Nulitatea casatoriei

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiune si particularitati
1.1.Notiune 
1.2.Particularitati
2.Clasificarea nulitatilor
2.1.Clasificarea nulitatilor
2.2.Cazuri de nulitate absoluta 
2.3.Cazuri de nulitate relativa
3.Efectele nulitatii casatoriei casatoriei 
3.1.Efecte
3.2.Exceptia-casatoria putativa


Extras din referat Cum descarc?

1.1.Notiune 
 Nerespectarea conditiilor legale cu ocazia incheierii casatoriei vor atrage,dupa caz:
 -fie sanctionarea administrativa a ofiterului de stare civila;
 -fie sanctionarea penala a sotilor pentru declaratii false;
 -fie sanctiunea nulitatii casatoriei;
 Nulitatea casatoriei este sanctiunea aplicabila in cazul nerespectarii cerintelor prevazute de lege pentru incheierea acesteia.
 Constatarea nulitatii sau,dupa caz,anularea casatoriei semnifica desfiintarea acesteia.
1.2.Particularitati
Data fiind importanta casatoriei si consecintele grave pe care le genereaza desfiintarea acesteia,legiuitorul a creat un regim juridic aparte,deosebit de cel al nulitatii(absolute sau relative)din dreptul comun.
Astfel,in primul rand,ofiterul de stare civila are obligatia de a refuza incheierea casatoriei in cazul in care cerintele legale nu sunt indeplinite,iar orice persoana poate face opozitie.
In al doilea rand,chiar daca la incheierea casatoriei nu au fost respectate anumite cerinte,legiuitorul cauta sa evite,pe cat posibil,desfiintarea casatoriei,prin dispozitii specifice referitoare la:
a)restrangerea cazurilor de nulitate;
b)reducerea termenelor de prescriptie a actiunii in anulare;
c)posibilitatea acoperirii unor cazuri de nulitate absoluta;
d)atenuarea coflictelor desfiintarii casatoriei prin reglementarea casatoriei purgative si inlaturarea efectelor nulitatii in privinta copiilor rezultati dintr-o casatorie desfiintata 
Nulitatea casatoriei este diferita de divort. Ambele institutii pun capat casatoriei,insa intre ele exista deosebiri esentiale.Astfel,clauzele care determina nulitatea casatoriei constau in nerespectarea unor cerinte impuse de lege,anterior sau concomitent incheierii ei,pe cand clauzele care duc la divort sunt posterioare incheierii casatoriei,care a fost valabil incheiata.
Sediul materiei se afla in dreptul muncii material,respectiv in Titlu I,Capitolul II din Codul familiei cu modificarile ulterioare(art.19-24),cu privire expresa la nulitatea casatoriei care cuprind norme derogatorii de la dreptul comun;in Legea starii civile si a normelor metodologice de aplicare a acesteia,dar si in Codul civil care constituie dreptul comun si care desi nu cuprinde o reglementare expresa a institutiei nulitatii,contine o seama de texte in cadrul diferitelor materii cu privire la nulitatea actului juridic civil(casatoria fiind si ea un act juridic civil).
Prin urmare normele dreptului comun(dreptul civil)an materie de nulitati completeza normele dreptului familiei in materie de nulitati completeaza normele dreptului in materie,daca nu sunt incompatibile cu acestea din urma.
Proiectul Codului civil consacra norme cu privire la acesta materie in Capitolul III din Titlu II sub titlu ,,Nulitatea Casatoriei"(art. 223-235).In acest capitol este tratata nulitatea casatoriei in 3 sectiuni cu referire la:nulitatea abslouta a casatoriei,nulitatea relativa a casatoriei si efectele anularii casatoriei cuprinde referiri si la casatoria putativa.
2.Clasificarea nulitatilor
 2.1.Clasificarea nulitatilor
 Desfiintarea actelor juridice consta in inlaturarea efectelor produse de acestea in mod retroactiv de la data incheirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea casatoriei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Lector univ.Dr.Ion Imbrescu-Tratat de dreptul faniliei,Editura Lumina Lex,Bucuresti 2006
Dan Lupascu-Dreptul familiei,Editura Universul Juridic,Editia a II-a
Ion P.Filipescu,Andrei I.Filipescu-Tratat de dreptul familiei,Editia a VIII-a,Editura Universul juridic. 
Codul familiei.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!