Nulitatea Societatii Comerciale in Codul Civil Nou

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere p.2
Capitolul 2. Nulitatea contractului de societate p.3
2.1. Contractul de societate p.3
2.2. Consimtamantul partilor p.6
2.3. Capacitatea partilor p.7
2.4. Obiectul contractului de societate p.8
2.5. Cauza si forma contractului de societate p.9
Capitolul 3. Nulitatea persoanei juridice p.10
3.1. Notiune p.10
3.2. Cauze de nulitate p.10
Capitolul 4. Actiunea in regularizare p.14
Capitolul 5. Actiunea in anulare p.16
Capitolul 6. Izvorul european al nulitatii persoanei juridice p.20
Capitolul 7. Jurisprudenta p.21
7.1. Nulitatea contractului de societate. Dizolvarea p.21
Capitolul 8. Concluzii p.24
BIBLIOGRAFIE p.25


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere
Materia nulitatii societare (atat nulitatea contractului de societate, cat si nulitatea persoanei juridice) are o conformatie vizibil diferita de regimul legal general al nulitatii.
Tipul de nulitate societara incorporata in noul Cod civil, are o sorginte europeana si comerciala. Nu este greu de observat faptul ca sablonul acestei sanctiuni reprezinta o copie a nulitatii societatii comerciale asa cum este ea deja reglementata in Legea 31/1990.
Ceea ce la un moment dat parea o sanctiune atipica, o nulitate comerciala, a fost translatata in dreptul comun in aceleasi coordonate juridice. Dreptul privat contine o sanctiune juridica care parea particulara si inchisa in interiorul dreptului comercial.
Urmand principiile traditionale, art.1 din noul Cod civil prevede ca dispozitiile acestuia reglementeaza raporturile patrimoniale si pe cele nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil.
In continuare art.2 prevede ca regulile stabilite de noul Codul civil constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera litera sau spiritul dispozitiilor sale.
Consacrand aplicarea generala a Codului civil, se prevede ca dispozitiile sale se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil.
In conceptia noului Cod civil art.3 alin.2, profesionistii sunt toti cei care exploateaza o intreprindere. Exploatarea unei intreprinderi reprezinta, potrivit art.3 alin.3, exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate care consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu ca scop obtinerea de profit.
Din dispozitiile prezentate mai sus, rezulta ca noul Cod civil a abandonat sistemul autonomiei dreptului comercial, reglementat de Codul comercial, in favoarea sistemului unitatii dreptului privat.
Schimbarea sistemului de reglementare reclama o noua abordare a institutiilor dreptului comercial.
Institutia actelor de comert si institutia comerciantilor urmeaza a fi reconsiderate, avand ca baza conceptele de intreprindere si profesionist, definite de noua reglementare legala. 
In privinta institutiei societatilor comerciale, in analiza dispozitiilor legii speciale, trebuie avute in vedere reglementarile Codului civil privind contractul de societate si cele referitoare la statutul persoanelor juridice.
Legea nr.31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.32/1997 , cuprinde in titlul II, reguli generale privind constituirea societatilor comerciale. Societatea comerciala este, in esenta, un contract si, de asemenea, o persoana juridica.
La baza constituirii oricarei societati comerciale se afla vointa asociatilor, manifestata in conditiile legii. Asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, sa desfasoare o activitate comerciala si sa imparta beneficiile. Fundamentul societatii comerciale il reprezinta actul constitutiv.
Societatea comerciala dobandeste personalitate juridica prin indeplinirea unor formalitati cerute de lege.
Pentru a ne putea referi la cazurile de nulitate a societatii comerciale, trebuie sa distingem intre nulitatea persoanei juridice si nulitatea contractului de societate.
Capitolul 2. Nulitatea contractului de societate
2.1. Contractul de societate
Sanctiunea nulitatii contractului de societate din reglementarea noului Cod civil a urmarit noutatiile din materia nulitatii persoanei juridice. Asa cum se intampla si in dreptul comercial, nu poate fi conceputa o nulitate a contractului care sta la baza persoanei juridice in afara nulitatii persoanei juridice insasi.
Noutatea acestei reglementari a contractului de societate consta in sanctionarea exclusiva a nulitatiilor exprese, astfel nulitatea societatii va fi incidenta exclusiv ca urmare a incalcarii dispozitiilor speciale aplicabile care sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Singurele nulitati exterioare materiei acceptate sunt reprezentate de cele rezultate din incalcarea conditiilor generale de validitate a contractelor.
In doctrina , s-a precizat ca regimul sanctionator in materie are caracteristica de a nu actiona in forma declarata a nulitatii decat in cazurile exprese, in rest apeland la mecanismul altei sanctiuni juridice, inexistenta. 
In privinta contractului de societate, art.1884 alin.2 din noul Cod civil reglementeaza conditiile de forma si de continut, aratand ca sub sanctiunea nulitatii absolute, contractul prin care se infiinteaza o societate cu personalitate juridica trebuie incheiat in forma scrisa si trebuie sa prevada asociatii, aporturile, forma juridica, obiectul, denumirea si sediul societatii.
Conform art.5 din Legea nr.31/1990, societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea Societatii Comerciale in Codul Civil Nou.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!