existent in cauza pot conduce la anumite concluzii despre existenta ori inexistenta faptului principal


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul Probatiunii in Cursul Judecatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!