Nulitatea Relativa a Casatoriei

Cuprins referat Cum descarc?

I Notiuni Introductive PRIVIND DREPTUL FAMILIEI pag 3
II NULITATEA CASATORIEI pag 4
III CAZURILE DE NULITATE RELATIVA pag 5
1 Eroarea pag 5
2 Dolul pag 7
3 Violenta pag 8
IV EFECTELE NULITATII pag 10
IV BIBLIOGRAFIE pag 11
V SPETE pag 12
1 Constatare nulitate casatorie. Lipsa discernamantului. Necomunicarea starii de sanatate la incheierea casatoriei pag 11
VI CONCLUZII pag 20


Extras din referat Cum descarc?

Dreptul familiei reuneste normele juridice care reglementeaza raporturile personale si cele patrimoniale izvorate din casatorie, rudenie, adoptie, precum si din alte relatii asimilate de lege, sub
unele aspecte, relatiilor de familie.
Ca ramura de drept, apartenenta sa la dreptul privat este incontestabila.
Unele particularitati ale dreptului familiei sunt evidentiate prin aplicarea criteriilor subsidiare de diviziune, precum calitatea subiectelor, caracterul normelor juridice, natura sanctiunilor. Astfel, subiectele raporturilor de dreptul familiei au o anumita calitate izvorata din raporturile de familie sau din raporturi asimilate acestora, ceea ce - numai cu referire la drepturile personale nepatrimoniale, de altfel precumpanitoare in dreptul familiei - reduce nivelul de abstractizare a
continutului unor drepturi subiective, precum dreptul la nume.
Din punct de vedere al caracterului normelor apartinand dreptului familiei, este de semnalat ponderea normelor imperative in defavoarea celor dispozitive, predominante in dreptul civil. Relatiile de
familie nu sunt de interes exclusiv privat, astfel ca, de regula, optiunea unei anumite conduite nu este lasata la aprecierea partilor.
Obiectul dreptului familiei Avand ca reper definitia data dreptului familiei, vom spune ca obiectul de reglementare al normelor de dreptul familiei il constituie raporturile de familie, adica :
- raporturile de casatorie;
- raporturile de rudenie fireasca;
- raporturile de rudenie adoptiva;
- raporturile asimilate, sub unele aspecte, relatiilor de familie; efectele juridice recunoscute de legiuitor relatiilor incluse in mod exceptional in categoria celor de familie graviteaza in jurul obligatiei de intretinere intre anumite categorii de persoane. 
II NULITATEA CASATORIEI
Sanctiune civila constand in desfiintarea casatoriei care a fost incheiata cu incalcare prevederilor legale. 
Poate fi absoluta sau relativa.
Nulitatea absoluta intervine in cazurile in care: oricare din soti nu implinise varsta prevazuta de lege pentru a se putea casatori; casatoria nu va fi totusi declarata nula daca, intre timp, acela dintre soti care nu avea varsta ceruta pentru casatorie a implinit-o ori daca sotia a dat nastere unui copil sau a ramas insarcinata. Oricare din soti era casatorit la data incheierii casatoriei, bigamie. Daca sotul unei persoane declarate moarta s-a recasatorit si, dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, casatoria noua ramane valabila; prima casatorie este desfacuta pe data incheierii noii casatorii. Sotii se afla intr-un grad de rudenie pentru care casatoria este interzisa. Unul dintre soti este alienat mintal, debil mintal sau, fiind lipsit vremelnic de facultati mintale, la incheierea casatoriei nu a avut discernamantul faptelor sale. 
Casatoria s-a incheiat fara consimtamantul unuia sau ambilor soti. Casatoria a fost incheiata in lipsa delegatului de stare civila sau de catre o persoana necompetenta. Totusi, casatoria nu este nula daca acea persoana a exercitat in mod public, desi nu era competenta, atributiile delegatului de stare civila. In afara cauzelor mentionate mai sus, exista si cause de nulitate absoluta a casatoriei care, desi nu sunt prevazute in mod expres in lege, se deduc in mod necesar din natura acestei institutii si continutul ei essential. Astfel, o cauza de nulitate este inexistenta diferentei de sex dintre soti. Nulitatea relativa a casatoriei, poate fi ceruta de sotul al carui consimtamant a fost viciat prin eroare cu privire la identitatea fizica a celuilalt sot, prin viclenie sau prin violenta; anularea casatoriei din aceste cauze poate fi ceruta de cel al carui consimtamant a fost viciat numai in termen de sase luni de la incetarea violentei ori de la descoperirea erorii sau vicleniei. Tinandu-se seama de necesitatea ocrotirii copiilor, legea prevede ca declararea nulitatii casatoriei nu are nici o urmare in [rivinta acestora, care isi pastreaza situatia de copii din casatorie, aplicandu-se, prin asemanare, dispozitiile prevazute la divort, in legatura cu drepturile si obligatiile dintre parinti si copii. O alta regula specifica se refera la sotul care a fost de buna-credinta la incheierea casatoriei declarata nula sau anulata, aceasta pastrandu-si, pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, situatia unui sot dintr-o casatorie valabila; cererea de intretinere a sotului de buna-credinta si raporturile patrimoniale dintre soti sunt supuse, prin asemanare, dispozitiilor privitoare la divort.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea Relativa a Casatoriei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!