Nulitatea Relativă a Căsătoriei

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Viciile de consimtamantului 
Viciile de consimtamant sunt eroarea, dolul si violenta. Consimtamantul alterat prin eroare, dol sau violenta al oricaruia dintre sotii este cauza de nulitatea relativa a casatoriei.
1.1. Eroarea
Reamintim ca viciul erorii, insemnand o reprezentare falsa a realitatii, este relevant in aceasta materie numai daca priveste identitatea fizica a viitorului sot. In consecinta, orice alta eroare (spontana, neprovocata), cum ar fi asupra unor calitati fizice sau psihice, asupra caracterului, temperamentului, in privinta pregatirii profesionale etc., este inapta sa ameninte valabilitatea casatoriei.
1.2. Dolul
Dolul, potrivit prevederilor dreptului comun in materia viciilor de consimtamant este de asemenea o falsa reprezentare a realitatii dar nu spontana, ci provacata prin mijloace frauduloase sau prin omisiunea, frauduloasa, de informare asupra unor imprejurari ce se cuveneau dezvaluite, chiar ar viza alte elemente decat cele esentiale, determinate pentru una dintre partile actului juridic. In ce ne priveste, intrucat scopul urmarit de autorul manoperelor viclene, comisive sau omisive, este incheierea casatoriei. Suntem de parere ca respectivele masinatiuni trebuie sa priveasca aspecte ce tin de persoana si personalitatea viitorului sot, cu previzibila influenta asupra relatiilor conjugale, cum ar fi starea de sanatate, varsta, statutul professional, educatia, reputatia, antecedentele maritale, confesiunea, inclusive starea materiala. Asa fiind, nulitatea relativa pentru dol sanctioneaza mai curand conduita delictuala a unuia dintre viitori sotii decat rezultatul masinatiunilor sale, anume alterarea vointei celuilalt. Anularea casatoriei presupune proba faptului comisiv sau omisiv care a alterat vointa, nu si rolul decisiv al acestuia in decizia privind incheierea casatoriei.
1.3. Violenta 
Violenta, adica presiunea fizica sau morala exercita asupra viitorului sot, pentru a constitui cauza de anulabilitate se cere a fi serioasa, sa existe la momentul exprimarii consimtamantului si eficace, fiind irrelevant daca autorul amenintarilor a intentionat sau nu sa le puna in aplicare; actele de violenta, indreptate impotriva unor valori importante, precum viata, persoana, onoarea , bunurile victimei sa fi Indus o temere justificata data de pericolul grav si iminent. Temerea justificata este o chestiune de fapt ce urmeaza a fi stabilita in concret tinand seama, asa cum indeamna articolul 1216 aliniatul 4 din noul Cod civil de varsta, starea sociala, sanatatea si caracterul celui asupra caruia s-a exercitat violenta, precum si de orice alta imprejurare ce a putut influenta starea acestuia la momentul incheierii actului juridic.
Potrivit dreptului comun, temerea insuflata prin amenintarea cu exercitiul unui drept facuta cu scopul de a obtine avantaje nejustificate constituie violenta. Asa-numita ,, temere reverentioasa", de a nu mahni sau jigni o anumita persoana, izvorata din sentimentul de respect si de afectiune fata de parinti ori alti ascendenti sau fata de alte rude ori personae apropiate, neinsotita de violenta, aceasta nu constituie viciu de consimtamant (articolul 1219 noul Cod civil).
1.4. Acoperirea nulitatii.
Casatoria nu paote fi anulata daca sotii au convietuit timp de 6 luni de la data incetarii violentei sau de la data descoperirii dolului, ori a erorii, stabileste articolul 303 alineatul 2 din noul Cod civil.
Termenul de 6 luni indicat mai sus areaceeasi durata ca si termenul de prescriptie al dreptului la actiune in anularea casatoriei in anularea casatoriei1. Nu reiese daca, in cuprinsul articolului 303 aliniatul 2 din noul Cod civil, legiuitorul are in vedere convietuirea actiunii. In orice interpretare, tinand seama ca nulitatea relativa, in ipotezele in discutie, poate fi invocata pe cale de actiune de sotul care pretinde vicierea consimtamantului sau intr-un termen ce are de asemenea 6 luni, termen a carui implinire stinge dreptul material la actiune, ceea ce valoreaza o confirmare tactica, in opinia noastra, utilitatea practica a cauzei de acoperire prin convietuirea sotilor timp de 6 luni este redusa.
Capitolul II. Lipsa incuviintarilor sau autorizarii cerute de lege 
2.1. Lipsa incuviintarilor
Casatoria minorului in varsta de 16 ani este valabil incheiata daca este incuviintata de catre parintii sau tutore si, deopotriva, este autorizata de instanta de tutela; nulitatea relativa intervine, dupa cum neindoielnic rezulta din articolul 297 aliniatul 1 din noul Cod civil, pentru nesocotirea oricareia din cerinte si, cu atat mai mult, in cazul in care ambele au fost ignorate.
In baza articolului 297 aliniatul 1 coroborat cu articolul 272 aliniatele 2 si 4 din noul Cod civil constituie cauze de nulitate relativa a casatoriei minorului, dupa caz, in functie de particularitatile modului in care se infaptuieste ocrotirea minorului in cauza, lipsa incuviintarii:
- parintiilor sau unuia dintre parintii firesti sau adaptori nedivortati la data incheierii casatoriei minorului sau care, divortati fiind, exercita impreuna autoritatea parinteasca;
- parintilor sau a unuia dintre parinti din afara casatoriei care convietuiesc;
- aceluia dintre parinti care exercita singur autoritatea parinteasca, celalalt parinte fiind decedat sau aflat, din orice motiv, in neputinta de a-si exprima vointa ori, divortat fiind, i s-a retras, prin hotarare de divort, exercitiul autoritatii parintesti potrivit articolului 398 aliniatul 2 din noul Cod civil.
- Tutorelui
Tinand seama de ratiunea legii, credem ca de asemenea constituie cauze de nulitatea relativa lipsa incuviintarii parintelui decazut din exercitiul drepturilor parintesti, precum si lipsa incuviintarii unuia dintre sotii tutori.
Precizam ca in situatia in care ocrotirea minorului nu se infaptuieste prin parinti sau instituirea tutelei, ci prin darea in plasament sau prin alte masuri de protectie speciala, se cere incuviintarea acelei persoane sau autoritati care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti; cu toate acestea, daca incuviintarea nu a fost obtinuta sau acordata, casatoria minorului nu va fi anulata, deficienta neregasindu-se printre cele expres indicate prin articolul 297 aliniatul 1 din noul Cod civil.
2.2. Lipsa autorizarii
Alaturi de incuviintarea ocrotitorilor, casatoria minorului presupune si autorizarea instantei de tutela de la domiciliul acestui( articolul 272 aliniatul 2 din noul Cod civil);lipsa autorizarii constituie cauza de nulitate relativa. Ass fiind, cele statuate prin articolul 297 aliniatul 2 din noul Cod civil, in sensul ca nulitatea relativa poate fi invocata numai de cel a carui autorizare era necesara, indeamna la o constatare cu neputinta de acceptat, anume ca dreptul la actiune apartine instantei de tutela; acest drept ar fi prescriptibil in termen de 6 luni de la luarea la cunostinta a incheierii casatoriei.
2.3. Acoperirea nulitatii
Sanctiunea nu se va pronunta daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii de desfiintare a casatoriei minorului au fost obtinute incuviintariile sau, dupa caz, autorizarea instantei de tutela. Alaturi de aceasta cauza speciala de acoperire a nulitatii relative, casatoria minorului mai poate fi salvata daca intervine oricare din urmatoarele cauze generale de asanare anulitatii relative a casatoriei: implinirea, de catre ambii sotii, a varstei de 18 ani, nastere ori starea de graviditate a sotiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea Relativa a Casatoriei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!