Numirea și admiterea membrilor oficiului consular

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Parcursul si dezvoltarea relatiilor intre state s-a concretizat prin aparitia oficiilor consulare ca o institutii tampon ce favorizeaza atat interactiunea intre tari, cat si intre cetateni si tara de origine sau de adoptie. Lucrarea trece in retrospectiva progresul relatiilor internationale si diplomatice de-a lumngul anilor si nasterea unor institutii. Sunt de altfel prezentate si aspecte organizatorice ce privesc oficiile consulare, responsabilitatile consulatelor si la alcatuire acestora.
Cuvinte cheie: Conventia de la Viena, oficii consulare, diplomatie, relatii consulare, activitate consulara
Este cunoscut ca -- in anii ,,razboiului rece" au existat numeroase cazuri in care ambasadele unor tari, actionand in contrast cu normele Dreptului diplomatic, au sprijinit elemente care incercau sa actioneze impotriva unor guverne alese in mod liber .
Si la acest inceput de secol si de mileniu continua sa existe dispute - si chiar probleme conflictuale grave - in diferite zone ale lumii . Samuel P. Huntington sustine ca exista o ,,Ciocnire a civilizatiilor" (The Clash of Civilizations), afirmand ca ,,dimensiunea centrala si cea mai periculoasa a politicii globale pe cale de aparitie va fi conflictul intre grupuri ce apartin de civilizatii diferite" .
Daca in trecut reprezentantii diplomatici ai unor tari mari pretindeau un loc privilegiat, amenintand cu represalii daca ,,drepturile" privilegiate ale puterilor pe care le reprezinta nu vor fi recunoscute , in primii ani ai acestui secol, ambasadorii anumitor puteri se comporta ca ,,guvernatori de colonii" in tari mai mici, unde sunt acreditati, permitandu-si sa puna in discutie publica deciziile parlamentelor alese ale tarilor respective. 
In literatura noastra de specialitate s-a subliniat ca fundamentul juridic al diplomatiei devine tot mai puternic, indeplinirea functiilor diplomatice fiind indisolubil legata de ,,promovarea normelor si principiilor dreptului international" . 
O diplomatie eficienta implica negocierile, duse cu rabdare si perseverenta de catre diplomati capabili, in masura sa foloseasca cu pricepere instrumentele juridice conferite de Dreptul international . 
Un eveniment major in diplomatia constructiei europene 1-a constituit semnarea la Roma -- la 29 octombrie 2004 - a Tratatului stabilind o Constitutie pentru Europa, in care se prevede, intre altele, instituirea functiei de ministru al Afacerilor Externe al Uniunii Europene, numire facuta de catre Comisia Europeana, cu majoritate calificata, si cu acordul presedintelui Comisiei
Statele sunt reprezentante -- pe langa Uniunea Europeana -- prin misiuni permanente, iar Uniunea Europeana este reprezentata pe langa state prin delegatii permanente, centre de informare, birouri de corespondenta si de reprezentanti rezidenti. "Cetatenii europeni se bucura, potrivit legislatiei comunitare, de protectie diplomatica si consulara. Dreptul la protectie consulara, alaturi de celelalte drepturi specifice, vin sa dea concreteteconceptului de ,,cetatenie europeana"." 
Un rol tot mai important il joaca, in plan european, Consiliul Europei, care include aproape toate statele continentului, atat prin documentele juridice adoptate, in cea mai mare parte pentru protectia drepturilor omului, cat si prin hotararile adoptate de Curtea europeana a drepturilor omului.
In relatiile internationale un loc aparte il ocupa relatiile consulare stabilite de state pentru colaborarea lor in domeniul protectiei propriilor cetateni, prin punerea in aplicare a unor reguli specifice cu privire la drepturile care le sunt recunoscute. 
Dezvoltarea relatiilor dintre state, a determinat crearea de catre un stat , pe baza de reciprocitate, pe teritoriul altui stat, a unor organe cu activitate permanenta, care sa asigure apararea intereselor statului si ale cetatenilor sai, precum si amplificarea continua a relatiilor politice, economice si de alta natura. Aceste organe pot fi grupate in misiuni diplomatice si oficii consulare.
Pe langa Conventia de la Viena din 1963 , conventie fundamentala care cuprinde reglementarile de baza in materie consulara, exista si o conventie europeana cu privire la functiile consulare.
Conventia europeana asupra functiilor consulare din 1967 , spre deosebire de Conventia de la Viena este mai limitata, in primul rand, pentru faptul ca parti la aceasta conventie sunt numai statele europene si, in al doilea rand, pentru faptul ca obiectul sau de reglementare este mai limitat, in sensul ca el se refera doar la functiile consulare si nu trateaza problemele generale, in ansamblul lor, ale activitatii consulare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Numirea si admiterea membrilor oficiului consular.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Badea (Folfa) Gabriela, ,,Asistenta Juridica Internationala Prin Mijloace Diplomatice si Consulare", Academia de Politie"Alexandru Ioan Cuza", p.10
2. Duculescu Victor, Diplomatia pacii, Editura Albatros, Bucuresti, 1985, p. 49 - 60.
3. Fauchille Paul, Traite de droit international public;Tome I,Partea a III-a, Paris, 1926, pp. 40 
4. Genet Raoul, Traite de diplomatie et du droit diplomatique, Tome I, Paris, 1931, pp. 104 
5. Huntington Samuel D., The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order, Simon & Schuster, 1997, p. 11.
6. Maftei Jana, Dimensiunea Europeana Aprotectiei Consulare, EIRP Proceedings, Vol 3 (2008)
7. Mazilu Dumitru, The Law of Peace - a mcessary structure of the Contemporary World, in ,,The Law of Peace", Aura Publishing House, 2003, pp. 9 
8. Nastase Dan, Functionarul consular onorific, in ,,Drept diplomatic si consular", Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2006, pp. 302.
9. Trocan Laura Magdalena, Juridicial System of the Honorific Consular Offices , Annals of the Constantin Brancusi University - Juridical Sciences Series, No. 1, 2011
10. Ungureanu Stefania-Georgeta, ,,Asistenta Juridica Internationala Prin Mijloace Diplomatice si Consulare", Academia de Politie"Alexandru Ioan Cuza", p.10
11. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/75866


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!