Nulitatea actului juridic civil

Cuprins referat Cum descarc?

Nulitatea actului juridic civil 3
I. Notiune 3
II. Clasificarea nulitatilor actului juridic civil 4
a) Nulitatea absoluta 4
b) Nulitatea relativa 4
c) Nulitatea Partiala 4
d)Nulitatea Totala 5
e) Nulitatea expresa 5
f) Nulitatea virtuala- 5
g) Nulitatea de fond- . 5
h) Nulitatea de forma- 5
III. CAUZELE DE NULITATE 6
-  CAUZE DE NULITATE ABSOLUTA : 6
-  CAUZE DE NULITATE RELATIVA : 6
IV. REGIMUL JURIDIC AL NULITATII 6
-  Regimul juridic al nulitatii absolute 7
-  Regimul juridic al nuliattii relative 7
-  Efectele nulitatii 8
-  Principiul retroactivitatii. Exceptii. 9
-  Exceptii de la retroactivarea nulitatii 9
-  Constituie asemenea exceptii : 9
-  Principiul repunerii in situatia anterioara " restitutio in integrum ". Exceptii. 9
-  Exceptiile de la principiul "restitutio in integrum" 9
-  Principiul anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial( "resolutio jure dantis resolvitur jur accipientis" ). Exceptii. 10
-  Principii de drept care inlatura regula "quod nullum est, nullum producit effectum" 11
-  Principiul "error communis facit jur " 12
-  Principiul raspunderii civile delictuale 12
V. BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

I. Notiune
Conform art 1.246 alin.1 C. Civil Nulitatea este : "Orice contract incheiat cu incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila este supus nulitatii, daca prin lege nu se prevede o alta sanctiune."
Nulitatea reprezinta sanctiunea de drept civil ce consta in desfiintarea cu efecte retroactive -  de la data incheierii- a unui act juridic incheiat cu incalcarea cerintelor legale cerute pentru valabilitatea sa.
In conceptia dreptului nostrum civil, nulitatea nu este p stare organica a actului incheiat in dispretul prevederilor legale c ear avea drept consecinta desfiintarea totala si iremediabila a actului si efectelor sale, ci este o sanctiune civila indreptata impotriva acelor efecte ale actului, care contravin scopului dicpozitiilor legii incalcate, astefel ca exista posibilitatea mentineri partiale a actului si a efectelor sale legale, nulitatea este deci un mijloc de adaptare a actelor juridice, prin anularea doar a clauzelor dispozitiilor legale incalcate, fara desfiintarea intregului act. In alte cuvinte, nulitatea este sanctiunea ce intervine in cazul in care, la icheoerea actului juridic civil, nu se respecta dicpozitiile legale referitoare la conditiile de validitate a actului juridic.
Trasaturi caracteristice:
-  Sanctiune de drept civil
-  Priveste numai actele juridice civile
-  Intervine atunci cand sunt incalcate normele juridice care reglementeaza conditiile de validitate ale actului juridic
-  Consta in lipsirea actului juridic de efectele ce contravin normelor juridice edictate pentru incheierea valabila a actului juridic => nu priveste intotdeauna actul juridic in intregul sau.
-  Momentul in raport cu care se apreciaza conformitatea actului juridic cu legea este acela al incheierii actului juridic.
-  Nu intervine daca, desi la incheierea actului juridic a fost incalcata o conditie de validitate, printr-o norma speciala se dispune astfel.
II. Clasificarea nulitatilor actului juridic civil
-  In functie de interesul ocrotit, nulitatea este:
a) Absoluta
b) Relativa
a) Nulitatea absoluta
Conform art. 1.247 alin.1"Este nul contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general"
Nulitatea absoluta- este nulitatea care sanctioneaza nerespectarea, la incheierea actului juridic, a unei norme care ocroteste un interes general, obstesc. In legislatie, nulitatea absoluta este desemnata prin formule "nulitatea de drept" sau "nulitate" sau "nulitate de plin drept".
b) Nulitatea relativa
Conform art.1.248 alin.1 "Contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes particular este anulabil"
Nulitatea relativa- este nulitatea care sanctioneza nerespectarea, la incheierea actului juridic civil a unei norme care ocroteste un interes particular, individual ori personal. Nulitatea relative este indicate prin formulele: "actul este anulabil", "actul este anulat"
-  In functie de intinderea efectelor sale, nulitatea poate fi:
c) Partiala
d) Totala
c) Nulitatea Partiala
Conform art. 1.255 alin.1 "Clauzele contrare legii, ordine publice sau bunelor moravuri si care nu sunt considerate nescrise atrag nulitatea contractului in intregul sau numai daca sunt, prin natural or, esentiale sau daca, in lipsa acestora, contractual nu s-ar fi incheiat" 
Nulitatea partiala -  desfiinteaza numai o parte dintre efectele actului juridic civil, celelalte efecte ale actului producandu-se deoarece nu contravin legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea actului juridic civil.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Codul civil art 1.246-1.265-Ed. a 10-a- Bucuresti: Editura Hamangiu, 2019
-  Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu, Curs de drept civil. Partea generala, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2011.
-  Carmen Tamara Ungureanu, Drept civil. Partea generala. Persoanele, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2012.
-  Madalina Afrasinei, Mona-Lisa Belu-Magdo s.a., Noul Cod civil. Comentarii, doctrina, jurisprudenta, vol. II, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2012.
-  https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/drept-civil-introducere/nulitatea-actului-juridic-civil/
-  http://www.rasfoiesc.com/legal/drept/Nulitatea-actului-juridic-civi67.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!