Nuptialitatea

Extras din referat Cum descarc?

Face parte integranta din fenomenele miscarii naturale a populatiei legata in special de demografia si sociologia familiala. In general intre nuptial si fertilitate exista o corelatie directa existand si exceptii in sensul ca indicii nuptialitatii nu scad sau nu cresc in paralel cu cei ai fertilitatii.
Definitie: Nuptialitatea masoara intensitatea , frecventa casatoriilor intr-o populatie.
In dinamica populatiei europene au aparut schimbari radicale. Astfel se inregistreaza urmatoarele tendinte:
Scaderea nuptialitatii si cresterea divortialitatii, uniunile consensuale inlocuind tot mai mult casatoriile si ca urmare a crescut numarul de copii din afara casatoriilor oficiale (creste rata fertilitatii nelegitime).
In societatile evoluate rolul femeii este ridicat, la fel si la nivel de educatie. 
Aceasta are urmatoarele consecinte:
o consecinte favorabile asupra starii de sanatate  a copiilor 
o scaderea numarului de copii nedoriti
o cresterea rolului femeii in societate a determinat cresterea divortialitatii
o eficacitatea mijloacelor contraceptive a facilitat uniunile consensuale si scaderea numarului de copii nedoriti
o declin puternic al fertilitatii cu scaderea numarului de copii de rang mare (III,IV) si cresterea intervalului protogenezic.
NUPTIALITATE - ISTORIC, EVOLUTIE, PROGNOZE
Criza nuptialitatii, divorturile din ce in ce mai numeroase, aparitia unor stiluri noi de convietuire sunt trei dintre cele mai semnificative schimbari in sfera familiei, vizibile dupa anii '60, moment de cotitura in istoria celei mai vechi forme de organizare umana, care atesta faptul ca stabilitatea cuplului conjugal si soliditatea familiei prin casatorie este astazi mai degraba un mit decat o realitate efectiva. 
Optimistii au incercat sa explice declinul prin cresterea varstei la prima casatorie. Unii cercetatori sugereaza faptul ca miscarile de emancipare a femeii, cresterea perioadei de scolarizare ca si mutatiile cultural-valorice au condus la cresterea varstei la prima oficializare a relatiei de cuplu si nu neaparat la scaderea nuptialitatii.
Divortul, considerat pana atunci un pericol social major, s-a bagatelizat; numarul cuplurilor care se destrama este din ce in ce mai mare. 
La acestea se adauga schimbarile valorice privind familia si rolul ei in societate precum si accelerarea miscarilor feministe care au adus in atentie problematica emanciparii femeilor. Nu este de mirare ca anii '60 au devenit moment de referinta pentru ceea ce numim reformarea


Fisiere in arhiva (1):

  • Nuptialitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Vladimir Trebici, Mica enciclopedie de demografie, Bucuresti, 1975 ;
2. Roland Pressat, Analiza demografica. Concepte. Metode. Rezultate, Bucuresti, 1974;
3. Al. Pescaru, Elemente de demografie, Bucuresti, 1968;
4. Virgil Sora, Ilie si Despa Hristache, Paul Mircea, Demografie, Bucuresti, 1983 ;
5. Ilie Badescu, Noologia. Sistem de sociologie spiritualista, Bucuresti, 2002;
WEBOGRAFIE
1. http://ebooks.unibuc.ro/StiintePOL/ralu/1-2-6.html
2. http://www.iasi.insse.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!