Nulitățile absolute rezultate din încălcarea dispozițiilor relative la participarea procurorului, atunci când participarea sa este obligatorie potrivit legii

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1. REGIMUL JURIDIC AL NULITATII ABSOLUTE 4
Precizari prealabile 4
Sectiunea I. Dispozitii generale 4
Sectiunea a II-a. Conditiile generale ale nulitatii absolute 5
Sectiunea a III-a. Cazurile de nulitate absoluta 7
Sectiunea a IV-a. Aspecte procedurale 8
Sectiunea a V-a. Efectele nulitatii absolute 9
CAPITOLUL II. ROLUL PROCURORULUI IN PROCESUL PENAL 11
Sectiunea I. Calitatea procurorului in procesul penal 11
Sectiunea a II-a. Participarea procurorului in procesul penal 12
CAPITOLUL III. CAZURI DE PARTICIPARE OBLIGATORIE A PROCURORULUI IN PROCESUL PENAL 14
Consideratii generale 14
Sectiunea I. Urmarirea penala 15
Sectiunea a II-a. Camera preliminara 19
Sectiunea a III-a. Judecata 20
Sectiunea a IV-a. Punerea in executare hotararilor judecatoresti penale 23
CONCLUZII 24
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Premisa majora avuta in vedere la constructia noului Cod de procedura penala a fost aceea ca un proces penal echitabil, desfasurat intr-un termen rezonabil, nu poate fi asigurat fara asezarea acestuia pe pilonii unor noi principii care, alaturi de cele clasice, sa oblige organele judiciare la infaptuirea unei justitii penale independente si impartiale, in masura sa instaureze in opinia publica respectul si increderea in actul de justitie . 
Asa fiind, observam ca principiul constitutional ,,Nulla iustitia sine lege'', care guverneaza intreaga infaptuire a justitiei, reprezinta si pilonul fundamental al procesului penal. Consacrarea expresa a principiului legalitatii in prevederile art.2 din Codul de procedura penala, a dat o mai mare eficienta sanctiunilor instituite de lege in vederea garantarii respectarii procedurilor judiciare, impunand ca intreaga activitate judiciara sa se desfasoare in stricta conformitate cu normele de procedura penala. Practic, sanctiunile procesuale aplicate actelor procesuale si procedurale efectuate cu incalcarea legii, intra in sfera garantiilor care asigura atat efectivitatea principiului legalitatii, cat si a principiului aflarii adevarului.
Astfel, plecand de la importanta sanctiunilor procesuale si de la rolul acestora in economia procesului penal, ne-am propus, ca in lucrarea de fata sa tratam una dintre cele mai importante sanctiuni prevazute de Codul de procedura penala, respectiv nulitatea absoluta, prin raportare la participarea obligatorie a procurorului in procesul penal, acesta din urma fiind unul dintre garantii unei proceduri judicioase.
In ceea ce priveste structura lucrarii, pentru o buna intelegere a conceptelor, in cuprinsul capitolului I, vom analiza succinct regimul juridic al nulitatii absolute, facand referire la dispozitiile generale in materie, la conditiile si aspectele procedurale care tin de aceasta, precum si la efectele pe care le produce, iar in cuprinsul capitolului II, vom arata care este rolul procurorului in procesul penal prin raportare la calitatea si la participarea sa in cadrul procesului. Plecand de la regula participarii obligatorii, vom incerca sa aratam, tocmai pentru a contura o imagine clara asupra rolului procurorului in cadrul procesului penal, ca exista si situatii exceptionale, in care procurorul are posibilitatea legala de a nu participa la anumite proceduri judiciare. 
In continuare, dupa definirea conceptelor, vom arata in cuprinsul capitolului III, care sunt, in concret, cazurile in care participarea procurorului este obligatorie si cum functioneaza institutia nulitatii absolute prin raportare la fiecare situatie concreta, deosebindu-le in categorii care tin de etapa procesuala in care acestea se ivesc.
CAPITOLUL 1. REGIMUL JURIDIC AL NULITATII ABSOLUTE
Precizari prealabile
Nulitatile reprezinta acele sanctiuni procesuale care lovesc actele procesuale si procedurale intocmite cu incalcarea dispoziitilor legale, lipsindu-le de efecte juridice. Potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, nulitatile se pot clasifica in principal, dupa modul de exprimare in norma juridica si dupa modul de aplicare si efectele pe care le pot produce.
Intalnim astfel, dupa modul de exprimare in norma juridica, nulitati exprese -  care se aplica in cazul nerespectarii unor anumite norme procesuale individualizate in lege -  asa cum sunt cazurile prevazute in art. 281 alin. 1 C.Proc.Pen. si nulitati virtuale -  care rezulta din reglementarea generala privind respectarea legii in desfasurarea procesului penal, temeiul legal regasindu-se in dispozitiile art. 2 si ale art. 282 C.Proc.Pen.
Totodata, dupa modul de aplicare si efectele pe are le produc, nulitatile pot fi: nulitati absolute -  care intervin in cazurile expres prevazute de lege si care se constata din oficiu sau la cerere, putand fi invocate, in principiu in orice stare a procesului penal, cu exceptiile prevazute de lege si nulitati relative -  care sunt, de regula, cele virtuale si sunt incidente, in cazul incalcarii oricarei alte dispozitii legale decat cele prevazute in art. 281 C.Proc.Pen.
Sectiunea I. Dispozitii generale
In ceea ce priveste nulitatea absoluta, aceasta este reglementata de Codul de procedura penala la art. 281 alin. 1. Prin raportare la clasificarile mai sus enumerate, este de precizat faptul ca nulitatea absoluta este in acelasi timp si o nulitate expresa care intervine in cazul incalcarii unor dispozitii legale care au o importanta deosebita in desfasurarea procesului penal.
Nulitatile absolute se caracterizeaza prin faptul ca vatamarea pe care o produc este prezumata (prezumtie de juris et de jure), ea fiind intotdeauna considerata ca existenta, fara posiblitatea invocarii probei contrarii. Astfel, cel care invoca nulitatea nu trebuie sa faca dovada existentei vatamarii, fiind suficienta dovada incalcarii normei juridice prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute. Totodata, nulitatea absoluta se caracterizeaza si prin conditiile de timp in care aceasta poate fi invocata, regula fiind aceea ca in majoritatea cazurilor aceasta poate fi adusa in discutie in orice stare a procesului, aspect care o deosebeste in mod clar de nulitatea relativa; de asemenea si sfera persoanelor care pot invoca nulitatea absoluta este una mai extinsa decat in privinta nulitatii relative si a altor sanctiuni, aceasta putand fi invocata de procuror, de subiectii procesuali principali si orice parte din proces, indiferent de existenta sau inexistenta unui interes procesual propriu, putand fi invocata chiar si din oficiu de catre judecator sau instanta de judecata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatile absolute rezultate din incalcarea dispozitiilor relative la participarea procurorului, atunci cand participarea sa este obligatorie potrivit legii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dongoroz, Vintila, Explicatiile teoretice ale codului de procedura penala roman. Partea generala, vol. I, Editura Academiei romane, Bucuresti, 1975
2. Giurgiu, Narcis, Cauzele de nulitate in procesul penal, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1974 
3. Ionescu-Dolj, Ion, Curs de procedura penala romana, Ed. Socec, Bucuresti, 1937
4. Iordache, Magdalena, Nulitatile in noul Cod de procedura penala Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2015
5. Bogdan Micu, Radu Slavoiu, Alina-Gabriela Paun, Procedura penala -  curs pentru admitere in magistratura si avocatura.Teste grila, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2017,
6. Neagu, Ion, Drept procesual penal. Partea generala. Tratat, Ed. Global Lex, Bucuresti, 2004
7. Neagu, Ion, Damaschin, Mircea, Tratat de procedura penala. Partea generala, Editia a II-a, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2015
8. Theodoru, Grigore, Tratat de drept procesual penal, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2007
9. Tranca, Anamaria, Nulitatile in procesul penal, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2013
10. Udroiu, Mihail, Procedura penala.Partea generala.Noul cod de procedura penala, Editia 2, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2015 
11. Udroiu, Mihail (coord.), Codul de Procedura penala. Comentariu pe articole, ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2015
12. Udroiu, Mihail, Procedura Penala. Partea speciala. Sinteze si Grile, editia 4, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2017
13. Volonciu, Nicolae (coord. stiintific), Noul Cod de procedura penala comentat, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2014 
14. Zarafiu, Andrei, Procedura Penala. Partea generala. Partea Speciala. Curs universitar, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!