Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului in Lumina Protocolului Nr. 11 si 14

Cuprins referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Evolutia Curtii Europene a Drepturilor Omului
1.1. Conventia Europeana a Drepturilor Omului din 1950
1.2. Reglementari, proceduri 
1.3. Evolutia ulterioara
Sectiunea 2. Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului 
2.1. Perioada de tranzitie
2.2. Organizarea Curtii
2.3. Procedura in fata Curtii
2.3.1. Generalitati
2.3.2. Procedura referitoare la admisibilitate
2.3.3. Procedura referitoare la fond
2.3.4. Hotararile
2.3.5. Avizele consultative
2.4. Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului in lumina Protocolului nr. 14
2.4.1. Solutii concrete propuse
Sectiunea 3. Necesitatea modificarilor aduse de Protocolul nr. 11 si 14 
Sectiunea 4. Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului
4.1. Ratificarea Conventiei si a Protocoalelor aditionale de catre Romania
4.2. Cazurile romanilor la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in decursul anilor
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Evolutia Curtii Europene a Drepturilor Omului
1.1 Conventia Europeana a Drepturilor Omului din 1950
Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cunoscuta si sub denumirea de Conventia pentru Protectia Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma si intrat in vigoare pe 3 septembrie 1953.1 
Prin Conventia din 1950 au fost create o Comisie Europeana si o Curte Europeana a Drepturilor Omului.2
Abia la patru ani de la semnarea Conventiei ( 18 mai 1954), Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei alege, pentru prima data, membrii Comisiei Europene a Drepturilor Omului, ,,in fata careia, in mod obligatoriu, incepea orice proces introdus in baza conventiei".3
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (instituita in 1959) si Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, compus din ministrii afacerilor externe ai statelor membre sau din reprezentantii lor.
1.2. Reglementari, proceduri 
Conform Conventiei din 1950, statele contractante si, acolo unde acestea din urma au acceptat dreptul de plangere individuala, solicitantii individuali (particulari, grupuri de particulari sau organizatii neguvernamentale) puteau adresa Comisiei plangeri contra statelor contractante pe considerentul ca ar fi violat drepturile garantate de Conventie. 
Cererile faceau mai intai obiectul unei examinari preliminare de catre Comisie, care se pronunta in privinta admisibilitatii lor. Cele care erau retinute faceau obiectul unei incercari de reglementare amiabila. In caz de esec, Comisia redacta un raport care stabilea faptele si formula un aviz privind fondul afacerii. Raportul se transmitea Comitetului Ministrilor.4 
1 Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei, luand in consideratie Declaratia Universala a Drepturilor Omului, proclamata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 10 decembrie 1948; considerand ca aceasta declaratie urmareste sa asigure recunoasterea si aplicarea universala si efectiva a drepturilor pe care ea le enunta.
2 Ion Diaconu, Drepturile omului, Editura, IRDO, Bucuresti, 1993, op. cit.
3 Marin Voicu, Prefata la ,,Jurisprudenta Curtii Europene de Drepturilor Omului" prima editie in limba romana, IRDO, 1997, op. cit.
4 Preambul din Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si a libertatilor fundamentale, Roma 04.11.1950; Scopul Consiliului Europei este acela de a realiza o uniune mai stransa intre membrii sai si ca unul dintre mijloacele pentru a atinge acest scop este apararea si dezvoltarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
1.3. Evolutia ulterioara
De la intrarea in vigoare a Conventiei, dezvoltari importante au intervenit ca urmare a adoptarii unui numar de treisprezece Protocoale aditionale. Protocoalele nr. 1, 4, 6, 7, 12 si 13 au adaugat drepturi si libertati celor consacrate de Conventie. Protocolul nr.11 a restructurat mecanismul de control. Celelalte Protocoale se refereau la organizarea institutiilor infiintate de Conventie si la procedura de urmat in fata acestora. 
Curtea este intr-adevar interpreta suprema a Conventiei.5
Sectiunea 2 Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului
2.1 Perioada de tranzitie
Depinzand de ratificarea de catre ansamblul statelor contractante, intrarea in vigoare a Protocolului nr. 11 a avut loc la 1 noiembrie 1998, la un an dupa depunerea pe langa Consiliul Europei a ultimului instrument de ratificare. Conceput ca o perioada pregatitoare, termenul mentionat, de un an, a permis, intre altele, alegerea judecatorilor. Acestia au avut o serie de reuniuni pentru a lua masurile organizatorice si procedurale necesare pentru functionarea Curtii. Astfel, ei si-au ales presedintele, doi vicepresedinti (care in acelasi timp sunt si presedinti de sectiune), doi presedinti de sectiune, patru vicepresedinti de sectiune, un grefier si doi grefieri adjuncti. Ei au redactat si un nou regulament.6 
Inovatia adusa de acest protocol consta in crearea unei curti unice si permanente cu sediul la Strassboug care a inlocuit vechea curte si vechea comisie a drepturilor omului, unificandu-le atributiile astfel incat intreaga procedura inclusiv cele ce reveneau inainte Comisiilor, se desfasoarain noua Curte Europeana a Dreprurilor Omului. De asemenea, Comitetul ministrilor isi pierde functia jurisdictionala ocupandu-se in continuare cu solicitari de avize consultative precum si de verificarea respectarii hotararii Curtii.
2.2 Organizarea Curtii
Curtea Europeana a Drepturilor Omului, se compune dintr-un numar de judecatori egal cu acela al statelor contractante. Compozitia Curtii numara 47 de judecatori in prezent, nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste numarul de judecatori de aceeasi nationalitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului in Lumina Protocolului Nr. 11 si 14.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!